Начало Видео Контрера в "Зад фасадата"

Контрера в „Зад фасадата“

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за частната собственост  мина на първо четене в Народното събрание. Промените са удар върху частната собственост и ще засегнат притежателите на земи по Северната скоростна тангента, които повече от година протестират срещу несправедливите обезщетения.

Не е нормално да оценят имот в София на стотинки за квадратен метър, заяви юристът Карлос Контрера в „Зад фасадата“ по ТВ СКАТ. Тематиката на предаването са проблемите на Столична община и софиянци.

Председателят на ВМРО – София Карлос Контрера от самото начало следи темата с проблемите на хората, чиито земи трябва да бъдат отчуждени. 

По време на протестите предупреждавахме, че от местен софийски проблемът ще се превърне в национален.  Въпросът ще касае хората в цялата страна, защото с така внесените от кабинета на проф. Близнашки промени в закона ще се отчуждават имоти по същия несправедлив начин във всички населени места. Сега е Северната тангента в София, но тепърва ще се налага отчуждаване заради строеж на пътна инфраструктура на територията на цяла България, каза Контрера.

Имаше внушение, че хората от „Илиянци“, „Требич“, „Враждебна“, „Бенковски“, „Орландовци“, които протестират, са някакви алчни собственици. Това в никакъв случай не е така, те просто искат справедливост. Ясно е, че земята им така или иначе ще бъде отчуждена, но е редно те да бъдат справедливо обезщетени. Това бяха нормалните им искания, припомни за протестите на собствениците юристът.

Според него този проблем отваря две големи теми от изключителна важност. Първо – конституционният въпрос,  до къде стига неприкосновеността на частната собственост.  Контрера смята, че в момента тя не е защитена, и второ –  до къде се простира общественият интерес и до къде частният, т.е. до колко държавата може да се намесва в личния живот.

Той отправи благодарност към народните представители от Патриотичния фронт, които веднага алармираха за подготвяните промени.

Съмнително е това изключително бързане да се приемат промените в закона. А също и до колко е редно един служебен кабинет в края на мандата си да внася такъв важен законопроект, смята Карлос Контрера.

Юристът информира, че Патриотичният фронт внася алтернативни промени, които да защитят частните собственици  – част от тези промени се основават на исканията на хората, друга част са чисто политически.

В предаването по телефона бе включен за коментар народният представител от патриотите Искрен Веселинов.

Основното, което заляга в проекта на Патриотичния фронт за промяна в Закона за частната собственост, е въвеждане на международни стандарти за оценяване на земите, поясни депутатът.

Трябва да се промени методиката на оценяване, да се съкратят до минимум сроковете, които собствениците трябва да спазват, да не се допуска на влизане със задна дата на процедурните правила за гледане на споровете, обобщи Веселинов предложенията на Патриотичния фронт.

Тоя заяви, че тези предложения за консултирани със собствениците, и смята, че голяма част от тях ще намерят подкрепа от народните представители.

Припомняме, че вече година жителите на софийските квартали „Илиянци“, „Враждебна“, „Требич“, „Бенковски“, „Орландовци“ и др. протестират заради отчуждаването на земите им във връзка със строежа на Северната скоростна тангента. Хората протестираха пред АПИ, пред Министерски съвет, министерствата на финансите, на регионалното развитие, на правосъдието, пред Столична община. Имаше много общи събрание на засегнатите собственици.

ВМРО подкрепя справедливите искания на протестиращите.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов: Преди 102 години Девета пехотна Плевенска дивизия записа златни страници в българската военна история

Преди 102 години воините от Девета пехотна Плевенска дивизия, начело със славния български генерал Владимир Вазов, записаха златни страници в българската военна...

Военният министър: Доброволната военна служба е нужна за българската армия

Доброволната военна служба е нужна за българската армия. Тя е път към връщане на достойнството на българския военнослужещ. Това...

Андрей Слабаков е заместник-координатор в Специалната комисия за борба с рака към ЕК

Веднага след като е избран в началото на този парламентарен сезон, той е провел среща с двама национални координатори – експерти в...

Красимир Богданов, ВМРО: Македония продължава да спазва директиви от Титова Югославия

Депутатът от ВМРО смята, че ВМРО-ДПМНЕ води просръбска политика Северна Македония има още много да извърви по пътя към...

ВМРО – Младежи: Проф. Ивайло Дичев да се извини публично заради спекулата с историята на България по отношение на Македония

Настояваме преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ да бъде докладван на Етичната комисия! Наскоро във Фейсбук се появи интервю...

В Добрич се проведе първото издание на „Бъди войник“ за тази година

В резултат на взетите мерки се повишава интересът към военната служба.Само през първата половина на годината некомплектът в Българската армия е намалял...

Искрен Веселинов: Няма автоматизъм между резултата от референдума и промяната на Конституцията

Прокараната с измененията в Изборния кодекс поправка, даваща възможност за промяна в Конституцията чрез референдуми, според вносителя ѝ - Искрен Веселинов от...

Коментари