Начало Uncategorized Каракачанов: Нека Брюксел да храни бежанците

Каракачанов: Нека Брюксел да храни бежанците

Шепа тарикати 23 г. ни делят и крадат.  Ако с Волен и Валери се бяхме обединили, днес щяхме да сме трета сила. Това заявява председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пред Константин Събчев за в. „Стандарт“.

Къде бъркат бг политиците? Защо 100 дни хората са по площадите? Докога със Скопие ще се държим за гушата? Как ще върнем младите българи, тръгнали с еднопосочен билет за Терминал 2? И можем ли да приемем вълната от клетници, подгонена от бомбите в Сирия?

Г-н Каракачанов, пак има антибългарски провокации от страна  на Скопие. Защо?

Случаят с подменените надписи в общобалканската изложба под портретите на Гоце Делчев и знамето на Крушевската република са поредната  провокация, която Скопие прави. Но всеки, който следи стъпките на официална  Македония, е наясно, че не става дума за отделен акт, а за целенасочена политика  и пропаганда съгласно принципа на Гьобелс – „Една лъжа, повторена 100 пъти,  става истина“. За да внушат на западното обществено мнение, че имат някаква  различна от българската идентичност. Второто нещо, което те много добре знаят,  е, че при всяка подобна стъпка София ще реагира. Това е тяхната стратегия – да  налагат измислената си национална идентичност и да набиват в съзнанието на  хората край Вардар, че България е техен враг.

Каква политика трябва да водим спрямо Македония  тогава?

България няма ясна стратегия. Ние се задоволяваме да реагираме – понякога наистина доста остро по подобни конкретни поводи. А  съседните държави имат политическа и икономическа стратегия, включително  медийно. Големите ТВ канали там са сръбска собственост. По будките е пълно със  сръбски вестници, но нито един български. По македонските кабеларки има един-два  чалгаджийски наши канала, но нито една сериозна телевизия. Сами сме се обрекли  на подобни скандали, защото вече 23 г. нямаме политика към Македония. И трябва  да си зададем един много прост въпрос – защо българските политици като папагали  повтарят за някакви псевдоевропейски ценности, така както предишните пък 45 г.  ни се набиваше интернационализмът на Коминтерна? Да си зададем прост въпрос –  имаме ли интерес съседна Македония да бъде страна, в която живее българско  население, да бъде то отредено и да стане враг на България? В момента там има  120 000 души с бг паспорти, има и пробългарски организации. Но София не им  оказва никакво съдействие. Няма присъствие в културния и обществен живот. Може  да намерите там албански гимназии и университети, има вече и гръцки средни  училища, но нито една българска гимназия.

В България явно има националистически електорат, но той е  разединен. Защо?

Има три националистически формации с реален електорат – ВМРО, „Атака“ и НФСБ. И трите или поне две от тях не се консолидират,  националистическо обединение не може да има. Важно е да се постигне консенсус между тях, за да се стимулират хората да гласуват за такова обединение.

Но това в момента не се случва…

Още миналата година по повод Деня на Съединението призовах с писмо НФСБ и „Атака“ да загърбят личните си дрязги и партиен егоизъм и да се  обединим в мощен патриотичен блок. Ако се бе случило, сега той щеше да бъде  трета политическа сила и ДПС щеше да се прости с ролята си на парламентарен  балансьор. Но надделя партийният егоизъм. Българският избирател сам може да  прецени кой е виновен. ВМРО, разбира се, не се е отказало да работи за  обединение. Но явно ще се търси и друг модел, който да консолидира националната  енергия. Да привлече хората от бизнеса, от академичната общност, които имат  патриотични възгледи. И смятат, че интересите на България са по-големи от тези  на отделна партия, клан или олигарх.

Каква оценка давате на 100-те дни на кабинета?

ВМРО е в опозиция на това правителство. Иначе проф. Пламен Орешарски е изключително добре подготвен икономист, но допуска прекалено голямо  вмешателство в кадровата си политика от страна на БСП и ДПС. И ако нещо особено  дразни хората, то е, че правителство, което трябваше да бъде  програмно-експертно, отново е силно партийно доминирано. Това особено разочарова  хората, които гласуваха за БСП – само за да се махне ГЕРБ. Ако правителството  желае да бъде полезно за страната, трите парии, които сега го подкрепят, трябва  да спрат с кадруването.

Това изкара хората на улицата…

Да, но протестите вече прегоряха. Хората наистина излязоха на  улицата, за да протестират за случая Пеевски и назначаването на областни  управители от ДПС. Но още на третия-четвъртия ден се явиха хора от ГЕРБ и ДСБ.  Не е вярно, че ГЕРБ е яхнал протеста едва след речта на Бойко Борисов при  откриването на есенната сесия в парламента. Хората излязоха с ясни искания –  против преяждането на ДПС с власт. Но тези искания бяха туширани. Второ, не може  правиш протести и да не търсиш диалог. Лозунгът: „Не искаме да говорим с вас!“ накара много хора да се отдръпнат. И виждаме как от 10 000 в началото на  протеста днес се събират няколкостотин души – главно привърженици на различни  партии. Включително докарвани и с автобуси. Протестът не можа да излъчи лидери,  които да станат негови говорители. И да поставят конкретни искания, които  кабинетът да изпълни, преди да се отиде на предсрочни избори.

Какви трябваше да бъдат те?

Става дума за 5 неща – спешни мерки срещу социалната област,  демографската криза, борба с монополите, с престъпността и приемане на нов  избирателен закон. Да се действа бързо и радикално в тези области. И тогава вече  през май 2014 г. да се отиде на избори заедно с тези за евродепутати.

Прословутите избори 2 в 1

А защо не и „3 в 1“? Аз смятам, че президентската институция  не работи. Вместо да стане обединител на нацията, г-н Росен Плевнелиев стана  разединител, след като още на петия ден от работата на правителството свали  доверието си и започна да говори за оставки. Това не е държавническо поведение.  Г-н Плевнелиев наистина не беше за този пост, но можеше поне да събере експертен  екип, който да формулира и насочва действията му.

Защо Реформаторският блок изтърва шанса си да поведе  протеста?

Това е наистина странно обединение. Вярно, че е коалиция, но  и в нея трябва да има едно-две изявени лица, които да изпъкват като лидери. Но  лидер не се избира – той се налага. Така, както се наложи Иван Костов в ОДС.  Освен това Реформаторският блок не казва нищо ново. Там се извадиха стари  лозунги от рода на „Долу БКП!“, „Долу Русия!“, които вече са архаизми.  Реформаторският блок е сбирток от партии, който не предлага визия. И какво им е  дясното? Лидерът на ДСБ подкрепи гей парада в София. А всички нормални десни  партии защитават консервативните, християндемократически ценности и морал. Пълен  абсурд е и присъствието там на партията на Касим Дал. В България той е за  гражданско общество, а в Турция стоя да премиера Ердоган на проправителствения  митинг, след който протестът там бе смазан.

Николай Бареков направи сериозна заявка да бъде новото лице в  българската политика…

Той зае правилна позиция още по време на зимните протести и  започна да я развива. Това му донесе популярност. Ако успее да събере около себе  си авторитетни хора, шансовете му да измести Реформаторския блок са големи. А  нов политически модел – и най-важното – национална доктрина, наистина са  необходими. Досега цели 23 г. нацията не бе обединена от някаква генерална цел,  а разединена. Една шепа тарикати ни деляха на сини и червени, на комунисти и  антикомунисти, на монархисти и републиканци, на мутри и нормални, на София и  провинция. Така както комунистите още от началото на 20-те години ни деляха и  създадоха идеологически нагласи, които действат и сега. И в същото време  извършиха най-големите грабежи в нашата история. Слава Богу, хората вече  започнаха да го осъзнават и да искат смяна на системата. И това започна още през  февруари.

В обществото обаче се налага тезата, че става дума за два  различни протеста?

Това е поредното противопоставяне – на красиви, млади и  богати и на бедни и грозни. Да, през зимата хората излязоха на улицата, защото  ГЕРБ не направи нищо, за да обуздае произвола на монополите. Нещо повече, беше  техен съдружник. И поискаха смяна на политиката в това отношение. През юни  хората излязоха с искане да се смени цялостно системата. И това, че има опити  протестите да бъдат разделени, е поредното престъпление, поредната манипулация.  Защото, когато дойде сметката за тока, не те пита дали си млад или стар, красив  ли грозен, дали си от „Люлин“ в София или от Долно Уйно, Кюстендилско. Когато мургавите ти сънародници ти обират градината, не те питат дали си за Станишев  или за Борисов. Крадат наред. Затова и младите хора, които се редят на Терминал 2, ругаят и единия, и другия.

А в същото време тук прииждат бежанци от Сирия…

Половината от тези хора не са сирийци, а са от Алжир, Мали,  Афганистан и къде ли не. Т.е. не са никакви бежанци, а просто нелегални  имигранти. Които турските власти съвсем съзнателно пропускат към България и  Гърция. Само че гръцко-турската граница е 170 км, но се охранява от 1800  полицаи, а нашата е 274 км – от 45. Трябва да се възстанови т.нар. кльон  -граничните заграждения. Това е техническата страна на въпроса. А иначе  проблемите са два. Първо, Агенцията за бежанците трябва коренно да промени  работата си, като по най-бърз начин установява кой е бежанец, и кой – нелегален  имигрант. И второ – ЕС да поеме издръжката им, която сега тежи на българския бюджет.

Последни Новини

ВМРО в СОС към Фандъкова: Има бум на кърлежи в София заради неокосената трева

Вземете спешни мерки за разрешаването на този сериозен проблем и кажете кой е отговорен! За това апелират в писмо...

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коментари