Начало Последни новини Кольо Колев: За 10 години сме произвели 160 000 бъдещи аутсайдери

Кольо Колев: За 10 години сме произвели 160 000 бъдещи аутсайдери

4 юли 2010

Държавата трябва да създаде остров на социализъм в сферата на образованието, смята социологът

Кольо Колев е директор на социологическа агенция „Медиана“. Завършил е филология и социология в Софийския университет “ Св. Климент Охридски“. Работил е в Националния център за изучаване на общественото мнение, а през 1994 г. учредява „Медиана“.

– Капитализмът ни донесе неравенство и обществото ни все така се тресе от противоречия. Какво се случва всъщност?
– Отговорът на въпроса „Защо аз се возя в 5-годишен „Опел“, а другият се вози в Майбах“ е фундаментален въпрос за всяко едно общество. Това, което се случи в България и което много хора не разбират, е, че България тръгна от едно относително безкласово общество към общество, което в крайна сметка се разслоява, става общество на неравенството.
– А защо всъщност някои се возят в опели, а други не?
– Естествено отговорът, който се намира, не е „Защото Пешо бачкаше много – по 14-20 часа на ден. Не ходеше по 5 години на почивка“, което е честият случай, а се търси отговорът в обществото. Общество, което е допуснало забогатяването на Пешо. Пешо бива обвинен затова, че е крадец, мошеник, мутра, мафиот, сдушил се е с всякакви там гадове. И в това общество единствено сякаш просперират само гадовете. Това, разбира се, бива внушавано и по политическа линия, защото политическите партии се опитват да канализират общественото недоволство към другата политическа сила.
– А това вярно ли е в крайна сметка?
– Това категорично не е вярно в един доста по-общ смисъл. Естествено всеки ще каже „Ето мутри, ето мошеници…“. И все пак това не е основната движеща сила на това общество. Основната движеща сила са пазарните отношения. Все повече и повече се налага не фигурата на мошеника, който е препрал, а по-скоро на човека, който е имал хъс и амбиции. Разбира се, има много примери за обратното, но това са „гримаси“ на първоначалното натрупване на капитала. Аз наричам този процес „Белите якички изяждат мутрите“. Белите якички успяват в крайна сметка да придърпат капитала именно със своите знания, възможности, ресурс и голяма част от мутрите висват. Престават да бъдат бизнесмени и се превръщат просто в хора с пари. Това са естествените процеси, които се случват. Разбира се, нищо подобно не се вижда за широката публика. За широката публика това изглежда като „Тези препраха, пречистиха, политиката се сдружи с държавна сигурност, агенти, бившите мутри, бившите мафиоти“. И това се възпитава както медийно, така и политически.
– И какво следва от тази „конспирация“?
– Тази голяма конспирация в крайна сметка утвърждава вината на мръсните гадове за това, че аз карам опел. В този смисъл това, което аз съм си постигнал, е нещо, което аз съм си постигнал. А за това, че има други, които са по-добре от мене, са виновни гадовете, правителството, управляващите. Една доста смешна логика, но тя малко или много се е наложила в българското общество и дава огромно значение върху политическите процеси. Никой не се интересува какво реално се случва с икономиката, с материалното благосъстояние. Всеки се интересува от наказването на другите, на лошите, на виновните. И, разбира се, другите винаги са тези, които са отгоре.
– Продължава ли процесът на разслоението?
– Да, този процес не е затихнал. Така че сигурно още много време трябва да мине, докато започнем да възприемаме богатството като лична заслуга на някого. И да мислим за собственото си място като за малко или много заслужено. Но това е бъдещето. В настоящия момент в страната цари „богатомразтво“. Близо 60% от хората казват: „Който има над един милион лева в пари или имоти, въобще няма какво да го питаш, направо веднага го вкарвай в затвора“. Парадоксалното е, че тук изобщо не се поставя въпросът за справедливостта. Дали човекът го е постигнал със собствените си усилия, бизнес и т.н. Не, щом има, значи той е мръсник. Щом е мръсник, значи веднага трябва да бъде вкаран в затвора. В същото време тези, които мразят богатите, обикновено това са средната класа, гледат на тези под тях като на мързеливци. Едно доста странно общество, малко смешничко. И наистина би било смешно, ако нямаше преки отражения върху политическата и социалната действителност в страната.
– А какви са очакванията, които не са били изпълнени?
– Ние искаме социалната сигурност на предишното общество плюс Корекома от същото общество. Нещо, което, разбира се, не се случва и нямаше как да се случи. Аз казвам „Хората живеят по-добре, все повече хора отиват на почивка“. Средностатистическият българин притежава идеална част от „Майбах“ и идеална част от кофа за смет, в която бърка. Този, който се вози в „Майбах“, изобщо не го притеснява кофата, от която притежава идеална част. Така и този, който бърка в кофата, не се интересува особено, освен че го мрази, от този, който минава с лъскавата кола покрай него. На пръв поглед тези, които са десни, ще кажат „Това е справедливото общество, така трябва да бъде, делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се“. От другата страна ще ви кажат „Това е абсолютно безумно общество, това са мръсни гадове, които са се насмукали“.
– Ако заменим майбаха с образование, нещата променят ли се?
– В това ново общество има много сериозни капани. А най-големият капан е образованието. Както казах, все повече и повече механизмът за постигане на материално благосъстояние вече не минава по линията мутри, агенти и т.н., а зависи от труда. А трудът зависи от образованието, от възможностите, от квалификацията. Това нещо, което ужким е общодостъпно, все повече и повече струва пари. За да дадеш добро образование на децата си, трябва да вложиш в компютри, в програмите, в курсовете, които ти помагат да се преодолеят безумията на образователната система. След това пак курсове за кандидатстване в университет. И всичките тези неща разслояват още изначално младите хора.
