Начало Видео Депутатите от ВМРО в остър спор с ДПС в парламента за Изборния...

Депутатите от ВМРО в остър спор с ДПС в парламента за Изборния кодекс

Красимир Богданов: ДПС подгряват „стара манджа“ с предложенията си за промени в Изборния кодекс

Имаше един хубав македонски филм „Подгряване на вчерашния обед“. Та и Вие така, колеги от ДПС, като наближат избори, винаги „подгрявате манджата“ с едни и същи предложения, заяви от парламентарната трибуна народният представител от ВМРО Красимир Богданов.

Какво целите с това? Няма български гражданин, който да не е наясно, че използвате методи с извиване на ръце и изнудване, чрез задкулисни договорки да прокарвате Ваши предложения, за да имате позитиви за пред Вашите избиратели. Но пък ако не постигнете нищо, то винаги обвинявате „лошите националисти“, които са Ви попречили, продължи Богданов.

Той обясни, че задължителното гласуване е въведено с една цел – да има по-голяма активност на избори и съответно по-голяма представителност на българските граждани. На Вас обаче Ви е угодно да има по-ниска активност и купеният, етнически, корпоративен вот да има по-голяма тежест. Затова не Ви харесва задължителното гласуване, каза той, обръщайки се към депутатите от ДПС.

Патриотът остро възрази и на идеята им за връщане на старите правила за откриване на изборни секции в чужбина. Ние знаем от къде идваха голяма част от Вашите гласове – от една съседна държава, преди да се промени Изборният кодекс в частта за разкриване на секции в чужбина. Сегашните правила са обективни и се следи, гарантира се честността на вота, а Вие искате да има секции в бозаджийници, баничарници и т.н., продължи Богданов.

Според него от Движението искат да бъде премахнат принципът на уседналост, за да се върне практиката „изборен туризъм“. Искате да разкарвате автобуси по села и паланки, за да натежат в полза на този или онзи Ваш представител в съответния регион.  По този начин си осигурявахте сериозно представителство без реално да имате поддръжници, обясни депутатът от ВМРО.

Искате и да опорочите преференциалния вот, обвини още Богданов и обясни, че преференцията бе въведена като елемент на мажоритарност в изборите. Вие сега искате само партийната централа да подрежда листите, за да е сто процента гарантирано кой ще е избран. Ние от ВМРО сме на мнение, че освен за партийни листи, хората трябва да имат право и да избират лично своя представител, допълни още той и в заключение на изказването си заяви:

Уважаеми колеги от ДПС, няма как да подкрепим Вашите предложения за промени в Изборния кодекс, защото това е опит за намеса на чужди сили в изборния процес на Република България, които ще финансират и ще изпращат автобуси с „избиратели“. Няма как идеите Ви да залегнат в Изборния кодекс, защото това би било подмяна на вота на българските граждани.

Мария Цветкова: България е еднонационална държава и официалният език е българският

Думата взе и депутатът Мария Цветкова, която остро реагира на идеята на ДПС за промяна в ИК, която касае отмяна на забраната на агитация на чужд език:

Недоумявам как е възможно ДПС – която системно и на всички избори нарушава изборното законодателство, агитирайки на турски език, сега нагло нейни представители да пледират тук, че са онеправдани. Те искат да се легализира в ИК провеждането на агитация по време на предизборните кампании на майчин език –абсолютна наглост. Ако сте тук в тези удобни кресла, това е само защото сте спечелили гласовете си именно от доведените под строй рейсове от Турция. И сега искате да бъде променен ИК и да отпадне уседналостта – което значи, че това ще се случва на всички избори.

Колеги, по Конституция официалният език в България е българският, а също така България е еднонационална държава!

Доц. Милен Михов: Български избори в Турция – само в дипломатическите ни представителства

Принципите от конституцията действат в реална среда. Правото трябва да се упражнява. В чужди държави действат други правила, а родните закони – само на българска територия, заяви в изказване в парламента доц. д-р Милен Михов, народен представител и заместник-председател на ВМРО.

Той допълни, че в Турция зад фасадата „права на българите в чужбина“ ДПС действа единствено за това да има повече избиратели и продължи:

Въпросът е могат ли да бъдат гарантирани честни избори в Турция извън територията на българските дипломатически – той е риторичен… отговорът ни е „не“. Критиката към режима на Ердоганова Турция е много сериозна и тя идва не само от тук стоящите националисти, а от много международни организации и европейски държави с утвърдени демократични принципи.

Правата на българските граждани могат да бъдат гарантирани само там, където държавата може да осигури свободни и честни избори, а за Република Турция това са само българските дипломатически представителства.

Юлиан Ангелов: БСП и ДПС не се нападат, защото смятат да управляват заедно отново

Понеже БСП пита за отношението ни по предложенията на ГЕРБ за Изборен кодекс – ние сме заявили много ясно какво е то и ще внесем своите промени. Ние не сме за мажоритарен избор, защото смятаме, че обществото няма да е представено, защото една или две партии ще вземат тези места и гражданите няма да са реално представени във властта.

Това заяви и организационният секретар на ВМРО и депутат Юлиан Ангелов в свое изказване по време на дебатите в парламента относно Изборния кодекс. Той директно се обърна към опозицията:

Защо от БСП мълчите по предложенията на ДПС? Сигурно искате отново автобуси с избиратели от Турция и вмешателство на тази държава във вътрешните ни работи?

Затова не се нападате, явно се гласите да управлявате отново заедно – БСП и ДПС, с един външен джендърски контингент, който защитава Истанбулската конвенция! ДПС предлага неща срещу националните интереси на българската държава, а Вие от ДПС мълчите…

От изказванията на депутатите на ВМРО стана ясна категоричната им позиция, че ще гласуват против предложенията на етническата партия ДПС за промени в Изборния кодекс. Между първо и второ четене Патриотите ще внесат предложения за промени и в проекта за промени, внесен от ГЕРБ.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Искрен Веселинов: ВМРО има две основни идеи за края на „вечния длъжник“

Едната е за абсолютната давност, законопроектът е минал на първо четене, обясни депутатът При вечния длъжник винаги има предпоставки...

Александър Сиди: Да спрем кредиторите да гонят хората безкрайно

Кредиторите скачат, защото от тяхна гледна точка е най-логично при дадени едни пари, които не са върнати, да преследват своя интерес.

Патриотично видео за Деня на будителите от дамите във ВМРО

Патриотично видео – поздравление по повод Деня на народните будители – 1 ноември, публикуваха дамите от ВМРО. Членовете на...

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Тазгодишната награда на НЖО „Достойнство и чест“ е за Райна Дрангова и Евгения Гешева

Националната женска организация на ВМРО не се уморява да търси и показва достойни за пример хора в българското общество. Тази година с...

Законът за личния фалит влезе в парламента

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит Тази мярка ще избави много хора от капана „вечен длъжник“

Доц. Михов: За първи път тази година пенсиите са приоритет в бюджета

Приоритет ще имат и учителите, чиято заплата ще бъде с 20% над средната през следващата година, заяви депутатът

Коментари