Начало Видео Калин Поповски в „Точка на кипене“ - 19.11.2019

Калин Поповски в „Точка на кипене“ – 19.11.2019

Д-р Калин Поповски: Не разполагаме с много време да привлечем за постоянно у нас хора от българските общности

Депутатът напомни, че предложението за „карта българин“ отлежава в Народното събрание

В предаването „Точка на кипене“ по Национална телевизия България 24 народният представител д-р Калин Поповски съобщи много новини около актуалната ситуация с болничните, ТЕЛК-овете, злоупотребите с НОИ, безплатните детски градини, пенсиите и идеята бесарабски българи да работят в България. Той говори и за текущите разговори с ГЕРБ по тези въпроси и предстоящия разговор със здравния министър Ананиев.

Решението за неизплащане на първия ден от болничния не е коментирано на заседание на парламентарната група, а на политически съвет на управляващата коалиция, заяви депутатът от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски. След негативната обществена реакция премиерът Борисов заяви, че това няма да бъде внесено такова предложение.

Според Поповски има нарушения, защото статистиката сочи главоломно увеличаващите се за последните 5-6 години болнични в България. Увеличение е в рамките на 200-300%. През 2013 г. е имало око 6 млн. болнични, а сега са над 18 млн.

Към настоящата година големият бюджет на държавата доплаща към бюджета на държавното обществено осигуряване 33%, което в пари се равнява на 4 млрд. и 132 млн. лв. Това е колосална сума. За 2020 г. в бюджета за заложени около 12 млрд. лв., които са не само за болничните, а и за пенсиите, и за социалните плащания, коментира той.

Поповски каза, че са много важни другите решения на политическия съвет на управляващите, които ще залегнат в следващия бюджет – за строежа на детските градини на местата, където не достигат. Да станат задължителни и безплатни градините за 5-6-годишните, защото е феномен деца, тръгващи на училище да не владеят правилен български език. Това естествено ще струва на държавата пари, но в крайна сметка ще социализира тези деца още от ранна възраст, посочи депутатът.

И разбира се също много важното предложение, с което от ВМРО сме горди – увеличението на минималната пенсия на 250 лв. Приближаваме се към онези 300 лв., които обещахме в началото на мандата, каза Калин Поповски.

От думите му стана ясно, че предстои среща със здравия министър, управителя на НЗОК и шефа на надзорния ѝ съвет, на която освен бюджета на НЗОК за догодина ще се коментира и темата със начините за намаляване на течовете от НОИ, контрола, медицинската експертиза и системата за работа на ТЕЛК-овете.

Огромен проблем е и с многото хоспитализации. Една 7-милионна България има 3 млн. хоспитализации годишно, цитира д-р Поповски.

За 30 години населението на България се е стопило, като голяма част са сънародниците ни, които са икономически имигранти в държави с по-висок стандарт на живот. Тези, напуснали страната 2 млн. българи, не са пенсионери, а хора в работоспособна възраст. Ако те в това време бяха тук и работеха, щеше да е много по-различно. Първо – работна ръка, второ – попълнени социални фондове, трето – обезлюдяването на цели региони, заяви той.

Това, което можем да направим, но трудно убеждаваме коалиционния партньор ГЕРБ, е да предоставим условия в България да дойдат бесарбски българи, да им осигурим статут на постоянно пребиваващи. Това са европейци, хора, с българско самосъзнание и корени. В момента те живеят в държави със стандарт по-нисък от българския, каза Калин Поповски.

Той е категоричен, че не разполагаме с много време да привлечем за постоянно у нас хора от българските общности, защото след няколко години тези държави ще станат членове на ЕС и тогава няма да има такава разлика в стандарта на живот.

Затова и от ВМРО още преди лятната почивка на парламента предложихме т.нар. карта българин, за да могат да дойдат именно тези хора в България, да учат, да работят, да си купуват жилища, да правят бизнес – като равноправни български граждани. А след пет години да могат да получат и българско гражданство, коментира още д-р Калин Поповски.

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари