Начало Блог Джамбазки: С реакцията си МВнР само охрабри Ердоган

Джамбазки: С реакцията си МВнР само охрабри Ердоган

Изказването на турския премиер Реджеп Ердоган, в което предяви териториални претенции към България и редица други страни, не е само политическо говорене, а системна политика, която провеждат двама от водещите турски политици – той и външният министър Давутоглу.

Това заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването на БНТ „Още от деня”. По думите му, в последните няколко години тази тенденция в Турция се засилва и държавата все повече започва да заявява претенциите си към икономическо и териториално наследство на някогашната Османска империя.

Намеренията на водещите управници на Турция, изразени от идеологията на неоосманизма, представляват реална заплаха за България, категоричен е Джамбазки.

Той посочи няколко примера, с които доказа, че изказването на Ердоган не е случайно. А именно – отпечатването на географски карти, в които части от България са включени в пределите на южната ни съседка, както и издаването на учебници с такава информация.

Това не са случайни неща, това са знаци. Не става дума за грешка, а за последователна политика. Пробва се търпението и мнението на обществото, убеден е зам.-председателят на ВМРО.

Джамбазки изрази своето и това на ВМРО мнение за реакцията на българската държава спрямо провокацията. Според него тя е неудовлетворителна, прекалено философска и дипломатична. Когато не реагираш адекватно, за да не дразниш по-големия и по-силния, само го охрабряваш още повече, заключи той.

Ердоган не търси никаква европейска легитимност. Той е изключително последователен и успешен политик, което не е добре за България, тъй като турският премиер е имперски националист. Той не е светски министър-председател, защото задължи жените да носят забрадки, прокара такъв закон и в университетите, а освен това смаза бунта в парка „Геези” с танкове.

Джамбазки припомни, че Ердоган е забранил филма „Великолепния век” в Турция, тъй като според него той уязвява султан Сюлейман Великолепни с внушението, че владетелят е прекарвал повече време в харема, отколкото на седлото.

Но във всички европейски държави този филм е пропаганда на европейското лице на Османската империя. Тази империя обаче никога не е имала европейско лице, а тежка и кървава  история, която и ние сме плащали, коментира зам.-председателят на ВМРО.

Според Джамбазки и Организацията, която той представлява, турското влияние в България минава по три линии. На първо място това е създаването на фалшиви етноси и партии (като ПОМАК). На второ място е Главното мюфтийство и претенциите му към храмове, които са исторически паметници. И на трето, но не по важност – влиянието на двете политически сили – ДПС и партията на Касим Дал, който е пряко свързан с Ердоган.

Според нас прякото вмешателство във вътрешните работи на една съседна суверенна държава чрез две политически партии е недопустимо. Това не е европейско поведение – ти да определяш как ще се харчат парите на българския данъкоплатец, категоричен бе Ангел Джамбазки. 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ДПС готви парламентарна хватка, за да има правителство

ДПС ще направи парламентарни хватки, за да има правителство. Всичко е договорено в Росенец. Депутатите от партията на Ахмед Доган ще излезнат...

Веселинов: ДПС ще управлява с ИТН независимо какво се говори за пред обществото

Липсата на Патриотите в парламента отваря широко вратите за връщане на ДПС в управлението. Всичко, което става в 46-ото Народно събрание е...

Глобалистите с картечница

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост Ние сме стожер на християнството на...

Контрера: 16 години след Тройната коалиция ще имаме Четворна коалиция, като общото между тях е участието на ДПС

Ликуй, народе! Статуквото падна! Партиите на протеста избраха председател на Народното събрание и трасираха пътя към нова управленска коалиция, която ще ни...

Искрен Веселинов: Желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер

ИТН са в капана на Конституцията, смята заместник-председателят на ВМРО Започва работа 46-ото НС. Местата си ще заемат 112...

Сиди: Г-н Трифонов е космополит, докато ние си представяме скромна България на три морета

За резултата на коалиция „Български патриоти“, за възможните варианти за излизане от политическата криза, за липсата на представител на консервативното политическо пространство...

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отпръви към лидера...

Коментари