Начало Блог Калин Поповски: Тежки санкции чакат болниците, ако не разкрият COVID легла

Калин Поповски: Тежки санкции чакат болниците, ако не разкрият COVID легла

COVID болни могат да се лекуват в частните болници.

Много легла имаме реално, но нямаме достатъчно персонал

Аз също не съм преставал да работя като лекар в Университетската болница в Плевен на граждански договор, като оперирам. Ние не сме преставали да работим.

Но големият проблем не е дали ние – 15 човека депутати, ще работим с болни с коронавирус, а да се създаде такава организация, която да поеме всички болни.

Това заяви посочи в „Преди всички“ по БНР д-р Калин Поповски, член на здравната комисия и депутат от „Обединените патриоти“. Коментарът му е по повод законодателните предложения на министъра на здравеопазването.

Ние имаме една много либерална система на разпределение на пациентите, на болниците и на ресурса на НЗОК. И може би тази пандемия сега ни показва, че е време да затегнем мерките. Защото ние имаме реално много легла, но нямаме достатъчно персонал. Особено средният персонал – това са медицинските сестри, обясни Поповски.

4/5 от интубираните пациенти не оживяват и това е много лоша статистика за нас.

Имаме и много заразени на ден, 180 са в интензивните отделения, каза той.

Лекарят обясни:

Сега различното от март е, че тогава пациентите се поеха от големите университетски и областни болници. Лятото беше по-добре. Не е вярно, че от тогава досега нищо не сме направили. Още тогава се закупиха 351 апарата за вентилация, които са разпределени между болниците. Това и нещо, което хората не го знаят – но правителството ги закупи и те не са никак евтини.

Дадох предложение да се закупят още 200 апарата.

Има къде да се поставят. В частните болниците, а също и някои общински болници, в които имат Вътрешно отделение. Там също могат да се лекуват COVID болни, заяви Калин Поповски.

Има заповед на министъра и тя трябва да се изпълнява – 10 на сто от леглата да са за коронавирус. Това трябва да се изпълни и от частните болници, категоричен е депутатът.

Министърът предлага тежки санкции за неизпълнение, това ще се внесе като поправка в закона. Първата глоба да е между 5 и 10 хиляди лева и при второ нарушение да се отнема договорът със НЗОК. Предложенията ще бъдат коментирани на здравна комисия в четвъртък.

И частните болници черпят ресурс от НЗОК. Затова и те трябва да поемат COVID пациенти – няма привилегировани болници. Това ще се контролира от Медицински надзор, РЗИ, от МЗ, поясни още Поповски.

По думите му е възможно да има болници само за COVID-19, но:

Ние не можем да отделим персонал по места в областните градове – идеята е добра, но изисква време. Така че за момента най-добра е заповедта на министъра с тези 10% места за COVID. Където трябва тези проценти ще се увеличават – както е в Благоевград и Бургас.

Трябва и бързо да се въведат бързите антигенни тестове. Те се надеждни и евтини. Стават за 30 минути – за да може всеки един съмнителен хоспитализиран пациент да се знае носител ли е, обясни лекарят.

Голям процент от носителите на това заболяване не са показани за хоспитализация. 

Създаде се една психоза с търсенето на линейки, 500 повиквания за една смяна в София. Това системата не може да го издържи, посочи той.

Добре е да се подсили Спешната помощ – от военни, полиция и други. Големият зор ще е тази зима, защото се надяваме до месеци да има ваксина, каза още д-р Поповски.

Още по темата в звуковия файл >>>

Последни Новини

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Коментари