– Това особеност на нашето общество ли е?
– Разбира се, това не е някакъв тайнствен феномен. Това нещо съществува във всяко капиталистическо общество, каквото е и нашето. Хората много отдавна са разбрали, че практически, ако не се противодейства, по този начин ти изхвърляш около една трета от потенциала на нацията в кошчето. Затова са въведени много механизми, които успяват да тушират противоречието. А именно система от грандове, система от стипендии, които дават възможност на кадърните да амбициозни деца от по-бедни семейства да продължат образованието си. Да стигнат до върховете на академичната и образователната система и да продължат нататък. Това нещо за съжаление в България го няма или не работи ефективно. И това създава един огромен проблем.
– Колко е голям проблемът?
– Между 22 и 27 процента от младите хора не завършват средно образование. И голяма част от причините са именно в бедността, в това, че родителите им нямат възможност не толкова да ги научат, колкото да им осигурят материалните условия. Нещо повече, половината от тези деца или младежи не успяват да завършат дори и основно образование. И пак поради същите причини. Разбира се, има и етно-културни причини, но те не са основните. Основното е, че държавата не е създала, ако щете, остров на социализъм в сферата на образованието. По този начин се получава затворено възпроизводство на социалната структура. Това значи, че много кадърното циганче, турче, българче, което произхожда от бедно семейство, не може да завърши образование. Бива обричано изначално на аутсайдерство, на маргинализация. Въпреки че то има потенциала да стигне много по-високо. При капитализма това дава огромни отражения и ако държавата не се намеси в тази област, се създава именно това състояние на нещата.
– Значи все пак има криза в образованието?
– Има огромна криза. И за съжаление кризата не е само организационна, тя е и същността. Аз самият имам две малки деца и имам ясна представа за учебниците и за какво става дума. Там нещата са безумни. Ако не се направи нещо да се промени самата структура на учебното съдържание, нещата ще бъдат непоправими. В момента е направено всичко възможно, за да бъдат отвратени децата от ученето и от четенето. Вместо четене на тях им се предлагат някакви наклонения. Безумно тъпкане с абсолютно ненужна информация и едновременно с това безумни текстове, които им се дават да четат. От друга страна, учителите също са хванати в капан на хиляди клаузи, нормативи и изисквания. Самите учители казват „Ами ние знаем, че това е безумно, но това се иска за изпита“. Това няма никакво отношение към правенето на едно дете кадърно, грамотно, четящо и пишещо. Но това се иска. Определено има много сериозна криза в образованието. Непрекъснато се прави опит да се заобиколи тази истина. Говори се „Ето тази година оценките са по-добри, тази година на матурите сме по-добре“. А това няма нищо общо с реалността. Непрекъснато се говори, че 25 000 деца отпадат от училище. Но това не са 25 000. Това са тази година 25 000, които се наслагват върху предишната година 25 000 и върху още по-предишната, и т.н. В рамките на 10 години са отпаднали около 160 000 деца от училище. Ние като държава сме произвели 160 000 бъдещи аутсайдери. Хора, които не могат да се пласират на пазара на труда, а голяма част от тях не могат да четат и да пишат.
– А колко са неграмотните от тях?
– Дават се сравнителни характеристики в България и в света. И казват „Ами значи и ето тука пише 20% и при нас са 20% отпадналите преди завършването на средно образование“. Само че в България половината отпадат още преди завършването на 7-и клас. Ти на практика създаваш напълно неграмотни хора. После казват „Абе няма страшно, все пак имаме качество на образованието“. Ние обаче имаме много страшни данни от международни сравнителни изследвания в сферата на образованието. България, която преди близо 20 години беше на пето и на осмо място по математика и природни науки. Сега е в дъното. Огромен спад. Странно е, че като че ли се прави опит да не се види проблемът. Вероятно управляващите се притесняват, че ще ги обвинят, но ако не се вземат мерки, нищо добро няма да ни се случи.

Пълен текст:
http://www.novinar.net/news/kolio-kolev-za-10-godini-sme-proizveli-160-000-badeshti-autsajderi_MzMxMTsxOA==.html

Последни Новини

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

Чиновническото бездушие е на път да доведе до истинска социална катастрофа „Имаш стара кола? Скоро ще ходиш пеша!“. Това...

ВМРО – Гоце Делчев отличи участниците в конкурса „Великият Гоце Делчев през моите очи“

По случай 121 години от гибелта на революционера Гоце Делчев местната организация на ВМРО в гр. Гоце Делчев организира конкурс за рисунка...

Контрера: Над 400 хил. лв. от джоба на българите ще отидат за „София прайд“, пък и ще блокират цяла София. До кога?

Вече се гаврят и с паметта на покойните, като го правят на Черешова задушница! Под „мъдрото“ управление на Васил...

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове

Ние от ВМРО винаги сме подкрепяли национално отговорната позиция, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Това казва в...

Прогнозата на Каракачанов след изборите: ДПС повече няма да стои в сянка

Как се стигна до настоящите изборни резултати? Гост по темата в „Челюсти“ по NOVA NEWS бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir