Начало Блог Ердоган се меси във вътрешните ни работи, а МВнР реагира неадекватно

Ердоган се меси във вътрешните ни работи, а МВнР реагира неадекватно

За пореден път закъсня реакцията на България на изказване на турския премиер Ердоган. Това не е единственият случай, при който българското външно министерство не знае как да реагира или реагира със закъснение и доста неадекватно.

Турция няма да си вземе бележка от този скандал. Политиката й от година на година става все по-агресивна и все повече подобни изявления ще чуваме. Но това е вмешателство в нашите вътрешни работи.

Това заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за предаването на БНР „12+3“. Той добави, че политиката на южната ни съседка спрямо България не е добронамерена, не е честна и не е добросъседска. Тя търси провокации и създаването на проблеми и ние трябва да сме наясно с това.

Изказването му бе реакция на скандалните претенции на Турция, изразени от премиера й Реджеп Тайип Ердоган, в които попада и българския град Кърджали. ВМРО незабавно реагира с позиция, призовавайки държавата да отговори адекватно. 

По думите на Каракачанов, политиката на Турция не е ориентирана само към Балканите, а и към Близкия Изток. От 10 г., откакто на власт е партията на Ердоган, се налага политиката на налагане на идеологията на неоосманизма. Както е известно, тя представлява искането на страната да възстанови присъствието си в териториите на бившата Османска империя.

Той посочи за пример близкоизточната политика на Турция – участието й във войната в Сирия, както и скандала, който предизвика с Израел преди 2 години.

Турция няма да си вземе бележка. Аз бих напомнил, че това не е първото изявление на Ердоган, не е и на турското правителство. Това е поредното и ако погледнете точно изявлението на Ердоган, ще видите, че не става въпрос само за Тракия. Вижте териториите, които споменава – Призрен, който е в Албания, Прищина в Албания, Скопие в Македония и Сараево, което е чак в Босна и Херцеговина. Подобни изявления не бива да се взимат лековерно и несериозно, категоричен е председателят на ВМРО.

Според него не става дума за изтървано предизборно изявление, а за целенасочена държавна политика на Р Турция към страните намиращи се на територията на някогашната Османска империя. Пример за това са претенциите на Главното мюфтийство, което е директно под давление на Анкара.

При посещението си в София преди 3-4 години Ердоган каза ясно кой според него трябва да е български мюфтия. ГЕРБ изпълни неговото желание, припомни Каракачанов.

Следвайки фактите, председателят на ВМРО запита дали по примера на Турция и България не би трябвало да предяви претенции към Одрин и Лозенград например. Премиерът заяви, че Тракия е жив свидетел на турската история. Но Турция е на Балканите от около 600 г., а Тракия е владение на България от 1400 г.

Красимир Каракачанов посочи политиката на Ердоган и като един от главните виновници за сирийската криза.На територията на Турция се намират тези лагери, в които се обучават и въоръжават тези муджахидини, фундаменталисти от целия свят, които се изпращат на територията на Сирия. Видно е и е ясно, че Турция е страната, която насочва нелегалните емигранти и ги прекарва до българската граница, категоричен бе той.

Повече по темата можете да прочетете тук. 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ДПС готви парламентарна хватка, за да има правителство

ДПС ще направи парламентарни хватки, за да има правителство. Всичко е договорено в Росенец. Депутатите от партията на Ахмед Доган ще излезнат...

Веселинов: ДПС ще управлява с ИТН независимо какво се говори за пред обществото

Липсата на Патриотите в парламента отваря широко вратите за връщане на ДПС в управлението. Всичко, което става в 46-ото Народно събрание е...

Глобалистите с картечница

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост Ние сме стожер на християнството на...

Контрера: 16 години след Тройната коалиция ще имаме Четворна коалиция, като общото между тях е участието на ДПС

Ликуй, народе! Статуквото падна! Партиите на протеста избраха председател на Народното събрание и трасираха пътя към нова управленска коалиция, която ще ни...

Искрен Веселинов: Желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер

ИТН са в капана на Конституцията, смята заместник-председателят на ВМРО Започва работа 46-ото НС. Местата си ще заемат 112...

Сиди: Г-н Трифонов е космополит, докато ние си представяме скромна България на три морета

За резултата на коалиция „Български патриоти“, за възможните варианти за излизане от политическата криза, за липсата на представител на консервативното политическо пространство...

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отпръви към лидера...

Коментари