Начало Българите по света Какво се случи на границата

Какво се случи на границата

Публикуваме текст от страницата на младежката организация на ВМРО в София vmroyouth.org. Материалът „Европа не е Югославия“ на Цветозар Йотов е разказ на очевидец за поредния протест срещу своеволията на македонските власти по отношение на притежателите на автомобили с български номера.

Европа не е Югославия

С този призив ВМРО и македонците с българско самосъзнание и гражданство излязоха на протест на КПП „Златарево” на 7 октомври. Той бе насочен срещу новата антибългарска кампания, подета от скопските управници, за забраната (чрез която се налагат глоби и облагане с мита) на македонски коли с български регистрационни номера.

Случаят е напълно идентичен с миналогодишния, иницииран в Западните покрайнини от сърбите срещу местните българи, имащи коли с българска рецистращия. За разлика от македонския проблем западнопокраинският бе успешно разрешен с мащабна блокада от босилеградчани и царибродчани на главния път, водещ от КПП „Олтоманци” през Босилеград до стария български град (а днес един от сръбските административни центрове в Поморавието) Враня. Целта на сърбите бе ясна, макар и юридически неоправдана – само защото са с български номера, колите не могат да бъдат карани на територията на Р Сърбия и съответно собствениците им трява да заплатят глоба или да ги пререгистрират(?). По примера на своите северни съседи и ”братя” и бидейки все още техни подръжници, македонските власти наложиха сходни мерки и за колите с български регистрационни номера на македонците с българско самосъзнание и гражданство.

 

От изявлението на местни македонски българи по българските и македонските медии в деня на протеста стана ясно, че отношението на властите във Вардарско е наплъно тенденциозно конкретно към самите тях, които биват заставяни да платят мита и глоби в размер от 1000 до 2000 евро на кола. Иван Боев, родом от Охрид, споделя, че на територията на Р Македония „има коли с европейски, немски австрийски номера, има коли с американски номера, но не е имало проблем”, а Митко Георгиев допълва, че „една държава, която иска да влезне во Европската уния, малтретира 50 хиляди Европейски граждани”.

ВМРО:Европа не е ЮгославияВъпреки че на граничния пункт ВМРО излезе с призива „Не създавайте проблеми”, желанието за справедлив протест на хората и от двете страни на границата бе до голяма степен осуетено. Първоначалната идея бе да се блокира за около 2 часа границата в ничията зона и от страна на българските гранични полицаи нямаше пречки за това. Но не така стояха нещата от страна на македонстките полицаи. Те нито разрешиха на събралите се македонци от другата страна да преминат пункта към ничията зона, нито пък в последствие пуспнаха вмровци да преминат границата и да отидат при тях под предлог, че „компютрите им се повредили” и че няма как да регистрират преминаващите… В същото време, обаче, коли свободно преминаваха и от двете страни на границата.

По случая от страна на българската държава отзиви и дори призиви към Македония няма, а национална медия (идвайки обикновено за пиар) отново ”потули” тихомълком проблема, излъчвайки кратък репортаж за него в емисията новини от 18:00 ч., но не и в централната от 20:00 ч.

За жалост това съвсем скорошно събитие отново показа и доказа преобладаващия югославски дух управляващите във Вардарска Македония и затвърдения посткомунистически нихилизъм на тези в България.

 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Коментари