Начало Видео Ангел Джамбазки-Беновска пита-20.10.2019

Ангел Джамбазки-Беновска пита-20.10.2019

Ангел Джамбазки: Фандъкова е по-слаба от мен като кмет на София по отношение на гетата

Ангел Джамбазки, кандидат за кмет на София от ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:

Кой е Ангел Джамбазки и защо се кандидатира за кмет на София

Илиана Беновска посрещна воеводата Ангел Джамбазки „като една Райна Княгиня“ и го попита защо му е да става кмет на София, след като има хубав живот като евродепутат, хубави пари и кариера. Според него ако някой български общественик или политик организира живота си според кариерата и парите си, значи вече е в грешка. Джамбазки заяви, че кметското място в София не е размяна между това да живееш добре и да не живееш добре, а е задължение и изисква нужното внимание, а не сравнение със заплатата на европейски представител. Ако се водих от подобни мотиви, може би нямаше да успея да мотивирам толкова наши съграждани да ме подкрепят и да търсят отговорност, каза той.

Преди да започнат разговора си водещата го призова да се обърне към камерата и да се представи така, както иска. Ангел Джамбазки с прие това с шега и каза, че му напомня на лечител Кашпировски, който като се втренчи в камерата е лекувал хората по телевизора и отказа да „излекува София“ по телевизора. Беновска преведе, че това на телевизионен език означава да погледне зрителите в очите, а не нея и го попита кой е точно, защото срещу него е имало много нападки.

Казвам се Ангел Джамбазки. Роден съм в София, поредно поколение съм роден в този град. Убеден български националист и патриот. Във ВМРО съм от 94-та година. Бил съм съветник, бил съм български представител в ЕП, заяви гостът в студиото, а водещата го попита нещо лично за него. Джамбазки добави, че той е бял, има висше образование в СУ „Кл. Охридски“ и е хетеросексуален с „една доказана дъщеря“.

Водещата прие за комплектовано представяне това и каза, че всеки има право да държи настрана личния си живот, а събеседникът ѝ призна, че се старае да го прави и може би заради това се опитва някой да се упражнява, защото никога не е показвал личния си живот, за да не бъде част от политическия такъв. Джамбазки смята, че политиката е различно нещо от личния живот и не иска да се превива в нито едната посока. За него е нечистоплътно, когато по време на кампания колеги и конкуренти започнат да разнасят семействата си и децата си и да се опитват да внушават нещо с тях. От друга страна, той не иска друг да се докосва до тази част от живота му.  

Ролята на кмета на София за възраждане на българската армия и българщината

Във връзка с това, че ВМРО, Каракачанов и Джамбазки се опитват да възродят българската армия и българщината Беновска попита къде е ролята на кмета на София в това. Ангел Джамбазки отговори, че ролята е в неговите възможности за въздействие в патриотичното образование в училищата и детските градини. На въпрос какви възможности има кметът да въздейства на образованието, гостът заяви, че може да направи така, че във всяко учебно заведение всеки ден да започва с химн и българско знаме. Беновска каза, че това не в компетенциите на кмета, а на МОН, а според Джамбазки може това да бъде направено и от кмета, в симбиоза с МОН, както допълни водещата. Гостът разказа как в Америка е гледал, че учебният ден започва с клетва и знаме, а там нацията се формира политически, докато нашата нация е формирана етнически. Беновска добави, че нацията трябва да е формирана патриотично, а не политически, но Ангел Джамбазки каза, че това е случаят в Америка. Водещата попита дали нашата нация не трябва да е патриотична, а събеседникът ѝ се съгласи и повтори тезата си, че учебните заведения трябва да започват с химн всеки ден. Джамбазки допълни, че за детските градини може да се намери алтернативна форма, а не да карат бебетата да се строяват на химна, но може да има помагала и учебни стаи за целта. Той припомни, че училищата и детските градини за общинска собственост и може да се направи вътре стаите да не са отблъскващи за децата, да имат помагала. Той предложи да бъдат нарисувани по стените националните герои, а водещата каза, че има и хубави детски градини. Събеседникът ѝ си спомня на какво приличат училищата, които са по унифицират модел, а могат да бъдат по-приветливо направени. Ако има изрисувани национални герои по стената, децата ще питат кой е например Васил Левски и така те ще бъдат по-близо с националните герои, защото не е нужно да робуваме на либералните клишета, според които не съществува вече нацията, по думите на Ангел Джамбазки. Беновска го попита дали застъпва темата на Сорос, че ние ставаме мултикултурално население, а той заяви, че Сорос е изключително вреден според него и по-конкретно тези, които говорят от негово име – Хелзинкски комитет, отворените общества, а и голяма част от ЕП, което добави Беновска. Джамбазки се съгласи и каза, че тя би била втрещена, ако види какви „екземпляри“ ходят там. Той заключи по темата, за родолюбието започва от училището и образованието е изключително важно, което е и кметска задача.

Циганските гета

Беновска припомни, че той се е заканил да унищожи циганските гета и да вкара циганите в пътя, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов като министър има и друга идея – в бившите сгради на строителни войски да се организират курсове за цигани, които да се учат да стоят, работят и полагат обществено-полезен труд. Тя го попита дали знае колко са циганите в София, а Джамбазки отговори, че са около 30 хил. човека. Той отбеляза, че те в момента са в залата на Канал 3 в бившия обувен завод и наблизо по булеварда има 3 махали – Баталова воденица, Татарли и тази на ул. „Зайчар“ и ул. „Суходолска“. Според него тези места са развъдници на болести, проституция, наркомания и престъпления и те трябва да бъдат премахнати. Водещата го попита дали е влизал скоро и каза, че се изливат помийни води по улицата. Ангел Джамбазки потвърди, че е влизал и допълни, че те използват канализацията за повърхностни води, за да задоволяват своите санитарно-хигиенни нужди – къпане и ходене до тоалетна. Той каза, че тези хора трябва да бъдат вкарани в пътя, защото ако бъдат оставени да правят каквото искат, те ще го правят. Гостът припомни, че столичният кмет е бил критикуван за ремонтите на някои улици с павета – „Дондуков“, „Цар Борис III“ и др. и това е, защото в София няма хора, които да поставят павета. Водещата попита дали циганите могат да бъдат обучени, а г-н Джамбазки именно това е имал предвид, защото това е достойна работа и циганите могат да бъдат научени на неща, които не изискват образование по нанотехнологии и висше образование, а с ръцете си да изкарват пари.

В тази връзка Беновска предположи, че сега 30 хиляди цигани си казват, че няма да гласуват за Джамбазки, защото той ще им отнеме помощите и ще ги кара да учат и работят. Ангел Джамбазки заяви, че той не се бори за гласове по милост или купени гласове. Беновска отбеляза, че тези гласове винаги са били използвани от политиците да си вдигат гласовете. Гостът ѝ вижда два начина те да не бъдат използвани – да се въведе образователен ценз. Той даде пример със сценария за предаването – на него са написани подред гостите и ако на някой циганин му бъде даден конец или молив и те по него броят и гласуват. Джамбазки каза, че може да има бюлетина, на която сами да трябва да пишат партията, за която гласуват, и това е образователния ценз за него. Водещата отбеляза, че това според соросоидите би било дискриминация, но събеседникът ѝ има еднозначно мнение за тях – те взимат непочтено пари извън България, за да плюят по България и той ги презира. На въпрос на Беновска дали не го е страх Джамбазки заяви, че го е срам и попита какво могат да му направят. Водещата отбеляза, че човек може да загине по невинни обстоятелства и го попита дали кара бързо. Стана ясно, че гостът ѝ кара бързо, но той смята, че те не са силни в тази работа и няма да го срещнат очи в очи, а биха написали донос или някаква друга „простотия“ като вуду кукла, защото са страхливи и малоценни хора, бити от собственото си самочувствие и затова мразят българите. Беновска попита дали има такива сред кандидатите за кметове на София или сред техните екипи. Г-н Джамбазки даде пример с кандидат за общински съветник – бил е директор на природен парк Витоша, но го е унищожил и е вкарал там корояди и изкарва парите си, унищожавайки природа. Водещата добави, че е с брада, а събеседникът ѝ каза, че не знае стила му и с какво се облича, но за него е нечистоплътен. Същия този човек е написал в социалните мрежи, че най-евтиният транспорт е бил за евреите в конски вагони. Г-н Джамбазки каза на Беновска да си представи както би станало, ако самият той или тя, или някой извън соросоидната група напише подобно нещо, тогава би се вдигнало вой до небето, според него. Гостът обясни, че този кандидат за общински съветник е на избираемо място в листата на Демократична България и се шегува с тази тема. След този пост в социалните мрежи е имало няколко дни тишина и не е имало никаква реакция, нито забележка от медии, които биха критикували Беновска или Джамбазки, или телевизията Канал 3 например. Той отбеляза, че не заявява, че политикът, за когото говори, не е умен, а че това е меко казано неуважително и ако такова нещо се появи в Америка, Белгия, Франция, Англия, такъв човек не само би бил отстранен от листата, но и от всички постове, които заема, ще го заклеймят, ще се извинява и ще го бият в пръчки. Сега обаче всички мълчат, все едно са се „озовали в неприятна ситуация в градския транспорт или са имали стомашни проблеми в градския транспорт“, по думите на госта в студиото.

