Начало Българите по света БКК-Скопие:Българската църква да възстанови историческия си диоцез в Македония

БКК-Скопие:Българската църква да възстанови историческия си диоцез в Македония

Ако главата на Македонската православна църква не оттегли нехристиянското си изказване, с която практически анатемоса македонските българи като „отпадъци, предатели и изроди„, ръководството на Българския културен клуб в Скопие (БККС) ще се обърне към международно признатата Българска православна църква (БПЦ) и Негово Светейшество Патриарх Максим с молба БПЦ да възстанови историческия си диоцез над хилядите македонски българи, живеещи на територията на Република Македония, съобщават от пресцентъра на .„Българският културен клуб“ – Скопие.

Припомняме, главата на Македонската православна църква (МПЦ) архиепископ Стефан направи това изказване по повод решението на българския съд по случая Вранишковски.
Преди дни Софийският апелативен съд отмени решение на Софийски окръжен съд и отказа да екстрадира архиепископ Йован Вранишковски – глава на Охридската архиепископия. Духовникът беше задържан на 17 ноември 2010 г. на границата с Гърция заради издадена заповед за издирване от Интерпол.
Стефан си позволява да коментира решението на българския съд, заявявайки още, че циркът щял да бъде пълен, ако е бил викнат да се изкаже и „автора на проекта Вранишковски“.

 

По този повод, председателят на БККС Лазар Младенов изпрати следното писмо до архиепископ Стефан:
Ваше Блаженство,
В коледно интервю за медиите сте си позволили да наречете Спаска Митрова, македонските българи и политически дисиденти в Република Македония „отпадъци, предатели и изроди„.
С това нехристиянско изявление Вие прокарвате дълбока разделителна линия между православните християни, подкопавайки единството на обществото в нашата родина.
Като лоялни граждани на любимата ни Република Македония, които държат на българските си корени и културно-историческо наследство, ние не приемаме да сме „отпадъци, предатели и изроди“ в собствената си страна и категорично отхвърляме Вашите злобни обиди (които наподобяват антихуманния речник на Ку-Клукс-Клан и никак не допринасят за желаното международно признание на МПЦ).
Както е известно, след разпада на Титова Югославия хиляди православни християни от Република Македония масово възстановяват своята българска етническа принадлежност, декларирайки българския си произход и привързаността си към българското културно-историческо наследство на своите предци.
Вашето изявление представлява своеобразна анатема и отказ на МПЦ да се грижи за духовните потребности на нас – македонските българи.
С настоящото отворено писмо, искаме официално да Ви запитаме – потвърждавате ли думите си, че като македонски българи ние сме „отпадъци, предатели и изроди“ и че ни отхвърляте като редови миряни на МПЦ?
Ако наистина е така, ще бъдем принудени да се обърнем към международно призната Българската православна църква (БПЦ) и Негово Светейшество Патриарх Максим с молба БПЦ да възстанови историческия си диоцез над хилядите македонски българи, живеещи на територията на Република Македония.“, се казва в писмото.

Източник: Нюз.бг

 

Последни Новини

Джамбазки заяви пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка

Пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка. То е ударило момиче с тръба по главата с цел грабеж. Подобни брутални престъпления...

Контрера: Преведохме София през тежки кризи, няма да допуснем да изпадне в хаос

ВМРО прояви отговорност към столицата и гласува за бюджет, който да не допусне София да изпадне в хаос. Въпреки...

Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор

В село Червена вода се проведе седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта...

Каракачанов: Политическа формула „Орбан“ – това ни трябва в България!

Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.09.2023 г.  Кандидатурата на Карлос Контрера...

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Коментари