Начало Българите по света БКК-Скопие:Българската църква да възстанови историческия си диоцез в Македония

БКК-Скопие:Българската църква да възстанови историческия си диоцез в Македония

Ако главата на Македонската православна църква не оттегли нехристиянското си изказване, с която практически анатемоса македонските българи като „отпадъци, предатели и изроди„, ръководството на Българския културен клуб в Скопие (БККС) ще се обърне към международно признатата Българска православна църква (БПЦ) и Негово Светейшество Патриарх Максим с молба БПЦ да възстанови историческия си диоцез над хилядите македонски българи, живеещи на територията на Република Македония, съобщават от пресцентъра на .„Българският културен клуб“ – Скопие.

Припомняме, главата на Македонската православна църква (МПЦ) архиепископ Стефан направи това изказване по повод решението на българския съд по случая Вранишковски.
Преди дни Софийският апелативен съд отмени решение на Софийски окръжен съд и отказа да екстрадира архиепископ Йован Вранишковски – глава на Охридската архиепископия. Духовникът беше задържан на 17 ноември 2010 г. на границата с Гърция заради издадена заповед за издирване от Интерпол.
Стефан си позволява да коментира решението на българския съд, заявявайки още, че циркът щял да бъде пълен, ако е бил викнат да се изкаже и „автора на проекта Вранишковски“.

 

По този повод, председателят на БККС Лазар Младенов изпрати следното писмо до архиепископ Стефан:
Ваше Блаженство,
В коледно интервю за медиите сте си позволили да наречете Спаска Митрова, македонските българи и политически дисиденти в Република Македония „отпадъци, предатели и изроди„.
С това нехристиянско изявление Вие прокарвате дълбока разделителна линия между православните християни, подкопавайки единството на обществото в нашата родина.
Като лоялни граждани на любимата ни Република Македония, които държат на българските си корени и културно-историческо наследство, ние не приемаме да сме „отпадъци, предатели и изроди“ в собствената си страна и категорично отхвърляме Вашите злобни обиди (които наподобяват антихуманния речник на Ку-Клукс-Клан и никак не допринасят за желаното международно признание на МПЦ).
Както е известно, след разпада на Титова Югославия хиляди православни християни от Република Македония масово възстановяват своята българска етническа принадлежност, декларирайки българския си произход и привързаността си към българското културно-историческо наследство на своите предци.
Вашето изявление представлява своеобразна анатема и отказ на МПЦ да се грижи за духовните потребности на нас – македонските българи.
С настоящото отворено писмо, искаме официално да Ви запитаме – потвърждавате ли думите си, че като македонски българи ние сме „отпадъци, предатели и изроди“ и че ни отхвърляте като редови миряни на МПЦ?
Ако наистина е така, ще бъдем принудени да се обърнем към международно призната Българската православна църква (БПЦ) и Негово Светейшество Патриарх Максим с молба БПЦ да възстанови историческия си диоцез над хилядите македонски българи, живеещи на територията на Република Македония.“, се казва в писмото.

Източник: Нюз.бг

 

Последни Новини

В препълнена зала ВМРО закри кампанията си в Сандански

ВМРО закри предизборната си кампания в Сандански пред членове и симпатизанти на Организацията в Пиринския край. В препълнената зала водачът на листата...

Доц. Милен Михов: Галопиращата инфлация, непозната от времето на Жан Виденов, изяжда парите на хората

Чака ни управление, основано или на безпринципна коалиция, или триумф на задкулисието Доц. д-р Милен Михов за предстоящите парламентарни...

Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Убеден съм, че ВМРО ще се върне в Парламента, защото в България все още има място за интелигентен и грамотен патриотизъм, коментира...

Искрен Веселинов: Поругаването на българския химн от македонските запалянковци показва доколко РСМ е готова за членство в ЕС

Енергийната криза е резултат от сбъркана политика Поругаването на българския химн от македонските запалянковци по време на футболния мач...

Александър Сиди: На изборите хората ще накажат лицемерието и безхаберието на доскорошните управляващи

Съпредседателят на ВМРО - БНД Александър Сиди не спести пред медиите в Стара Загора тежки думи по адрес на управлявалите през последната година...

Юлиан Ангелов: ВМРО предлага нова пенсионна формула 61/31

ВМРО ще предложи нова пенсонна формула – 61/31. 61 години като възраст за пенсиониране и за жени, и за мъже и 31...

Искрен Веселинов: В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота

В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота, каза в „Денят на живо с Наделина Анева по Нова нюз съпредседателят на...

Коментари