Реални претенденти за кмет на София

Беновска попита защо хабят толкова време за тази листа и призова да отидат към реалностите и зададе въпрос „Кои са реалните претенденти за кмет на София?“ Ангел Джамбазки отговори, че това ще бъде решено от избирателите, а водещата смята, че е редно да каже конкретно и дори, че той е, той може и той знае. Събеседникът ѝ заяви, че може и знае, но няма да каже, че той е реален претендент за София, защото по избори всеки заявява такава нарцистична претенция. Джамбазки каза, че на избори всички печелят всичко, а накрая журналистите се смеят много и това се забравя и след няколко месеца става същото. Той сподели, че днес е гледал социологически проучвания от хора, които са се самоопределили като социолози, и според него ако той и Беновска започнат да мятат семките на ябълките и по това да определят предизборните настроения, биха били по-коректни.

Водещата призова събеседника си да говорят реалистично, защото тя е забелязала, че той е силен в екшъна и като има реален опонент е силен в изграждането на теза. Тя го попита с какво е по-силен от Йорданка Фандъкова и припомни, че ВМРО е коалиционен партньор на ГЕРБ в правителството, а в София е срещу него. Джамбазки вижда предимството на Фандъкова в нейния опит като кмет на София, но е по-слаба от него в отношенията ѝ с гетата. Той допълни, че вероятно заради партията си тя не може да си позволи да предприеме действия. Също така кметът на София не може да си позволи да се определи ясно по отношение на два паметника в София, по думите на Ангел Джамбазки и това са Паметникът на съветската армия и Паметникът на американските летци. Той заяви, че иска да ги махне и двата, защото са национално унизителни и би ги преместил в музея зад КАТ. На въпрос с какво би запълнил това пространство и гостът отрече да иска да направи по западен модел виенско колело. Джамбазки отбеляза, че от Княжеската градина е най-хубавата гледка към Витоша, освен бул. „Витоша“, защото от двете ѝ страни няма застрояване. Той смята, че по темата трябва да се съберат хора, които разбират от градоустройство, защото той няма такива претенции. Ако бъда кмет, ще попитам този, който разбира. Ще ги събера и ще ги питам, допълни гостът и според него това е сред нещата, които Фандъкова не би направила. Джамбазки каза, че тя не е могла да се пребори със съвета си и партията си да построи водните цикли на населените места в средните квартали. Парите са били насочени в южните квартали и в центъра и всички са се хвърлили в метрото. Беновска добави, че е добре, че метрото е станало, дори и той знае, защото живее в Европа. Събеседникът ѝ отбеляза, че живее в „Овча купел“. Според него е недопустимо да бъдат оставени 31 населени места без канализация. Има неща, които трябва да се казват. Затова Ангел Джамбазки се кандидатира за кмет.

Транспорт и инфраструктура в София

Ангел Джамбазки започна темата за транспорта, която не е само метрото. Той даде пример с „Младост“, който представи като 180-хиляден град, по-голям от областен град. На квартала му липсва второ околовръстно, което да реши транспортния проблем, защото сутрин и вечер, когато хората пътуват към Бизнес парк, не могат да излязат по 30-40 минути на Цариградско шосе.

Във връзка с канализацията Беновска каза, че в Сеул, столицата на Южна Корея, няма канализация и там се изпомпват фекалиите. Сигурно е така, но аз държа в София да има, заяви Ангел Джамбазки. Той се обоснова с това, че когато е бил планиран от инж. Иван Иванов, най-добрият кмет на София за него, е имало план, според който градът е трябвало да бъде приемлив, достъпен и хората да живеят добре в него. А в момента в София има недовършени инвестиционни намерения и непостроена инфраструктура. Джамбазки заяви, че тези неща трябва да бъдат докарани докрай.

Във връзка с квартал „Младост“ гостът отбеляза, че има конфликт между него, „Горубляне“ и „Дружба“, защото има план да се направи парк в „Горубляне“, но жителите не искат, защото смятат, че ако построят кооперации, ще реализират по-добре своя интерес. Тук според Ангел Джамбазки въпросът е как да се намери равновесието между интереса на хората в „Горубляне“ и хората в „Младост“ и „Дружба“.

Как София може да стане по-добър град

За следващите минути Беновска помоли събеседника си да се съсредоточи не в емоционалното, политическото и естетическото желание София да стане по-добър град, а в здравия разум и какво изисква той. Ангел Джамбазки заяви:

Изисква ред на първо място. В града има усещане за безредие. Трябва да има повече общинска полиция, трябва да има повече камери, трябва да е уредено паркирането, движението в бус лентите трябва да бъде забранено и санкционирано, движението на каруците трябва да бъде забранено, незаконните гета трябва да бъдат премахнати.

