Начало Видео Джамбазки пред СОС за исторически мемориал пред НДК

Джамбазки пред СОС за исторически мемориал пред НДК

Демонтаж на паметника пред НДК и възстановяване на военните мемориални плочи поиска отново заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в София Ангел Джамбазки по време на заседание на Столичния общински съвет. Изказването му бе във връзка с обсъждания доклад за провеждане на конкурс  за реконструкция на паметник „1300 години България”, внесен от главния архитект Петър Диков.

Паметникът в сегашния му вид точно олицетворява българската държава – рушащ се, и в никакъв случай не бива да бъде възстановяван, посочи  Джамбазки, подкрепен от заместник-председателя на съвета Вили Лилков. Според общинския съветник на ВМРО дневният ред на следващото заседание на СОС трябва да включва гласуване за демонтаж на конструкцията.

На мястото на паметника, на гърба на старите казарми, някога са се намирали паметните плочи на Първи и Шести търновски пехотни полкове, част от състава на Първа софийска шопска дивизия, известна като Желязната дивизия. Тези медни плочи са свалени и сега стоят в мемориал на Централните гробища, обясни пред колегите си Джамбазки.

Той настоява за възстановяване на плочите там, където някога са провеждани военни паради и където е тяхното истинско място.

От години ВМРО предлага премахване на противоречивия паметник пред НДК и превръщането на тази част от градинката в исторически кът. През 2010 г. младежи от ВМРО боядисаха в цветовете на националното знаме строителната ограда около рушащия се паметник като по този начин отбелязаха 125-тата годишнина от битката при Сливница, в която видно участие взема Софийската дивизия.

Последни Новини

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Карлос Контрера: Ще има ли коалиция NEXO?

Ще има ли коалиция Nexo? По-скоро да. ДБ и Промяната щели да се събират, за да станели първи и да ни донесат...

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Коментари