Начало Българите по света И БККС с опасения, че конференцията „Да опознаем миналото си“ е част...

И БККС с опасения, че конференцията „Да опознаем миналото си“ е част от антибългарска пропаганда

Неправителствената организация на македонски граждани с българско самосъзнание Български културен клуб – Скопие (БККС) изрази притеснението по повод предстоящата в следващите дни конференция на Българския хелзинкски комитет под надслов „Да опознаем миналото си“.

Конференцията е за съдбата на евреите от Вардарска Македония и Беломорието по време на Втората световна война и преди дни ВМРО огласи опасенията си, че тя може да се превърне в нова трибуна за антибългарски внушения.

На свой ред БККС призовава българското гражданско общество да се включи активно в проявата и предлага на организаторите да отворят широко вратите на конференцията за обществеността, осигурявайки повече плурализъм, публичност и прозрачност за всички заинтересовани.

Сънародниците ни от Македония заявяват, че отхвърлят всякакви прояви и рецидиви на расизъм, неофашизъм и антисемитизъм (включително на територията на Република Македония и Република България), но същевременно, програмата на конференцията поражда сред тях тревоги и опасения.

Заглавието и дефинираната цел на конференцията подсказват намерение за отъждествяване на съвременния българин с реални или мними вини на българската държава в миналото. Българският народ е известен в Европа и света като уникален народ-спасител на своите сънародници евреи през Втората световна война и всякакви опити да бъде демонизиран като му се припише със задна дата колективна вина за злодеяния, отдавна осъдени от историята, трябва да срещнат решителното противопоставяне на редовите български граждани, апелират от БККС.

Тъй като форумът ще се проведе при практически закрити врати, с малцина селективно поканени лектори, подбрани слушатели (допускани само със специални покани) и с излъчване на живо по интернет, от БККС посочват, че това поражда съмнения за пропагандна ориентация на проявата.

Целия текст на съобщението до медиите, изпратено от БККС, може да прочетете тук:

От прессъобщение на Българския хелзинкски комитет (БХК) научихме, че на 5 и 6 октомври в хотел „Радисън“ и на 7 октомври в Дома на киното в София организацията ще проведе конференция „Да опознаем миналото си“ с амбицията да разгледа цялостно дейността на българската държава по отношение на евреите по време на Втората световна война.

Като македонски българи, ние приветстваме провеждането на научни прояви и създаването на произведения на изкуството, отразяващи правдиво трагичната съдба на евреите по време на Холокоста, включително и на нашите сънародници – евреи от Македония и Тракия през Втората световна война.

Българският културен клуб – Скопие (БККС) решително отхвърля всякакви прояви и рецидиви на расизъм, неофашизъм и антисемитизъм (включително на територията на Република Македония и Република България).

Същевременно, програмата на гореспоменатата конференция поражда сред нас основателни тревоги и опасения, които могат да се резюмират както следва:

Доколкото ни е известно, мисията на Българския хелзинкски комитет е да защитава човешките права днес. Не ни е известна никаква роля на БХК нито по отношение на историческата наука, нито за запознаване на българската общественост и младото поколение с миналото на страната.

Заглавието и дефинираната цел на конференцията подсказват намерение за отъждествяване на съвременния българин с реални или мними вини на българската държава в миналото. Българският народ е известен в Европа и света като уникален народ-спасител на своите сънародници евреи през Втората световна война и всякакви опити да бъде демонизиран като му се припише със задна дата колективна вина за злодеяния, отдавна осъдени от историята, трябва да срещнат решителното противопоставяне на редовите български граждани, организациите на гражданското общество, българската държава, международната демократична общественост и европейските институции.

Амбициозната цел на конференцията изисква възможно най-широка публичност и прозрачност, с въвличане на водещите представители на българската историческа наука и на гражданското общество. Вместо това виждаме, че форумът ще се проведе при практически закрити врати, с малцина селективно поканени лектори, подбрани слушатели (допускани само със специални покани) и с излъчване на живо по интернет, което поражда съмнения за пропагандна ориентация на проявата. Освен един единствен професор по политология, няма поканен нито един изявен български историк от национален или международен калибър. За сметка на това е поканен Тодор Чепреганов – югославски пропагандист и директор на скопския Институт по национална история, който сред македонските българи има нулева репутация като учен.

На фона на неотшумелите страсти около македонисткия пропаганден филм „Трето полувреме“, провеждането на такава проява в полусекретна атмосфера и без сериозно българско участие би било крайно контрапродуктивно и би създало допълнително напрежение вместо да стане повод за размисъл и поуки от историята. Както е добре известно, през мрачните години на Втората световна война еврейското население от всички европейски страни, окупирани от (или съюзени с) хитлеристка Германия, е депортирано в нацистките лагери на смъртта, а щастливите изключения са само две – Дания и България. Извън всякаква човешка логика и дълбоко непочтено е спасителите днес да бъдат обявявани за палачи, а обвинители да са наследниците на онези, които не са спасили никого!

Имайки предвид всички обстоятелства по-горе, БККС призовава българското гражданско общество да се включи активно в проявата и предлага на организаторите да отворят широко вратите на конференцията за обществеността, осигурявайки повече плурализъм, публичност и прозрачност за всички заинтересовани.

4 октомври 2012

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО блокира Кресненското дефиле

Акцията #НеПредавайМакедония ще продължи неопределено време Ние от ВМРО още преди месеци предупредихме, че започваме с протести и концерти...

ВМРО сигнализира кмета на Враца за проблеми с електроподаването в кв. „Кулата“

Общинското ръководство на ВМРО изпрати сигнал до кмета на Община Враца Калин Каменов във връзка с проблемното електроснабдяване на квартал „Кулата“.

Николай Гергинов: Македония не е готова за ЕС

Коментар на председателят на ВМРО Младежи – София Николай Гергинов по повод разпространената в медии информация за провокация спрямо България по случай...

Контрера сезира прокуратурата за „Български пощи“

Повече от месец няма отговор кой е виновен и какви са реалните щети от тази безпрецедентна ситуация Общинският съветник...

Джамбазки: Несправедливият натиск на Европа за Македония прави българите евроскептици

Българският представител от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки направи изказване от трибуната на ЕП по отношение на...

Приобщаването на Македонската църква към Сръбската е изключително нагла провокация

Приобщаването на Македонската църква към Сръбската е изключително нагла провокация. Това заяви Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, пред „Фокус“.

Искрен Веселинов: Подигравка – правителството връща по-малко, отколкото взема като ДДС вследствие на поскъпването на горивото

Тези процеси са функция на едно арогантно отношение и нежелание за диалог Мерките на правителството са закъснели, в някаква...

Коментари