Начало Темите на ВМРО Кой всъщност стои зад петорното убийство в Македония? (ОБЗОР)

Кой всъщност стои зад петорното убийство в Македония? (ОБЗОР)

В навечерието на Великден петорно убийство разбуни духовете в Р Македония и нажежи етническото напрежение в страната. В анализи на ситуацията се впуснаха политици и медии от Скопие, но и от Белград. Македонското МВР оповести залавянето на радикални ислямисти, отговорни за убийствата на петима македонски граждани. Публикуваме обзор на материали от медиите и от ВМРО.бг по темата.

Екзекуцията в Скопие – дело на ислямисти

Източник: Уебкафе.бг

Македонското МВР залови убийците на петимата македонци, разстреляни край язовир близо до Скопие, които се оказаха радикални ислямисти. Целта е била създаване на етническо напрежение и психоза в Македония. Убийството беше извършено в навечерието на християнския празник Великден. На разпространените от службите снимки екзекуторите са снимани на фона на албанското знаме.

Смъртта на жертвите, четири от които момчета на възраст между 18 и 20 години, предизвика бурни протести заради подозренията за етнически мотив. Стигна се до безредици и протести в македонската столица.

На специална пресконференция в Скопие, на която присъства и премиерът Никола Груевски, вътрешният министър Гордана Янкуловска съобщи, че при разследването са арестувани около 20 души – радикални ислямисти. Те са действали на територията на Пакистан и Афганистан на страната на талибаните и са участвали в боеве срещу силите на НАТО. Повечето са македонски граждани. Част от задържаните „са участвали лично в клането“, каза още Янкуловска.

Според Янкуловска основният мотив за убийството на петимата е желанието да се създаде страхова психоза сред населението и да се изпълняват ислямистките цели. По думите й, когато става въпрос за тероризъм жертвите невинаги са пряко свързани с убийците.

На въпрос дали Македония е изправена пред ислямистка заплаха и радикален ислям Янкуловска отговори: „Република Македония е част от международната антитерористична коалиция за мир и е страна, пета в света, с броя на участниците в мисията си в Афганистан. С този факт Македония е сред страните, които могат да бъдат потенциална мишена на радикалните ислямисти. В нито един момент не подценяваме ситуацията и не изключваме възможността от действия на радикални елементи или групи“.

По следите на радикалния ислям в Македония

Източник: Offnews

Аз обективно не вярвам, че центърът на тази група е бил в Скопие, заяви в интервю пред OFFNews бившият македонски премиер Владо Бучковски.

Пакистан и Афганистан са асоциация за „Ал Кайда“, подчерта той по повод съобщението на МВР, че част от задържаните са били в Афганистан и Пакистан.

Обективно през последните 10 години на няколко пъти имаше появи на радикални ислямистки елементи [на Балканите]. Още повече, че е ясно, че при нас и в самата Ислямска верска общност имаше континюиран сблъсък между едно радикално уахабитско крило и едно крило, което в момента се опитва да защити мюсюлманите от влиянието на радикалния ислям, коментира бившият македонски премиер.

Според Мерсел Биляли (политически анализатор и заместник-ректор на Университета ФОН в Скопие) обаче доверието в съдебната система и полицията е много слабо в Македония.

Мисля, че това, което казва полицията, все пак трябва да се приема с резерва, заяви пред OFFNews Биляли.

Според него в Македония не съществува „такъв ислямски радикализъм за убиване“.

Биляли споделя и по-различна хипотеза за мотивите на убийците от Смилковското езеро: „В Македония организираната престъпност е много силна. И предполагам, че има възможност и силна криминална организация да изпраща съобщение на властта, че може да създаде големи проблеми, ако властта започне да се разправя с престъпността“.

Скопски експерти: Македония е прицел на „специална война“

Източник: ВМРО.бг

Експерти по сигурността от Р Македония коментират пред медии, че убийството на петимата край Смилковското езеро е класически терористичен акт, чиято цел е да дестабилизира Р Македония. Мненията на експертите са обобщени от електронната медия „Е-репортер“.

Няколко македонски анализатори коментират петорното убийство пред сръбски медии. Според един от тях – бивш началник на тайната комунистическа югославска полиция УДБА – това е част от сценария за „Велика Албания“.

Престъплението е само началото на действията, които ще последват през следващите месеци – ще назрява подготовката за промяна на границите на Балканите с цел да се реализира идеята за създаване на Велика Албания. Това отбелязва Иван Бабановски, бивш шеф на УДБА, за сръбския „Вечерни новости“. Според него, такива инциденти са се очаквали, тъй като на някои „очевидно много им се бърза“.

Според професор Йове Кекеновски пък е очевидно, че недоверието и враждебността между македонския народ и албанското малцинство са много големи.

Очевидно албанците искат да живеят в етнически чиста държава и тези инциденти произтичат именно от великоалбанските планове, смята Кекеновски.

Според Марсел Биляли обаче идеята за „Велика Албания“ няма нищо общо с убийствата. Той е на мнение, че става дума за криминализиране на обществото и „лошо водене на политиката в Македония“.

Албанска групировка с ултиматум: македонското правителство „да се оттегли от окупираните албански земи”

Източник: ВМРО.бг

Неизвестна досега Армия за освобождение на окупираните албански земи (АООЗ) от Косово е дала ултиматум на македонското правителство до две седмици да се оттегли от „окупираните и колонизираните албански земи”, в противен случай – ще нападне македонските полицейски и военни структури.

Това пише електронното издание от Р Македония „Плюс инфо“, като се позовава на албанския портал Порталб.

Кой би имал полза от война в Македония?

Източник: ВМРО.бг

Публикуваме текста на Януш Бугайски от „Al Jazeera Balkans”, който се появи на български в онлайн изданието „Медиапул”. Авторът е директор на направление Източна Европа в Центъра за международни и стратегически изследвания във Вашингтон. За България авторът казва: „Съмнение може да падне и върху радикалните български националисти – онези в България или вътре в Македония, които не приемат македонската държавност и смятат съседите си за част от една нация. Несъмнено те биха приветствали разпадането на Македония, тъй като без албанските региони остатъкът от Македония би могъл отново да се присъедини към България.”

Красимир Каракачанов: Ако България няма активна политика, Р Македония ще се разпадне

Източник: ВМРО.бг

Албанските амбиции в Р Македония в момента не са за права, а за нещо друго – за територии. Вероятността Р Македония да спре да съществува като държава е много голяма, ако тези етнически напрежения продължат, заяви Петър Колев.

Управляващите в Скопие ще постоянстват в своята политика, противопоставяща се на българските корени на Македония, до разпада на държавата или до отказа на България да защитава своята историческа истина, заяви проф. Светлозар Елдъров.

Българският външен министър Николай Младенов се интересува от правата на дисидентите в Мианмар, а по повод на последните събития в Р Македония няма никаква реакция, коментира Каракачанов.

Ангел Джамбазки пред БНТ за напрежението в Р Македония, сръбската следа и кича на антиквизацията

Източник: ВМРО.бг

„Първите, които споменаха за етнически елемент в петорното убийство преди Великден в Р Македония, бяха сръбските медии. Неизвестната досега Армия за освобождение на окупираните албански земи (АООЗ) от Косово даде ултиматум на македонското правителство до две седмици да се оттегли от „окупираните и колонизираните албански земи”, в противен случай – щяла да нападне македонските полицейски и военни структури.

Тази „албанска армия“ не е разположена нито в Албания, нито в Косово, нито дори в западна Македония, а е до единствения сръбски анклав в северно Косово. Голяма част от наблюдателите на процесите в Р Македония смятат, че има сръбска връзка в последните събития“. Така Ангел Джамбазки коментира убийството близо до Скопие, при което петима граждани от Р Македония бяха безмилостно разстреляни и това нажежи етническото напрежение, доведе и до вълна от протестни митинги в Скопие срещу албанската общност.

3 май 2012

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари