https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
„Дневен Труд”: Токът ни е един от най-скъпите в ЕС -
Начало Последни новини „Дневен Труд”: Токът ни е един от най-скъпите в ЕС

„Дневен Труд”: Токът ни е един от най-скъпите в ЕС

Седмица преди срещата на Костадин Костадинов със зам.-министъра на икономиката и енергетиката Евгени Ангелов, публикуваме текст от вестник „Дневен Труд” във връзка със съдбата на електроразпределителните дружества. На срещата зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов ще постави пред министерството въпроса за пълно осветляване на приватизационните сделки с дружествата, за отказ от продаване на миноритарните дялове в тях и за изискване полагащия се на държавата дивидент от тяхната дейност.

Ето и текстът на статията в „Дневен Труд”:

Цените на тока в България са от най-високите в Европа спрямо доходите на населението. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, представен вчера на кръгла маса за енергетиката. В нея участваха икономическия министър Трайчо Трайков и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.
Енергийният ни пазар все още е не достатъчно либерализиран, коментира министърът. Според него е необходима “оптимизация” на цените както на тока, така и на природния газ.
Следващите месеци са съдбоносни за енергетиката. Основни проекти ще бъдат преструктурирани, така че да станат привлекателни за европейски и американски инвеститори.
България ще предприеме стъпки за лицензиране на американско свежо ядрено гориво като възможност за диверсификация на доставките, отбеляза още министърът. Сега горивото за АЕЦ “Козлодуй” се доставя изцяло от Русия. България разчита да привлече американски участник и в проекта за газопровода “Набуко”.
“Макар страната ни да е член на ЕС, е особено важно България да се възползва от технологичното ноу-хау на един от световните лидери в иновациите – САЩ”, заяви още Трайков.
Очаква се скоро Американската търговска агенция да финансира прединвестиционно проучване за складиране и превозване на радиоактивни отпадъци.
В изказването си посланик Уорлик многократно изтъкна необходимостта от прозрачност. Преструктурирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ) буди много въпроси, каза той.
Държавната мегакомпания трябва да бъде разформирована до края на юни, но още не е ясно дали ще бъде наследена от мини-БЕХ, начело с НЕК. “Преговорите за доставка на руски газ трябва да бъдат водени и приключвани в прозрачност”, подчерта посланикът. Сега БЕХ избира консултант по проекта АЕЦ “Белене”. “Трябва да бъде избран консултант, който да предостави услугата по един прозрачен начин”, каза още Джеймс Уорлик.
“Много инвеститори в земя с неясен произход на средствата се оказаха свързани с възобновяемите енергийни източници”, заяви на кръглата маса Тихомир Безлов от Центъра за либерални стратегии.
19 май 2010

Пълен текст:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=484552

Последни Новини

Ангел Джамбазки: България трябва да бъде лидер и да налага политики, гледайки националния си интерес

София е домакин на шестата конференция „Западни Балкани“ тази събота „Западните Балкани са част от Европа и трябва да...

ВМРО – София: Нискоемисионната зона да се отмени!

От началото бяхме против въвеждането ВМРО - София смята, че нискоемисионната зона е безсмислена, несправедлива и неефективна. Наредбата, която...

Слабаков: Нелегален трафик на мигранти има в Нидерландия, Австрия, Франция и Германия – справете се с този проблем!

България и Румъния трябва да са член на Шенгенското пространство, защото така границите ни ще станат по-сигурни. Не е вярно, че в...

София отново поставя развитието на Западните Балкани във фокуса на Европа

Руската агресия срещу Украйна върна разширяването като основен приоритет на европейския дневен ред Развитието на Западните Балкани, ще бъде...

Долу ръцете от децата! Джендър пропагандата няма място в българските училища!

От ВМРО неведнъж сме изразявали категоричната си позиция срещу джендър пропагандата и налудничавите идеи за промяна на пола. Резултатите от подобни политики...

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София...

Факелно шествие в Русе напомни за Ньойския диктат

За 27-а година във вечерта на 27 ноември с факелно шествие ВМРО - Русе отбеляза 104-годишнината от налагането на Ньойския диктат. 

Коментари