Начало Последни новини „Дневен Труд”: Токът ни е един от най-скъпите в ЕС

„Дневен Труд”: Токът ни е един от най-скъпите в ЕС

Седмица преди срещата на Костадин Костадинов със зам.-министъра на икономиката и енергетиката Евгени Ангелов, публикуваме текст от вестник „Дневен Труд” във връзка със съдбата на електроразпределителните дружества. На срещата зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов ще постави пред министерството въпроса за пълно осветляване на приватизационните сделки с дружествата, за отказ от продаване на миноритарните дялове в тях и за изискване полагащия се на държавата дивидент от тяхната дейност.

Ето и текстът на статията в „Дневен Труд”:

Цените на тока в България са от най-високите в Европа спрямо доходите на населението. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, представен вчера на кръгла маса за енергетиката. В нея участваха икономическия министър Трайчо Трайков и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.
Енергийният ни пазар все още е не достатъчно либерализиран, коментира министърът. Според него е необходима “оптимизация” на цените както на тока, така и на природния газ.
Следващите месеци са съдбоносни за енергетиката. Основни проекти ще бъдат преструктурирани, така че да станат привлекателни за европейски и американски инвеститори.
България ще предприеме стъпки за лицензиране на американско свежо ядрено гориво като възможност за диверсификация на доставките, отбеляза още министърът. Сега горивото за АЕЦ “Козлодуй” се доставя изцяло от Русия. България разчита да привлече американски участник и в проекта за газопровода “Набуко”.
“Макар страната ни да е член на ЕС, е особено важно България да се възползва от технологичното ноу-хау на един от световните лидери в иновациите – САЩ”, заяви още Трайков.
Очаква се скоро Американската търговска агенция да финансира прединвестиционно проучване за складиране и превозване на радиоактивни отпадъци.
В изказването си посланик Уорлик многократно изтъкна необходимостта от прозрачност. Преструктурирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ) буди много въпроси, каза той.
Държавната мегакомпания трябва да бъде разформирована до края на юни, но още не е ясно дали ще бъде наследена от мини-БЕХ, начело с НЕК. “Преговорите за доставка на руски газ трябва да бъдат водени и приключвани в прозрачност”, подчерта посланикът. Сега БЕХ избира консултант по проекта АЕЦ “Белене”. “Трябва да бъде избран консултант, който да предостави услугата по един прозрачен начин”, каза още Джеймс Уорлик.
“Много инвеститори в земя с неясен произход на средствата се оказаха свързани с възобновяемите енергийни източници”, заяви на кръглата маса Тихомир Безлов от Центъра за либерални стратегии.
19 май 2010

Пълен текст:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=484552

Последни Новини

Групата на Европейските консерватори и реформисти ще проведе изнесено заседание в София

По време на събитието ще бъдат дискутирани актуални теми за Европа и региона Групата на Европейските консерватори и реформисти...

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Евродепутатът подчерта, че е сезирал колегите си от ЕП за действията на Скопие Недопускането на българи в РСМ е...

ВМРО отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев (ОБЗОР)

Структурите на ВМРО отбелязаха 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Ето къде и как: Благоевград

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

Коментари