Начало Видео Д-р Петрова в „Патарински LIVE“ - 21.072017

Д-р Петрова в „Патарински LIVE“ – 21.072017

Като заместник-министър на труда и социалната политика съм отворена към всички добри идеи, свързани с демографската политика у нас.

Това заяви д-р Султанка Петрова – заместник-министър на труда и социалната политика, в „Патарински LIVE“ по Канал 3.

От години говорим, че има сериозен проблем, всички правителства досега замитаха темата и забравяха веднага след изборите, че в страната ни има изключително сериозен проблем, не искаха да видят колко хора напускат страната. Аз съм поласкана от поканата да присъствам на кръглата маса на тема „За ускорен репродуктивен демографски ръст“, която ще се проведе на 27юли от 10:00 часа в Българска търговско-промишлена палата под патронажа на заместник министър-председателя Валери Симеонов, където заедно ще обсъдим всички добри практики в Европа, а и не само, и по този начин да мотивираме младите хора да се върнат в България, каза още Петрова.

Тя е разработила програма, насочена към регионалните демографски политики заедно с бизнеса, младите хора и тези, които имат ангажимент и отговорност към своя живот, да бъдат мотивирани да създават семейства и да раздвижим живота в Северозападна България.

На 29 и 30 август ще се проведе първата среща на регионално ниво в гр. Видин. Трябва и активно да се намесят работодателите, информира заместник-министърът.

Академик д-р Ганчо Попов, организатор на кръглата маса, разказа за идеята за ускорен репродуктивен демографски ръст. Според него обществото е в демографска криза и демографски разпад. Българските майки са малко, малцинствените групи раждат повече и българската общност намалява.

Проектът не е новост, преди четири години съвместно с Института по социология и Търговско-промишлената палата проведохме дискусия за демографската катастрофа в страната и връщане на младите от чужбина – в чужбина има около 80 хиляди деца, които учат и над 2млн. научно-технически специалисти, които ние сме подготвили и България е похарчила 10 млрд. евро. Те са в репродуктивна възраст. С екип разработихме проект за ускорен репродуктивен демографски ръст, който има три аспекта, като един от тях е да създадем кампания по образец на това, което правят чуждите университети у нас. Важна е и работата на училищата. Бизнесът се нуждае от специалисти, правителството трябва да обърне внимание да задържим децата и да върнем младите българи у нас. Проектът решава въпроса от днес, за да се завърнат още следващата година младите хора у нас, разказа академикът.

Гена Велковска, участник в проекта, от своя страна заяви, че съвременният свят е дигитален и младите хора могат да работят от дистанция и да гледат деца. Трябва активно да използваме това, което се случва в 21 век и което ни дава глобализацията, да излезем от класическата рамка, където жената седи 2 години вкъщи.

Правителството на г-н Борисов прие мерки за децата и семействата. В плана за 2017 се отделя голяма част от бюджета за подпомагане на българското семейство. Отделени са средства за майчино и детско здравеопазване, за наемане от страна на работодателите на жени, които имат деца от 2 до 5 години, каза д-р Петрова.

Предвидени са и допълнителни социални услуги, пак свързани с децата и семействата. Беше съобщено, че ще има допълнителни средства за бавачки за родители, които не могат да намерят място за своето дете в детските градини, стана ясно от думите ѝ.

Има добри посоки, в които бихме искали да подпомогнем българското семейство, искаме да променим и да възродим България, но това трябва да стане чрез българските традиции, идентичност и култура. Трябва да се обърнем към българското семейство, традиции, уважение към нашите родители. Трябва да видим доброто, а не да изкарваме черното, грозното и пошлото. Чрез нашата идентичност и обединението, към което вървим, можем да издигнем на пиедестал българската традиция и култура, за да се обединим за по-доброто бъдеще на страната ни, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика.

Сърцевината на проекта е свързана с оттласкване на ниските нива на раждаемост в желаната посока, връщане на младите хора, намиращи се в репродуктивна възраст и млади семейства, които вече имат деца, като по този начин правим залог за бъдещата петилетка или за следващите 10-15 години, когато техните деца ще обновят родилния контингент на страната . С получилите образование навън млади българи захранваме пазара на труда с висококвалифицирана работна сила. В социален аспект разширяваме възрастовия диапазон на обществото като възрастовия сегмент се разтваря на принципа на ветрилото. По този начин мостът между първото и третото поколение , който почти е изгорен, се възстановява, както и въпроса с коефициента на демографското заместване, обясни доц. Велковска.

България е сред първите места по детска смъртност в Европа. Сред нашите приоритети трябва да бъдат майчиното и детско здравеопазване, съществуват специални профилактични програми. Настояваме за възстановяване на женските консултации. Недопустимо е една бременна жена да няма нито един акушеро-гинекологичен преглед, каза в заключение заместник-министър Петрова.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Карлос Контрера: На софийските гробища действа мафия

На софийските гробища действа мафия, а поругаването на гроба на Стоянка Мутафова е един от стотиците случаи на година

Джамбазки към евродепутатите: Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор

Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор. Като Ви слуша човек, ще каже, че тази зала е пълна...

ВМРО в Раковски с редица инициативи, насочени към патриотичното възпитание, спорта, децата и хората с увреждания

Съветниците и членовете на ВМРО от община Раковски направиха отчет за работата си през последните месеци и свършените инициативи. Техните начинания са...

Трима войводи на ВМРО оживяха в картина на прочутия Борис Маскръчки

Проектът с трима войводи на ВМРО се реализира с помощта на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Трима войводи...

ВМРО – Пловдив: Общината няма план за стратегическите обекти

Ръководството на ВМРО - Пловдив даде пресконференция по теми, свързани с предстоящата сесия и позицията на Организацията по предложенията, както и други...

Най-младият общински съветник Никола Чакалов: Политиката се нуждае от млади хора

Преди близо година в новоизбрания Общински съвет на Стара Загора влезе и един 18-годишен младеж, тогава още ученик в Търговската гимназия „Княз...

Мария Цветкова: Гражданите на Ямбол заслужават да имат нова и модерна болница

Ямболската нова и модерна болница ще бъде готова до края на 2022 г., увери здравният министър в отговор на въпроси на Цветкова...

Коментари