Той допълни, че подземните паркинги в центъра на града за утопия, а Беновска смята, че би било атракция да се направи висока прозрачна сграда, която да е паркинг. Според госта ѝ това със сигурност ще бъде направено някъде в София, защото е интересно, но заяви, че в центъра не могат да се направят подземни и наземни паркинги, защото няма площ. Също така той каза, че е глупаво да се правят паркинги там, защото се привлича трафика към центъра на София. Водещата попита дали под настоящата сграда на НС и Партийния дом има подземия, а г-н Джамбазки отговори, че под всяка една сграда в центъра има много археология, че нищо не може да се направи, а където няма археология, има подпочвена вода.

По темата за чистия въздух кандидатът на ВМРО за кмет на София заяви, че въпросът може да се реши, ако кметът проверява катализаторите, прегледите, автомобилите и как те са проверявани. Джамбазки изброи:

Втората стъпка е повече обществен транспорт за сметка на автомобилите. На трето място трябва да се събори катуна и да не бъде позволено изгарянето на гуми, гащи, чорапи и др. На четвърто място, трябва да се заложи на газификация на града и развитието на Топлофикация, която е в технически фалит и дължи около 800 млн., защото недобросъвестни хора са били в управлението ѝ твърде дълго време.

Според него „Топлофикация София“ трябва да се раздели на производство и дистрибуция, както и да се премахне таксата сградна инсталация, да се вкарат индивидуални увреди. Беновска каза, че така ще фалира „Топлофикация“, а за Джамбазки това е единственият шанс тя да бъде оздравена. За Витоша той каза, че трябва да се махне Паметникът на съветската армия, за да се вижда тя, а да се стигне до планината метрото трябва да бъде свързан със Симеоновския лифт. По този начин човек може да се качи от „Надежда“ и „Обеля“ и след 45 минути да бъде на Алеко. Стана ясно, че благодарение на доклад от Ангел Джамбазки е бил възстановен автобусът до Златни мостове. Той допълни, че и Княжевския лифт трябва да бъде възстановен. С по-лесен достъп до Витоша всеки ще може да се разходи, да диша чист въздух. Ангел Джамбазки сподели, че там се е научил да кара ски, където е имало ски училище, което е затворено заради „брадатия еколог“ по думите му. Водещата го попита как ще реагира на частните инвестиции, което е проблем при изграждане на лифтове и писти. Джамбазки вижда проблем в това, че са били спирани и според него общината трябва да подаде ръка на тях, те да могат да инвестират, да има бизнес, който да вложи нещо и да спечели, да направи лифт, който да качи бабите и внучетата на намалена цена или без пари, защото тогава той би имал интерес да го направи. Кога ще се хванат общинските мишки да го построят това нещо? Не са го направили 50 години, заяви той, визирайки администрацията. Гостът каза, че е нормално предприемачът, който влага пари, да иска да изкара печалба.

Ангел Джамбазки заяви, че е малоумно да се спират строежи и инвеститорски намерения. Той даде пример за строеж на една от големите сгради, която е била спряна. Така 500 човека са останали без работа, кредитът на предприемача е бил спрян, банката не го обслужва и после този предприемач едва ли би открил нови работни места и едва ли би строил, защото климатът е несигурен в града и не може бизнесът да бъде ликвидиран, а да искат инвестиции.

Беновска го попита дали ще бъде на балотаж, а Джамбазки заяви, че това ще го решат хората.

Ако хората искат ред, ако не искат цигански катуни, ако искат чист град, ако искат град без замърсяване, номерът е 34 за кмет, за съветници, за районен кмет и за кметове на населени места. Това е ВМРО, заяви Джамбазки.

Водещата му благодари и му пожела успех. Така завърши разговорът между Ангел Джамбазки и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 20 октомври 2019 година.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Мария Цветкова: Културата трябва да стане национален приоритет

Културните дейци заслужават по-достойни възнаграждения. Културата трябва да стане национален приоритет Повече пари за култура и по-високи заплати на...

Искрен Веселинов: Да не позволим „епидемия“ от лични и фирмени фалити

Не бива да позволим „епидемия“ от лични и фирмени фалити, категоричен е заместник-председателят на ВМРО. Имаме готовност да внесем...

Д-р Султанка Петрова с поздравителен адрес по повод Международния ден на хората с увреждания

Поздравителен адрес по повод Международния ден на хората с увреждания отправи заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Александър Сиди: Децата от двете държави трябва да знаят, че са имали обща история

Истината относно Северна Македония няма как да остане скрита – имаме обща история България направи всичко по темата Северна...

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО – Бургас

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО - Бургас. Във...

Две важни теми постави Карлос Контрера. Съветникът иска чиста и зелена София

Две важни теми – за чистотата на града и поддържането на зелената система на София постави общинският съветник от ВМРО и председател...

Седем участника в съревнованието за най-патриотичен дом

Приключи крайният срок за записване участие в съревнованието за най-патриотичен дом на територията на община Септември за 2020 г. То се организира...

Коментари