Начало Видео Джамбазки пред Би Ай Ти - 03.10.2017

Джамбазки пред Би Ай Ти – 03.10.2017

Испанският премиер трябва да подаде оставка заради насилието, смята Джамбазки

Конфликтът в Каталуния има дълга история, която не идва само от гражданската война в Испания. Тогава Каталуния е последната републиканска крепост. Безспорно централната власт в Испания направи много тежка политическа грешка с насилието, изпращайки силите да нанесат този погром. Кадрите са ужасяващи. Пък и се чудя ако тези кадри бяха от България, каква ли щеше да е реакцията на световната общественост.

Това коментира в ефира на БиАйТи, предаването „Код 11-13“, евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Той посочи, че ситуацията в Испания е много подобна на тази във Франция, където има огромен проблем с баското малцинство.

И Белгия, и Италия имат подобни проблеми. Те са свързани с колониалното минало на тези европейски страни. Проблемът е, че те не са еднонационални държави. В Източна Европа такива проблеми нямаме, защото при нас националните обединения така и не са завършени. Затова и при нас проблемите са между съседни държави, каза заместник-председателят на ВМРО.

Евродепутатът заяви, че испанската държавна политика е била непремерена, правейки прекалено много отстъпки за баските, но не и за каталунците.

Трудно може да се прогнозира дали ще продължи ескалацията на напрежението в Каталуния. Искането на каталунците преди кървавия референдум всъщност беше да имат статут на държава, но част от испанската корона, коментира още той.

Според Ангел Джамбазки испанският премиер Мариано Рахой има един единствен полезен ход – да подава оставка и да си ходи, защото сегашното му поведение е нелогично. Репликата му „Няма такъв референдум“ е неуместна, след като 2,5 милиона са участвали в него. Точно поведението му мотивира хората да отидат и да гласуват на допитването. Още не сме чули и каква е позицията на краля на Испания, допълни той.

Възможно е да е имало допускане на атентат преди провеждането на референдума, за да се смени дневния ред на обществото, коментира Джамбазки, напомняйки за терора в Барселона от август тази година.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари