Начало Видео Красимир Каракачанов: Няма да се откажа от наборната военна служба

Красимир Каракачанов: Няма да се откажа от наборната военна служба

Никога няма да се откажа от наборната военна служба. Мисля, че обществото все повече узрява за това да има наборна военна служба. Цялата кампания за премахването ѝ беше тотална грешка. Ние сме го планирали, да въведем доброволна военна служба – на първи етап тези, които желаят да получат военна подготовка, в рамките на три, шест или девет месеца могат да я получат. В следващия етап вече може да се мисли за връщане на наборната военна служба.

Това заяви в „Сутрешен блок“ по БНТ министърът на отбраната, вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той коментира също, че някои от залегналите в управленската програма на държавата неща се бавят умишлено от ГЕРБ и бе категоричен:

Едно от тези неща е циганската концепция. Тупа се топката, че да забравя. Е, няма да забравя за нея. Както и темите с доброволната военна служба, престъпността, незаконното строителство, демографската криза.

Каракачанов отчете обаче, че вина за забавянето в изпълнението на поетите ангажименти имат и „Обединени патриоти“ – заради дразгите вътре в коалицията. Сега без „Атака“ депутатите и коалицията работят спокойно и следва да има ускоряване в действията по постигане на приоритетите, които умишлено бяха поставяни в ъгъла.

Вицепремиерът допълни също, че въпреки, че Конституционният съд се е произнесъл, опитите джендърската – т.е. Истанбулската, конвенция да се прокарва през различни законопроекти говори за лоби на едни неестествени интереси. Тези опити трябва да бъдат отрязани, категоричен е Каракачанов.

Трета поредна година бюджетът за отбрана и въоръжени сили нараства, посочи военният министър.

Той каза, че ако се гласува от парламента, увеличението ще бъде 2 041 000 000 лв. и това нарастване се дължи на факта не само на решението на Министерския съвет за достигане на тези 2% от БВП, както са изискванията на НАТО, а и защото в последните 30 години отбраната е била нещо подценявано:

Години наред се правеха съкращения, унищожаваше се техника, разпродаваха се военни имоти и имущество и стигаме до премахването на наборната военна служба. Армията стана по-малка, но не и по-добре въоръжена, нито по-модерна, нито по-заплатена. И това изоставане в годините доведе до демотивацията на хората да служат в армията.

Каракачанов обясни за трите проекта за модернизация на армията – първият, от които приключи със сключването на сделката за купуването на изтребителите F-16 от САЩ:

Освен това има още два проекта – за модернизация на флота, до няколко дни ще са готови офертите, които ще получим, третият проект за бронирана машина за пехотата също е в ход. Идеята е да модернизираме нашите военни сили, за да бъдат способни да защитават страната не само заради това, че НАТО го изисква. Преди да разчитаме някой друг да ни помогне, трябва да разчитаме на нашата армия.

Каракачанов каза, че са предвидени средства и за възстановяване на сградния фонд, а също и ремонти на съществуващата техника. Според него този бюджет е малък, но няма как да бъдат преодолени всички пропуснати години:

Нека хората, които пазят страната, да имат самочувствието, че служат в една модерна армия. Когато станах министър преди три години, заплатата на един военнослужещ беше 806 лв. Сега нещата се променят, с 30% ще се увеличат възнагражденията. Върви и кампанията „Бъди войник“ за популяризиране на армията пред обществото. Проведохме около 36-37 събития предимно в областни градове.

Министърът на отбраната даде справка, че само за първите девет месеца на 2018 и 2019 г. постъпилите в армията войници са съответно 325 и 602. Миналата година за пръв път е завършила с положителен баланс – хората постъпили в армията са повече от напусналите. Очакванията на Каракачанов са тази година да е още по-добър.

Лидерът на ВМРО коментира и темата с обидното за българите изказване на френския президент:

Макрон каза, че предпочита нелегалните имигранти пред българските и украински банди, после обясни, че бил казал „мрежи“. Не знам дали има грешка в превода, но има грешка в мисленето на много европейски политици. Не може да разглеждаш Източна Европа като втора категория граждани! Преди да говори за мрежи или банди, нека се разходи из кварталите на Париж, населени с имигранти от Африка, в които липсва всякаква държавност.

По думите на Каракачанов т.нар. „малък Шенген“ е мит на трите балкански държави, останали без покана за преговори за ЕС – Албания и Македония, а от друга страна и Сърбия. Последната страна смята, че така може да засили влиянието си в някои от държавите от бивша Югославия – като Македония. Албания пък има друга визия за нещата в Косово, допълни той и посочи, че малкият Шенген е знак към Европа да вземе по-бързо решение относно страните от Западните Балкани.

Председателят на ВМРО коментира и предстоящото до дни откриване на Паметника на 9-а пехотна плевенска дивизия.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Джамбазки с остра позиция за „червените линии“ на Северна Македония

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент „червени линии“ за идентичността и езика в...

Проектът „Мини Шенген“ обслужва великосръбския шовинизъм

Националният интерес на България е Македония да знае и помни българската си същност С една приета резолюция за държавните...

Искрен Веселинов: Скандалът между ИТН и ДБ е надцакване за постове

Това е едно обикновено надцакване за постове и за политическо влияние, така заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира за „България 24“ скандала...

Кузман Илиев: Комунизмът не работи, дори да е пребоядисан в зелено

Как изглежда „светлото и чисто бъдеще“, заложено в новия климатичен план на ЕС Де факто се унищожава родната...

Александър Сиди: Слави да предложи космонавта Александър Александров за премиер

Чрез Александров ще бъде изпълнена космическата програма на ИТН Слави Трифонов казва: „Ще дадем имена за правителство, когато му...

ВМРО – Карлово с поредна акция „Чиста памет“

ВМРО – Карлово се събраха и почистиха паметника на карловския войвода Петър Юруков. Отне...

Благодарение на ВМРО Благоевград има паметник на революционерката Мара Бунева

На 28 юли 2021 г. в Благоевград благодарение на ВМРО бе монтиран паметник на българската героиня Мара Бунева. След...

Коментари