Начало Българите по света Автентична Бесарабия идва на гости в България

Автентична Бесарабия идва на гости в България

Българският младежки клуб „Актив“ от Одеса, Украйна, върви уверено към постигане на своята мисия – установяване и укрепване на връзките с България. Поредна стъпка към тази цел е организирането на изложба на стари снимки, изобразяващи автентични фотоси на български семейства от Бесарабия от различни политически епохи.

Изложбата е озаглавена „Бесарабските българи: Хроника на XX век“ и от 17 до 31 януари 2014 г. ще гостува на Сливен по покана на Общинския съвет в града. Създадена през 2008 г, тази изложба за първи път идва в България и след Сливен със сигурност ще посети София и Благоевград. А после всеки друг град, който прояви интерес към нея.

Повече за инициативата разкрива в интервю за радио „Фокус“ един от съучредителите на клуб „Актив“ Максим Димитров.

Г-н Димитров, какво включва изложбата, която показвате, как събрахте материалите за нея, откъде са?

Изложбата на стари снимки „Бесарабските българи: Хроника на ХХ век“ се състои от автентични снимки на български семейства от Бесарабия. Най-старите снимки датират от първото десетилетие на ХХ век. Раждане, детство, юношество, брак, най-накрая погребение… Всички моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от различни политически епохи, които са се случили в Бесарабия — тя е била на територия на Русия, Румъния, а след това на СССР, а днес — Украйна.

Снимките са оригинални и са събирани от нашите активисти, мнозина от които се предоставени безвъзмездно от семейните архиви на бесарабските българи. Тази изложба е допълнена с фотоси, подредени на пана, така, както навремето са подреждали снимките нашите баби.

Къде е показвана досега, какъв е отзвукът? Къде планирате да бъде изложена отново?

От 2008 г. изложбата бе показвана два пъти — в Одеса и Болград. Тази година бяхме поканени в Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, където тя бе представена в рамките на международната научна конференция „Седми Дриновски четения“. Всеки път посетителите я разглеждат с интерес. За нас, българите от Бесарабия, това е докосване до историята и нашите чувства са свързани повече с носталгията по родните места. В Харков посетителите имаха малко по-друга реакция. Те по-скоро научаваха за нещо ново, защото за мнозина от посетителите бесарабските българи не са познати като етническа група в Украйна.

Отдавна планирахме да покажем изложбата в България. И сега имаме тази възможност. През 2014 година изложбата ще остане България. Имаме покана от Общинския съвет на гр. Сливен. От 17 до 31 януари 2014 година жителите и гостите на Сливен ще могат да видят нашата изложба. Със сигурност ще я покажем в гр. София и гр. Благоевград, за сега още нямаме точни дати. Изложбата ще бъде показана навсякъде, където ще имат желание да я видят. Отворени сме за сътрудничество с общини, учебни заведения, музеи и всеки, който има желание да разбере повече за бесарабските българи. Приятен е фактът, че информационна агенция и радио „Фокус“ станаха наш медиен партньор. Те имат нашите контакти и те ще помогнат да се свържете с нас.

Какви са основните послания на изложбата на стари снимки?

Всеки човек може би някога е намирал пожълтяла снимка в стария албум на бабите ни, е питал и после е слушал с интерес история за хората, които са изобразени… Колко интересни неща има зад всяка една от тези снимки… колко от тези албуми, за съжаление, са загубени, а заедно и с тях десетки или стотици истории… и колко често такава снимка е единствено доказателство за нечий живот — просто защото вече няма никой жив, който може да разкаже нещо…

Изложбата на стари снимки е част от дейността на БМК „Актив”, какво друго предвиждате следващата година?

Слушателите и читателите на „Фокус“ със сигурност знаят, че Български младежки клуб „Актив“ постоянно провежда мероприятия. Повечето от тях ги правим заедно с Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. На 13 декември започва IV сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна. Тогава ще бъде проведен четвъртфинала. Полуфиналът и финалът ще бъдат проведени през 2014 година.

Искаме да фокусираме нашата дейност върху установяването и укрепването на връзките с България. През февруари искаме да проведем Зимната среща „Есть Контакт“ в Банско. Ще продължат традиционните мероприятия като Фестивалът на българската музика и танци „Да трепне българско сърце“, Лятната среща „Есть контакт — 2014“, провеждането на лекции по самостоятелно развитие, на майсторски класове по българско хоро.

Ще участваме в литературните вечери, които се провеждат в Генералното консулство на Р България в гр. Одеса, честването на официалните празници на Р България и историческите дати. Сред новите ни съвместни проекти с Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ има и нови направления. За тях ще съобщим по-късно.

Вие сте млади хора, предвиждате ли да разширите дейността си с он-лайн архиви и изложби на историята на преселването на българите в Бесарабия?

Всяка година ние разширяваме нашата дейност до толкова, до колкото сме способни качествено да направим един или друг проект. За това кратко време, хората повярваха в нас, българската младеж в Украйна стана по-будна, и ние искаме да продължим в същата посока. При нас идват хора с желание за реализация на идеи. Работата е изцяло на доброволни основи, подбудена от родолюбиви чувства. Нашата дейност е нашето свободно време. Ние сме отворени за нови идеи, за дискусии и за сътрудничество.

Какво е отношението към документалното наследство и архивните материали в селата в Бесарабия? Има ли риск да бъде изгубено ценно документално наследство, заради липсата на научен интерес, липсата на неговата обработка и т.н.?

Бесарабия е една нива препълнена с реколта, но има риск голяма част от тази реколта да бъде изгубена. Голяма част от младите хора напускат селата, а свидетелите на нашето минало са все по-малко. Работа има в много посоки. Дълго време тази реколта почти не е събирана. През последните години се засилиха връзките между Украйна и България. Стана по-лесно комуникирането.

Но през годините, когато сме били далеч един от друг, са се събрали толкова много неща, че понякога имам чувството че сме различни. Сега има повече хора от науката, които се занимават с изследвания. Не се занимавам с наука да давам конкретни оценки, но мисля, че всеки ден е важен и трябва да се работи.

Повече за дейността на младежки клуб „Актив“ можете да научите тук

Можете да следите дейността на клуба във Фейсбук тук.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари