Начало Новини Кой финансира Хелзинкския комитет?

Кой финансира Хелзинкския комитет?

ВМРО e изпратилa писмо до НАП и до прокуратурата с искане да бъде установено откъде е финансирането на Българския хелзинкски комитет (БХК). От партията са твърдо решени да бъде извадено на светло всичко около тази организация.

Това бе обявено днес по време на извънредна пресконференция по повод образувано досъдебно производство срещу заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, по сигнал на Българския хелзинкски комитет.

Не ни учудва този сигнал, Хелзинкският комитет от много време насам се опитва да злепостави ВМРО и други националистически организации, за да ги представи като ксенофоби и фашисти. Имат и списание, в което са ни оплювали не веднъж – това не може да продължава, каза Красимир Каракачанов – председател на ВМРО.

Той квалифицира подобни организации като „майкопродавци”, както е наричал подобни хора Ботев. Каракачанов постави важни въпроси, които са без отговор: Кой финансира БХК да съществуват и да пишат клеветнически обвинения срещу ВМРО и българите и могат ли да посочат случай, в който да са защитили българин? Според ВМРО – няма такъв случай.

Българският хелзинкски комитет опитва да се прави на ментор в българското общество, но не брани жертвите, каза още Каракачанов и подкрепи твърдението с редица конкретни примери. За ВМРО сигналът на Комитета е поредната провокация, а в официалния писмен текст умишлено са пропуснати уточняващи фрази, които манипулират съдържанието, констатираха юристи.

От партията обясниха като логична реакцията си в подкрепа на нападнатата преди два дни с нож Вики. Момичето е израснало пред очите ни, танцьорка е от ансамбъл „Гоце Делчев”, който съществува благодарение на подкрепата на ВМРО, защото държавата няма средства и за това, каза Каракачанов. Той припомни, че от месеци ВМРО предупреждава за възможни инциденти и рискове, които крие забавената реакция на държавата по отношение на нелегалните имигранти. Но въпреки конкретните предложения, изпратени до съответните държавни институции – реакция не е последвала до момента на трагичния инцидент на ул. „Пиротска” в София, на метри от Централата на ВМРО. 

Ден след инцидента вътрешният министър цитира като предприети мерки точно предложенията на ВМРО, подчертаха от партията.

Ангел Джамбазки изложи в кратък вид хронологията на множеството доклади и сигнали, свързани с предупреждения и предлагани превантивни мерки, които е внасял в СОС от 2011 г. насам като общински съветник.Последните са правени през летните месеци и есента по време на срещи, свързани с бежанската криза, между общинари и представители на компетентните власти.

Според информацията на Джамбазки, от 2006 г. насам у нас нелегално и незаконно пребивават над 1800 души, получили отказ за статут от Държавната агенция за бежанците. Докладите му от последните месеци са съдържали подробна информация за адреси, които е трябвало да бъдат проверени заради пренаселване на незаконно пребиваващи. Тези хора нямат нищо общо със сирийските бежанци, подчерта Джамбазки. От един подобен адрес след протеста на ВМРО в неделя са били изведени 60 нелегални имигранти от различен произход. ВМРО не приема обвиненията, че подема тази акция, за да „яхне” някаква вълна, защото от години и месеци повтаря, че държавата трябва да си свърши работата, за да няма усложнения.

Юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера пък сподели, че е изненадан как сигналът на Хелзинкският комитет толкова бързо е стигнал до Софийска районна прокуратура.

Странното според него е, че сигнал на ВМРО за закана за убийство към заместник – председател на организацията, отправен в ефир от приближен на БХК, от 5 месеца „виси” без да е разгледан.

Контрера подчерта, че образуването на производство по сигнала на БХК не означава, че те са прави, но прокуратурата е длъжна да проверява. За ВМРО този сигнал е набеждаване за извършено престъпление и на подписалия го трябва да се търси отговорност по законов ред. От партията ще подадат жалба за клевета.

Цялата организация застава зад Ангел Джамбазки, надяваме се прокуратурата да заработи, а не само да пише прессъобщения, каза в заключение Юлиан Ангелов – организационен секретар. От днес спокойните дни на Българския хелзинкски комитет свършиха, допълни той.

Последни Новини

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ е тежко предателство към българските граждани

Бъдещото управление е неморално и безпринципно, целта е да се усвоят милиони от еврофондовете, отбелязаха съпредседателите на ВМРО Тримата...

Коментари