Начало Видео Д-р Петрова - ТВ Алфа - 12.12.2017

Д-р Петрова – ТВ Алфа – 12.12.2017

Д-р Петрова за интеграцията на циганите и справянето с безработицата

Как се интегрират циганите и какви са мерките на Министерството на труда и социалната политика срещу безработицата?

Разговор по темата със заместник-министъра в МТСП д-р Султанка Петрова в предаването „На жълтите павета“ по телевизия Алфа.

Д-р Петрова разказа за проекта, започвал в община Стралджа, който е по исландски модел и цели да задържи децата в училище. Чрез него се подпомага интеграцията на ромите. През 1991 г. в Исландия са започнали да прилагат модела, за да се справят с агресията сред децата в училище. По онова време са имали проблеми, същите като нашите сега – агресия, наркотици, алкохол. Група психолози намират начин как да насочат енергията на учениците към здравословна и добра посока, обясни заместник-министърът.

Идеята е да се изработи национална програма, която да помага на децата да запълват свободното си време със занимания по интереси – спорт, танци, рисуване. Държавата от своя страна поема ангажимент да изгради училищната инфраструктура и да създаде добри условия за дейностите на децата, обобщи Петрова.

Тя разказа, че в Исландия за 10 години прилагане на тази програма се установява 50% спад на агресията в училище. Ние от Обединени патриоти не само даваме предложения, но и посочваме конкретни примери в изпълнение на нашите предизборни ангажименти, декларира д-р Султанка Петрова.

Засега в Стралджа е стартирало пилотно приложението на модела. Идеята е да се види как работи, като към момента резултатите са много добри. Заместник-министър Петрова е категорична, че е напълно възможно прилагането на т.нар. исландски модел в училищата в цялата страна. На първо време представители на съседни общини ще бъдат поканени, за да видят ефекта в Стралджа.

Тя изрази надежда, че след 6 месеца, когато се отчитат резултатите от програмата в Стралджа, добрите практики да бъдат въведени и в други населени места. Проектът условно засега е наречен „Младите хора на България“.

По предложение на Обединени патриоти в управленската програма на правителството е заложен приоритет № 7 – повишаване на жизнения стандарт чрез заетост и цел № 31 – обвързване на социалните помощи чрез заетост, подчерта заместник-министърът.

От началото на годината до ноември 188 хиляди души са започнали работа, като 174 300 от тях са наети чрез Агенцията по заетостта. Връзката между общината, бюрата по труда и работодателите е много важно да бъде добра, защото тогава резултатите са налице, каза Петрова.

Трябва всички да бъдат убедени да са активни на пазара на труда и че не може да живеят на социални помощи, заяви тя.

Заместник-министърът категорично декларира, че няма да бъде правена крачка назад от приоритетите, заложени в управленската програма.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари