Начало Блог Книга за героизма и доблестта

Книга за героизма и доблестта

На 120-тата годишнина на ВМРО е посветено второто преработено и допълнено издание на книгата на Красимир Каракачанов „ВМРО. История на една борба”. Председателят на Организацията си е поставил благородната задача да направи кратка история на героичните и трагичните страници на историята, но не пропуска и днешните измерения на т.нар. македонски въпрос.

Читателите на ВМРО.бг могат да закупят книгата на преференциалната цена от 8 лв. Поръчката може да бъде направена чрез електронна поща vmro@vmro.bg, тел. 02/980 25 82 или в централата на ВМРО в София на ул. „Пиротска“ 5, ет. 5.

Публикуваме коментара на журналиста и критик Иван Гранитски:

Известна е прочутата фраза на големия немски философ Артур Шопенхауер: „Миналото е невъзвратимо, настоящето е незадоволително, бъдещето е неясно“. Тази констатация звучи невероятно актуално за днешния ден на Отечеството. Пълна дезориентация на обществото, загуба на изконни идеали и ценности, задълбочаващ се песимизъм за бъдещето на страната, крещяща нужда от истински държавници, от народни водачи, които мислят повече за националните, отколкото за личните си интереси.

Има, слава Богу, и редки изключения сред масата сиви души, които се подвизават на обществено-политическата сцена днес. Един от тях е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Неговото име се появи в средата на 90-те години на миналия век в условията на резки социални сътресения, конфликти и трансформации. Още от самото начало младият лидер показа качества, тъй редки за сегашната бравурна и какофонична политическа ситуация – здраво патриотично чувство, уважение към традиционните национални ценности, ясна визия за приоритетите на държавата и непоколебима увереност да се защищават и продължават благородните традиции на Българското възраждане, вследствие на които е изградена модерна България преди сто и тридесет години.

Впечатляваща е, разбира се, не само бурната политическа дейност на младия лидер, но и неговите многобройни изяви в медиите – стотици интервюта, статии, антрефилета, бележки и прочие. И ето че сега към любезния читател тръгва и неговата книга „ВМРО. История на една борба“.

Това е второ преработено и допълнено издание на предишна негова книга, която излезе преди десетина години и отдавна вече e библиографска рядкост.

Авторът си е поставил благородната задача да ни представи кратка история на героичните и трагични страници от историята на тази най-патриотична българска организация, която повече от сто години се бори за освобождение на българите от Македония и Одринско и присъединяването им към пределите на Майка България. Повествованието е изградено върху огромен фактологически материал, от което личи, че Красимир Каракачанов твърде добре познава новата българска история.

Стотици личности, свързани с героичните борби на българите за освобождение на Одринска и Егейска Тракия и Македония, са осветлени, лаконично е предадена тяхната биография и участие в борбата им срещу опитите на гърци и сърби да асимилират българския елемент в тези области, срещу нечуваните насилия, които те извършват в продължение на десетилетия.

Книгата е снабдена и с внушителен брой илюстрации, документални свидетелства, факсимилета и пр., доказващи по категоричен и безпрекословен начин българския характер на населението от тези райони.

Но освен краткия исторически преглед на борбите на българите от Македония и Одринско за освобождение от турското иго, както и за защита от денационализаторските попълзновения на сърби и гърци, авторът насочва своя поглед и към днешните измерения на така наречения македонски въпрос. Анализът на Красимир Каракачанов е не само подплатен със сериозни исторически аргументи и доказателства, но и представлява най-точният отговор на днешните цинични опити на редица скопски политици да изкривят историческата истина.

Но полемиката на автора е насочена не само срещу външните манипулатори и фалшификатори, а и срещу някои съвременни български политически дейци, които представят себе си като дисиденти на комунистическия режим и днешни героични демократи, а всъщност по нищо не се различават „във възгледите си по българския национален въпрос от политиката на комунистическата партия“.

В действителност – пише Красимир Каракачанов – „всичко бе игра само на думи. Марксисткият интернационализъм се заместваше с либерален космополитизъм.“

Книгата на Красимир Каракачанов „ВМРО. История на една борба“ е не само полезно и навременно четиво, но и важна бариера пред напъните на скопските фалшификатори, както и вътрешните отродители и нови еничари, да омаловажат изключителната патриотична роля и същност на ВМРО и неговите исторически заслуги пред нацията.

Последни Новини

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Кр. Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема

След заявената вчера подкрепа за правителство на Денков и Габриел от страна на ДПС, на 100% съм сигурен, че в състава му...

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

Коментари