Начало Последни новини К. Костадинов: Всеки може да се определя като марсианец, но не трябва...

К. Костадинов: Всеки може да се определя като марсианец, но не трябва да се поощрява от държавата

Не е нормално през последните 20 години българите с турско самосъзнание да бъдат оставени само в ръцете на ДПС

Костадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. във Варна. Завършил е Великотърновският университет през 2002 г. специалност „Балканистика”.

– Г-н Костадинов, след вашите протести шефката на НСИ Мариана Коцева хвърли оставка, премиерът обаче не я прие, доволни ли сте от този развой?
– Нашата цел не беше шефката на НСИ да си подава оставката, а виновният за скандала и провокацията да си понесе отговорността. Когато Мариана Коцева подаде оставка ние излязохме с декларация, че никой не трябва да си измива ръцете с тази жена и да я ползва за параван. И досега не се знае точно в чия глава се е родила идеята да има българомохамедански, гагузки и македонски етнос като отделни графи в пробното електронно преброяване. Премиерът върна оставката й и разпореди да се направи разследване, за да се установи кой е инициаторът на гафа.
– Обясниха, че хората сами са се самоопределяли като принадлежащи към цитираните етноси пред преброителите, значи те така се чувстват?
– Някой се опитва ловко да използва незнанието на тези хора, тъй като става въпрос за деликатна и тясноспециализирана материя. Никой не отрича правото на всеки в България да се самоопределя по какъвто начин иска. Ние сме демократична държава и всеки може да се определя и като марсианец и като ескимос. Само че това не трябва да се поощрява от държавата. По тази логика защо няма графи за ескимоси и марсианци например. Несъществен аргумент е г-жа Коцева да твърди, че били ползвали матрици от предходни години. НСИ няма задача да създава етноси, а само да брои. Ние предложихме и в крайна сметка се прие в хартиените бланки да има 4 графи – българи, турци, цигани и други. Първите три групи съставляват над 99% от населението ни, а в четвъртата са около 1% . Не си струва да се създава излишно напрежение заради малоумната държавна политика през последните 100 години по този въпрос. Графи в преброяването, като гореописаните, допълнително увеличават разлома в нацията. На Балканския полуостров от българския народ са се нароили доста измислени нации.
– Кои имате предвид?
– Например в северна Гърция живеят близо половин милион българи. От тях около 400 000 са християни и са предимно в Беломорска Македония, а други 100 000 са в Беломорска Тракия. Гърците наричат християните там ендопии, което означава местни хора. Там „българин” е забранена дума. А за мюсюлманите изобретиха помашка нация, има едноименни организации и е представена пред ЕК, издадоха гръцко-помашки речници и т.н. Може да се каже, че гръцкото „генно инженерство“ е насочило усилията си към създаването на едно нова нация. От 1944 г. пред очите ни е „македонската нация“ като политически факт и феномен. В Косово се създаде горанската нация, която е една малка българо-мюсюлманска общност в южната част на Косово. Сърбите пък работят върху създаването на шопско-турлашки етност и не са се отказали от този опит. В Молдова още по времето на СССР от българите гагаузи се създаде едноименна нация и в момента даже има гагаузка република в южна Молдова.
– Добре, но това не е опасно?
– Има една заплаха – това е раздробяването на българския народ на съставните му етнографски части и създаване на регионално самосъзнание, което да надделее над националното. Държавата ни няма отпор срещу тази заплаха, даже я подпомага. То бива толерантност, но чак пък толкоз! Трябва да се знае, че за да съществува даден етнос са нужни две основни неща – да има обективно самоопределящи се хора и да има различие между тях и останалите, от които те се разграничават. Всичко друго е измислица. Аз твърдя, че разлика между българи- християни и българи мохамедани няма.
– Защо в цели селища у нас хората не знаят и не говорят на български език?
– Но българомохамеданите говорят само на български и те нямат друг майчин език. Виж, турците са друга категория. Права сте, че има селища, в които не се говори български език, но това е феномен, който се регистрира през последните 20 години. И той обхваща не само възрастни хора, а и млади. Например в община Дългопол, Варненско има едно село Медовец, а българската гимназия там се казва „Назъм Хикмет”. В него живеят само хора с турско самосъзнание, говорят само на този език, гледат сателитна турска телевизия, има турска преса и т.н. Ако гледаме на това като екзотика – няма нищо лошо. Но тези хора се капсулират и като излязат от такива селища имат проблем, защото не могат да се впишат никъде като пълноценни граждани. Тези проблеми не се решават, а се задълбочават и ще става още по-зле. При циганския етнос този проблем е много по-засилен. Ако при турците образованието е ценност, то при циганите не е, повечето от тях не завършват и основно образование.
– Защо многобройните НПО, които гълтат пари, не постигат ефективност в работата си за интерграцията на тези наши съграждани?
– Погледнете управленския състав на тези фондации и ще видите, че в него голяма част от хората не са цигани. Наричам ги така, защото съм работил „на терен” с тях и те не се наричат помежду си роми. Огромна част от парите, излети там, образно казано потънаха като вода в пясък. Ефект няма. А в тези общоности е нужно само да се въведе ред и законност.
– Споменахте, че сте работил сред етносите, как ви възприемат там като се афиширате, че сте от ВМРО?
– Защо мислите, че те знаят какво е ВМРО? Как ще знаят като гледат турска телевизия и за тях политическият ни живот е изключително чужд. Те научават само онова, което им се свежда от местните лидери на ДПС.
– Какво трябва да направи властта за да приобщи българите от различните етноси, защото, каквото и да се казва, различия има, и е срамно в 21 век наши съграждани да живеят изолирано, в гета?
– За съжаление през последните 20 години у нас няма държавна политика по националният ни въпрос. България е като разграден двор. Най-напред трябва да се въведе ред между отделните политически партии, представляващи тези малцинства. Макар и по конституция етнически партии да са забранени, ги има. Също така – да се въведе порядък между тези партии и държавата. Извинете, ама е ненормално през последните 20 години българите с турско самосъзнание да бъдат оставени само в ръцете на ДПС, а държавата да се прави, че такива хора няма. Не може лица със съмнителна политическа репутация да говорят от тяхно име, да разиграват фамозни етнически карти и да претендират, че те били държали ключа за етническия мир. Няма да се уморя да повтарям, че мирът зависи от мнозинството. Ние, българите, искаме мир и го имаме. А не защото някой си лидер като Ахмед Доган или Цветелин Кънчев бил казал, че това е негова заслуга.
– Живеем в свят на глобализъм, границите вече нямат значение, не е ли ретроградно да се говори за проблеми с етноси?
– Така ли, я да видим тогава какво се случва в другите държави на Стария континент. Преди седмица стана ясно, че шотландската национална партия, която управлява там, е отменила предвидения референдум за независимост за ноември, но само временно. В Каталония има кампания за местни местни избори и водещата партия заяви, че ще щом спечели ще обяви едностранна независимост. В Белгия пък единствено на двореца на краля можете да видите национално знаме и жителите в града се шегуват, че там живеел единственият белгиец. В Брюксел можете да попаднете на някое място, където няма да ви обслужат само защото говорите на френски и т.н. Всичко, което разказвам не се случва на Балканите, където „тъмни субекти се колят“, а в т.нар.”бели” държави. Същите проблеми ги има със словенците в южна Австрия и т.н.
– Да де ама светът пак заговори по повод на нашите цигани и онези от Румъния?
– Глобализираща се Франция каза на циганите: „Ние може да се глобализираме, ама вие се глобализирайте в България и Румъния, а не в нашия Булонски лес и на центъра на Париж. Има места, където глобализацията скоро няма да се случи. Тя принципно не е лош процес, но не означава, че трябва да се откажем от нашата идентичност и културни традиции.
– Одобрявате ли политиката на този кабинет в контекста на коментираните проблеми?
– Не, не виждам разлика от досегашните в последните години. Но не мога да отрека, че сега поне се говори по тези проблеми, а преди и това не се правеше. Това, разбира се, не е никаква утеха. Защото нацията ни се разпада, нямаме време за губене. Сега с вас коментираме като какви ще се преброят съгражданите ни догодина, а е по-важно като колко ще се преброим. Нашият народ загуби близо 2 млн.души за две десетилетия и това е катастрофа без аналог в целия свят. Тази катастрофа е сравнима само с геноцида над евреите през Втората световна война.
– Какъв е вашият вот на доверие или недоверие към кабинета, предвид това, че сте млад, образован човек, решил да живее в родината си и да се занимава с обществена дейност?
– За вот на недоверие не искам да говоря, защото държавата в момента няма нужда от допълнителна нестабилност. Но имам една препоръка. Нека политическият елит да изработи генерална национална стратегия, демографска политика, която да се спазва от всички следващи управници. Защото сега на нас, българите, трябва да се гледа като на хора в риск. Тази демографска политика трябва да има три насоки – да се стимулира раждаемостта, да се върнат емигрантите ни чрез икономически стимули, да върнем българите от диаспората. Всяка държава има националистическа политика, най-вече онези, които са патрони на глобализма. Това е лицемерие, разбира се, но е факт. Историята ни е дело на нашите предци, въпросът сега е, какво ние ще направим. За да не се срамуваме. Нали знаете, преди България правеше компютри, а Финландия – трактори. Сега там правят и заливат световните пазари с мобилни телефони „Нокиа”, а в Правец вече и компоти не се правят .

12 септември 2010

Пълен текст

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

Чиновническото бездушие е на път да доведе до истинска социална катастрофа „Имаш стара кола? Скоро ще ходиш пеша!“. Това...

ВМРО – Гоце Делчев отличи участниците в конкурса „Великият Гоце Делчев през моите очи“

По случай 121 години от гибелта на революционера Гоце Делчев местната организация на ВМРО в гр. Гоце Делчев организира конкурс за рисунка...

Контрера: Над 400 хил. лв. от джоба на българите ще отидат за „София прайд“, пък и ще блокират цяла София. До кога?

Вече се гаврят и с паметта на покойните, като го правят на Черешова задушница! Под „мъдрото“ управление на Васил...

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове

Ние от ВМРО винаги сме подкрепяли национално отговорната позиция, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Това казва в...

Прогнозата на Каракачанов след изборите: ДПС повече няма да стои в сянка

Как се стигна до настоящите изборни резултати? Гост по темата в „Челюсти“ по NOVA NEWS бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Контрера: Кабинет за наркомании притеснява столичани в центъра на София

Живущи в район „Сердика“ алармираха за сериозни проблеми със сигурността в района заради дейността на център за наркомании - частна фондация, създала...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir