Начало Блог Денят на Свети Георги е. Честит празник!

Денят на Свети Георги е. Честит празник!

Честит Гергьовден! Честит Ден на храбростта и празник на българската армия!

Денят на храбростта се чества в Българската армия още с нейното създаване. Официално е учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано, на 1 януари, с указ № 1 е учреден и военният орден за храброст – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за „Ден на овчаря“. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

На същия ден Българската православна църква чества Свети Георги Победоносец. Той е почитан като мъченик за Христовата вяра.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Това е едно от най-известните чудеса, извършени от него. Случило се е близо до град Вирит (днешен Бейрут), недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца.

Според преданието до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей, той често излизал и много хора ставали негова жертва. Когато пък доближавал градските стени, дъхът му отравял онези, които били наблизо и го вдишвали. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра неведнъж, но нямали успех.

Така един ден те решили да помолят техния владетел за помощ, той пък от своя страна издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата си и тъй да се спасят останалите. Издавайки тази заповед, той уверил хората, че когато дойде неговия ред и той ще предаде дъщеря си на чудовището. Дошло това време и той заповядал на дъщеря си да облече най-хубавата си премяна и да отиде на брега на езерото.

Когато змеят излязъл, се появил Св. Георги, яхнал бял кон и попитал момичето защо стои там и плаче. Тя му разказала и го предупредила да бяга, за да се спаси поне той. Но светецът-воин тъкмо напротив, препуснал към змея и го пробол с копието си.

Св. Георги върнал девойката в града, а на хората казал, че Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Легендата твърди, че всички жители в околността – двадесет и пет хиляди мъже, както и жените и децата, до един се покръстили.

6 май 2012

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

21 октомври (сряда), 12.30 ч., Пловдив – пресконференция на ВМРО

На 21.10.2020 г. (сряда) от 12:30 ч. в клуба на ВМРО - Пловдив, намиращ се на бул. „Марица“ № 51 (под моста...

Откриха паметник на българщината

С официална церемония бе открит паметник на българщината в местността „Чековището“ в курортното селище Свети Константин край Пещера. Той е в памет на...

Избраха общински комитет на ВМРО в Септември

На 18 октомври в град Септември бе проведена общинска конференция на структурите на Организацията в общината. Представителите на местните организации от Септември,...

Така се прави! Младежите от ВМРО с личен пример – чистиха около р. Марица

Младите членове на студентската организация ВМРО в град Пловдив проведоха зелена акция. Те дадоха личен пример как може да си полезен за...

23 октомври (петък), 16.00 ч., с. Струпец – паметна плоча на Гено Димитров

На 23 октомври 2020 г. (петък) от 16.00 ч. в с. Струпец, общ. Роман ще бъде открита паметна плоча на Гено Димитров...

Д-р Петрова поздрави дамите от „Зонта клуб – София“

От организацията отбелязват 25 години от основаването си Днес съвременната жена има много превъплъщения – на майка, съпруга, любима,...

Коментари