Начало Видео Каракачанов в „Седмицата“ по Дарик - 28 март 2020

Каракачанов в „Седмицата“ по Дарик – 28 март 2020

Красимир Каракачанов: Армията има готовност да помага по време на криза

Армията има готовност да подпомогне МВР в действия по опазване на обществения ред по време на карантината. Това каза в предаването „Седмицата“ на Дарик вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му към настоящият момент няма такова решение на Министерския съвет и това може да стане, в случай че го поиска министърът на вътрешните работи.

Ще се наложи, когато има нужда, армията да се включи в противоепидемичните мерки. Армията вече участва, посочи министър Каракачанов и каза, че са разгърнати четири военно-полеви болници.

Армията може да подпомогне полицията при охраната на обществения ред и да отмени граничната полиция по южната граница. Възможно е да се направят и общи патрули или да действа сама, подчерта министърът. Все още няма решение на МС по този въпрос, но това може да стане с предложение на министъра на вътрешните работи.

България няма да връща военни от мисиите в чужбина, ще има обаче ротация, по предварителните планове. В понеделник заминават 160 човека за Афганистан, те са прегледани, били са в карантина и ще отпътуват.

Военните учения в армията продължават, каза министърът на отбраната.

Има двама заразени с коронавирус от мисиите ни в чужбина заразеният в Румъния е в инфекциозната болница в Букурещ, а при офицера в Косово има един отрицателен тест за болестта.

20 хиляди легла може да осигури армията, посочи Каракачанов. Проблемът е, че заразата може да ескалира бързо и походните болници са разположени като превантивна мярка. Тези зали са оборудвани като крайна мярка, дано да не се налага, подчерта министърът.

Когато намалеят заразените, тогава ще може да се коментира охлабването на мерките, коментира Красимир Каракачанов. Принципът е трайно, не за 1-2 дена. Поне десетина дена да се вижда, че намаляват, отбеляза той, но подчерта, че преценката ще е на медиците, а не на политиците.

Вицеадмирал Емил Евтимов е предложен да поеме поста на началник на отбраната и се чака само указа на президента.

Министърът на отбраната разказа за случаи, при които се появяват в интернет обяви за продажби на маски по 12 лева, а след проверка а се оказва, че това са маски купени преди години от МО по 1 лев, а сега се предлага на цени 12 пъти по-високи. 

Каракачанов разисква и въпроса за така наречените фалшиви новини. Ннеговото мнение е, че не трябва да се допуска разпространяване на измислени, неверни, преувеличени твърдения на база на неясни източници или като лични мнения, които плашат хората и създават паника. 

Според вицепремиера Каракачанов трябва да се намери най-доброто решение да работи икономиката и хората да се върнат към работните си места, разбира се по начин, който специалистите укажат така, че да се пази здравето на хората.Икономиката не може да спре, защото хората трябва да имат доходи, с които да се издържат. Трябва да се намери най-доброто решение как икономиката да функционира с най-необходимите отрасли. Това е деликатният момент, коментира още той.

Логично ли е според Вас моделът на земеделие в България да е такъв, че страната ни да е вносителка на основни селскостопански продукти, запита Каракачанов.

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари