Начало Последни новини Костадин Костадинов: От последните преброявания непрекъснато се появява по някой нов етнос

Костадин Костадинов: От последните преброявания непрекъснато се появява по някой нов етнос

Инервю с Костадин Костадинов, член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО за радио „Фокус

Водещ: Какво се случи по време на срещата ви?

Костадин Костадинов: Ние казахме, че това, което се случва е ни повече, ни по-малко съвременно социално генно-инженерство, което е на гърба на българския народ, на гърба на българската нация. Забелязваме как от последните преброявания непрекъснато се появява все по някой нов етнос. 1992 година се появи гагаузкия етнос, 2001 година се появи македонския етнос. Сега за 2011 година се готви появяването на българомохамедански етнос, каквото и да означава това. Един Господ знае дали на следващото преброяване няма да се пръкне шопски, тракийски, добруджански или какъв ли още не. На нашия въпрос защо това се случва, доцент Коцева ни каза, че това било за по-голямо улесняване на работата на преброителите, защото на предното преброяване имало хора, които са се самоопределили като българи мохамедани, а те в последствие щели да ги вкарат в графата българи. Което на нас не ни прозвуча особено убедително.

Водещ: Ако наистина след това в резултатите е считано, че тези, които са се определили като българи мохамедани ще бъдат прибавени в графата българи?
Костадин Костадинов: Няма как да се даде възможност на едни хора да се самоопределят като един етнос и след това НСИ да ги прибавя автоматично към друг. Това, което ние предлагаме е много простичко и така беше 1992 година. Три графи за трите основни етнически групи населяващи България – българи, турци и цигани и графа други, в която всеки да бъде свободен да си попълва и да се самоопределя, както иска. Между впрочем, има възможност и да не се самоопределя. Това е от 2001 година нововъведение. Тоест, може да не си каже какъв е. Въпросите не са задължителни така или иначе. От ръководството на НСИ казаха, че ще разгледат предложението, казаха, че е разумно.

Водещ: Има ли според вас пропаганда на помашкия етнос у нас? Питам ви поради няколко събития. Скоро имаше фестивал на етносите.

Костадин Костадинов: Истината е, че на този силно казано фестивал, това мероприятие, което се организира във Варна от едно читалище варненско, ново, просто имаше съвсем, съвсем малка група, която беше дошла от Триград. Както се оказа хората така и не се разбрали за какво точно отиват и не са знаели, че са представители на помашка група. Истината е, че пропагандата се шири доста сериозно през последните години в Родопите, а и не само, защото не само в Родопите има българи мюсюлмани, а има и в Северна България. Която пропаганда се опитва да им внуши, че са нещо различно, че не са българи, че са турци, че са помаци, че са българи мохамедани, че са каквито и да са, само не и българи. Тази пропаганда идва от Турция основно. Тази пропаганда идва обаче и в много по-малка степен от Гърция. Където в Гърция има вече създадена помашка нация. Има речници гръцко-помашки.

Водещ: Да.

Костадин Костадинов: Правят се опити тази измислена народност да бъде представена съответно и в Европейската комисия и да започне да започне да получава пари по европейски фондове, програми и т.н. Издават се книги на този език, който е български диалект с гръцки букви. Ние, разбира се, в България хал хабер си нямаме за това, което се случва. Границата вече е отворена и вместо да се случи елементарното и нормално нещо нашите разделени българи мюсюлмани от двете страни на границата да се обединят в едно и българите от другата страна на границата в Гърция, да започнат отново да се чувстват българи и да се изявяват като такива, българите в Родопите бъдат дебългаризирани и то забележете с мълчаливата подкрепа, че даже в един момент не с мълчалива подкрепа, а направо активна помощ от страна на българската държава, която дава възможност на тези хора да се определят така. Което е меко казано национално предателство в най-висша степен.

Водещ: В този ред на мисли, както казахте в Гърция наистина има такава нация, може ли помаците да бъдат признати за етнос у нас?

Костадин Костадинов: Така, както вървят нещата в България може да има и добруджански и тракийски, и марсиански и какъв ли не още етнос, както вървят нещата повтарям. Очевидно е, че ние просто нямаме никакъв проблем с разцепването и разпокъсването на собствения народ, от страна на собствената ни държава, от страна на собственото ни управление. Това не е нещо ново. От страна на последните три преброявания виждаме реално погледнато всяко едно преброяване от 1992 година насам дава по един нов етнос. 1992 година гагаузи, 2001 година македонци, сега българи мохамедани.

Водещ: Турция признава ли помашкия етнос на нейна територия?

Костадин Костадинов: Турция не признава помашкия етнос, но и не го отрича. Защото за турците помашкият етнос е каквото е македонският етнос за сърбите. Тоест, междинна фаза в претопяването на българи. Ако за сърбите, македонците и македонизмът са междинна фаза в преодоляването на българщината и заменяне със сърбизъм, същото нещо се случва и с българите мюсюлмани от страна на Турция, за които помашката идея се явява нещо като междинен етап към тоталното турцизиране на нашите сънародници.

Водещ: Да.

Костадин Костадинов: В Турция има такива организации, които действат. Те издават и вестници, издават и списания, които имат за цел да покажат, че помаците са ни повече, ни по-малко потомци на българизирани турци още от времето на средните векове, дори от античността. Всякакви измислени теории, хипотези се разказват и се коментират. Всичко това нещо се случва днес и сега и то не само днес и сега, а в последните 20 години.
Водещ: Опит да създаде помашка партия направи бивш кмет на село Жълтуша. Камен Буров се казва той.

Костадин Костадинов: Този опит не остана изолиран. Имаше опити и за други подобни организации да се създадат, включително и в края на миналата година се заговори за една партия с абревиатурата ПОМАК. Честно казано не помня, какво означаваше абревиатурата, но ще продължават. Ако нищо не се прави като противодействие.

Водещ: Мисълта ми е обаче, че той твърдеше, че има хора преди османците, които са изповядвали исляма?

Костадин Костадинов: Точно това твърдят и тези измислени историци, които всъщност не са историци, а направо хора, които работят към турското разузнаване, които твърдят, че днешните помаци уж, условно така да ги наречем, са потомци на преселени в Родопите пред 9 – 11 век узи, кумани, печенеги, по-късно и татари, които са дошли тук като мюсюлмани и са били мюсюлмани и никога не са били християни и нашата държава ги е българизирала насилствено. Това всъщност, което се иска от тях е отново да се върнат към майчиния си турски език, който са забравили.

Водещ: Възможно ли този въпрос с помашкия етнос да ни раздели на автономни области?

Костадин Костадинов: Честно да ви кажа аз не виждам никакъв проблем това нещо да се случи. Може да звучи невероятно, но в крайна сметка, нека да се замислим само преди 20 години дали някой в България преди 20 години си е мислил или дори предполагал за това, че един ден ще дойде време, в което в България ще управлява една турска партия незаконна, етническа турска партия. Ще има области в страната, в които ще се води политика за изселване на българите оттам. Ще има общини, в които българите няма да си намират работа и ще бъдат принудени да напускат регионите си и същевременно ще се стигне до един момент, в който буквално може би една пета от територията на България хората ще изпитват страх да се определят като българи. Защото на последното преброяване 2001 година в общини в Родопите имаме 30% до 40% не самоопределили се хора. Една община като Доспат, примерно, е 30% не самоопределили, не казват какви са. И това е единствено и само от страх. Кой човек иначе би отказал да каже какъв е на този въпрос. Защо в София нямаме такъв процент, защо нямаме във Варна, в Русе, защо нямаме примерно в общините в Тракия или в Северна България, а ги имаме само там. Нека да си помислим, ако така продължават така нещата с тази логика и с този ход, какво би могло да се случи след десет години.

3 септември 2010

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари