Начало Блог Денят на Свети Георги е. Честит празник!

Денят на Свети Георги е. Честит празник!

Честит Гергьовден! Честит Ден на храбростта и празник на българската армия!

Денят на храбростта се чества в Българската армия още с нейното създаване. Официално е учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано, на 1 януари, с указ № 1 е учреден и военният орден за храброст – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за „Ден на овчаря“. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

На същия ден Българската православна църква чества Свети Георги Победоносец. Той е почитан като мъченик за Христовата вяра.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Това е едно от най-известните чудеса, извършени от него. Случило се е близо до град Вирит (днешен Бейрут), недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца.

Според преданието до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей, той често излизал и много хора ставали негова жертва. Когато пък доближавал градските стени, дъхът му отравял онези, които били наблизо и го вдишвали. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра неведнъж, но нямали успех.

Така един ден те решили да помолят техния владетел за помощ, той пък от своя страна издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата си и тъй да се спасят останалите. Издавайки тази заповед, той уверил хората, че когато дойде неговия ред и той ще предаде дъщеря си на чудовището. Дошло това време и той заповядал на дъщеря си да облече най-хубавата си премяна и да отиде на брега на езерото.

Когато змеят излязъл, се появил Св. Георги, яхнал бял кон и попитал момичето защо стои там и плаче. Тя му разказала и го предупредила да бяга, за да се спаси поне той. Но светецът-воин тъкмо напротив, препуснал към змея и го пробол с копието си.

Св. Георги върнал девойката в града, а на хората казал, че Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Легендата твърди, че всички жители в околността – двадесет и пет хиляди мъже, както и жените и децата, до един се покръстили.

6 май 2012

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Сандански е кандидат за Европейски град на спорта 2021

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов представи на онлайн заседание кандидатурата на град Сандански за Европейски град на спорта 2021.

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Коментари