Начало Българите по света БККС и ВМРО срещу „талибанската практика“ в Македония

БККС и ВМРО срещу „талибанската практика“ в Македония

Своето дълбоко възмущение от поредния вандалски акт срещу плочата на Мара Бунева в Скопие изразиха в призив от Българския културен клуб в Скопие (БККС). Същото е отношението и на ВМРО, след като поругаването на паметната плоча засенчи празника на българщината в македонската столица на 12 януари.

БККС негодува от факта, че докато паметниците на Тито и цар Душан се охраняват денонощно, то на плочата на Бунева органите на реда не са обърнали никакво внимание.

Наред с политическите актове на антиквизация и реюгославизация, отношението към плочата на Мара Бунева серионо компрометира имиджа на Р Македония като независима държава и кандидат-член за ЕС, се казва в призива.

Българският културен клуб призовава международната общественост, и най-вече европейските институции, да заклеймят вандалския акт. Такава талибанска практика не може да бъде търпяна на европейския континент, категорични са от БККС.

Целият призив на БККС можете да прочетете тук:

Призив за незабавно преустановяване на варварското унищожаване на паметни знаци, културни забележителност и исторически гробища в Република Македония

Българският културен клуб – Скопие (БККС) изразява дълбокото си възмущение от варварщината, с която за пореден път беше унищожена паметната плоча на народната героиня Мара Бунева, жертвала младия си живот за да се отдаде справедливо възмездие на един злодей – служител на тираничен окупационен режим и убиец на скопската младеж.

Докато новоизградените паметници на сръбския цар Душан и Йосип Броз Тито, срещу които македонската общественост основателно протестира, се охраняват денонощно от добре въоръжена полиция, скромната паметната плоча на тетовчанката Мара Бунева се унищожава организирано всяка година – по същия начин както по времето на кралска Сърбия, Титова Югославия и дори в наши дни се унищожават културни паметници и гробове от българската история на Вардарска Македония.

Наред с редица политически актове на антиквизация и реюгославизация от последните години, отношението към честването и паметната плоча на Мара Бунева сериозно компрометират имиджа на Република Македония като независима държава и кандидат-членка на Европейския Съюз.

БККС се бори за демократизация на македонското общество, върховенство на закона, свободата на словото и спазване на човешките права на македонските граждани, които в продължение на десетилетия са грубо индоктринирани с политически мотивирани фалшификации на историята.

Призоваваме демократичната международна общественост и преди всичко Европейските институции да заклеймят категорично този вандалски акт. Разрушаването на паметници, културни забележителности и гробове е уникална редовна практика в Република Македония (доказана чрез десетки надлежно документирани случаи, предоставени от БККС на ЮНЕСКО). Такава безпрецедентна талибанска практика не може да бъде търпяна на Европейския континент и трябва незабавно да бъде прекратена!

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари