Начало Последни новини Медиите за казуса „Орландовци”: Цигани тероризират блок, ВМРО внесе подписи за референдум...

Медиите за казуса „Орландовци”: Цигани тероризират блок, ВМРО внесе подписи за референдум срещу гетото

Огромен интерес предизвика сагата с циганското гето в столичния квартал „Орландовци”. В нощта на 15 срещу 16 януари са разбити гаражите и мазетата на жилищен блок в квартала. Живущите в блока са в основата на започналата преди месеци подписка за местен референдум с искане за премахване на близкото циганско гето от незаконни постройки. Подписката беше подкрепена от ВМРО. По всяка вероятност, потрошаването на блока е своеобразна наказателна акция от страна на обитателите на незаконните постройки. На 17 януари ВМРО внесе необходимите по закон подписи, които бяха събрани в последните три месеца.

Джамбазки призовава министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да спази ангажимента си и да изпрати сили на жандармерията да охраняват района. Именно такова бе искането на комисията, което обаче до момента е оставено без отговор от министъра. Наскоро комисията вза решение своеобразните улици граници в София, да бъдат охранявани по подобие на дипломатическите мисии.
Според ВМРО, ако министър Цветанов си затвори очите и държавата и сега откаже въвеждането на ред в района, ще се стигне до ситуация, в която живеещите в района ще бъдат принудени да се сдружават в доброволни формирования за защита на имотите и сигурността си. Този тип формирования са и едно от скорошните предложения на ВМРО, като мярка на първо време за невралгичните точки на столицата и други градове. Подобна възможност е предвидена в разпоредбите на Закона за защита на населението при бедствии и аварии и само преди дни ВМРО подкрепи появилото се предложение за създаване на подобни формирования в Столичната община.

Обзор на проблема в „Орландовци”, както и становищата и действията на ВМРО по Циганския въпрос в последната година, вижте тук.

По повод сагата с циганското гето в „Орландовци“ председателят на комисията по ред и сигурност в столичния общински съвет Ангел Джамбазки участва в сутрешните блокове на «Нова телевизия», БНТ и ББТ. «СКАТ» и телевизия «Европа» също не останаха безучастни. Казусът в «Орландовци» предизвика и широк отглас в печатните издания и интернет медиите. Ето връзки към някои материали в медиите:

БНТ: Ангел Джамбазки по темата „Блоковете и гетото – напрежение в Орландовци”

От няколко дни напрежението в столичния квартал Орландовци нараства застрашително. Поводът е подписка, инициирана от обитателите на три блока, намиращи се в близост до ромското гето. Те искат насрочване на референдум за премахване на незаконните, според тях, постройки на улица „Градините“ в района. В пряко вклюване за „Денят започва“ зрителите на БНТ станаха свидетели на сериозен сблъсък, в който се намесиха и полицаи от Второ РПУ. Решение ли е събарянето на ромското гето в кв. Орландовци на проблема с престъпността? По тази тема в студиото на БНТ говориха Ангел Джамбазки и Румян Русинов.

ТВ „Европа”: ВМРО подкрепи жителите на „Орландовци“ за премахване на циганско гето

Подписка с над 3000 подписа на пълнолетни български граждани с постоянен адрес в столичния район „Сердика“ внася ВМРО в деловодството на Столичната община, гласи прессъобщение на партията. Инициативата е реализирана по молба на жителите на квартал „Орландовци“ с искане за провеждане на местен референдум за премахване на печално известното гето на улица „Градини“ в квартала.
Гетото е формирано преди петнадесетина години, като незаконните постройки са издигнати и върху общинска, и върху частна земя. Частните собственици от години не могат да припарят до собствеността си заради самонастанилите се върху нея цигани.
Местната организация на ВМРО в района и живеещите там граждани организираха подписка по всички правила на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да задължи администрацията на всички нива от Министерския съвет до районното кметство да изпълнят служебните си задължения. Задължения, заради които получават трудови възнаграждения, формирани и от данъците на жителите на „Орландовци“, тежко потърпевши от циганския произвол и безотговорността и безсилието на властта, уточняват „воеводите“.

„Дневен Труд”: Проверяват законно ли е гетото в кв. „Орландовци“

Служители на столичния район „Сердика“ от четири месеца проверяват законни ли са постройките в гетото в кв. „Орландовци“.
Предстои документите да бъдат предадени в РДНСК и „Контрол по строителството“. Там ще се произнесат за бъдещето на сградите. Ако са незаконни, ще трябва да бъдат съборени.
Вчера от ВМРО внесоха в общинския съвет списък с над 3000 подписа на живеещи в блокове около гетото с искане за местен референдум за премахването му.
Около 50-ината масивни къщи и бараки са никнали на ул. „Градините“ в квартала от десетилетия върху 7-8 дка частни терени. „Издирили сме част от собствениците и те твърдят, че не са отстъпвали право на ползване или строеж на имотите си, търсим контакти и с останалите“, обясни кметът на „Сердика“ Тодор Кръстев. От обитателите на гетото се чака да бъдат представени документи за постройките. В селището има ток и вода. Ще се проверява и дали законно се ползват. По адресна регистрация там живеели около 270 души, но вероятно обитателите били между 400 и 600 души. Кръстев е притеснен, че напоследък напрежението в квартала се повишава. И припомни, че преди около 2 месеца е било съборено след проверка незаконно селище на ул. „Охрид“ без насилие и проблеми.

„24 часа”: 3000 поискаха референдум за ромско гето в Орландовци

3000 поискаха референдум за ромско гето в Орландовци вчера. Подписката беше внесена в общината от ВМРО. Незаконните постройки на ул. „Градини“ от 15 г. стоят върху частни и общински терени. Собствениците на земята не могат да припарят до имотите си заради самонастанилите се роми, обясни съветникът от ВМРО Ангел Джамбазки.

„Монитор”: Бутат гетото в „Орландовци”

Ромското гето в столичния квартал „Орландовци” ще бъде разрушено, ако се докаже, че постройките са незаконни. В момента служители от общинската администрация в район „Сердика” извършват проверка на постройките на ул. „Градините” в „Орландовци”.
„Ще бъдат изработени протоколи, които ще се изпратят в РДНСК и в „Контрол по строителството” към Столичната община за произнасяне по законността. Тези два органа могат да вземат решение кои от сгради са нерегламентирани и трябва да бъдат премахнати”, каза пред „Монитор” кметът на район „Сердика” Тодор Кръстев.
Според данните в момента само 270 от ромите
които живеят в „Орландовци”, имат адресна регистрация там. По информация на МВР обаче в гетото има поне 600 души. Част от тях признават, че жилищата им са изградени без разрешение.
3000 подписа за свикване на местен референдум, който да реши съдбата на гетото, са събрали от ВМРО, съобщи пред „Монитор” зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки.

Нюз.бг: Гонят с референдум циганите от „Орландовци”

ВМРО внесе в деловодството на Столична община подписка с над 3000 подписа на пълнолетни български граждани, с постоянен адрес в столичен район „Сердика“.
Инициативата е реализирана по молба на жителите на квартал „Орландовци“ с искане за провеждане на местен референдум за премахване на печално известното циганско гето на улица „Градини“ в квартала.
То е формирано преди петнайсетина години, като незаконните постройки са издигнати и върху общинска, и върху частна земя.
Частните собственици от години не могат да припарят до собствеността си заради самонастанилите се върху нея цигани.

Актуално.ком: ВМРО внесе подписка с искане на местен референдум в Орландовци

Подписка с над 3000 подписа на пълнолетни български граждани, с постоянен адрес в столичен район „Сердика”, внася ВМРО в деловодството на Столична община.
Инициативата е реализирана по молба на жителите на квартал „Орландовци” с искане за провеждане на местен референдум за премахване на печално известното гето на улица „Градини” в квартала.

Всекиден.ком: ВМРО и жителите на „Орландовци“ искат премахване на циганско гето

Подписка с над 3000 подписа на пълнолетни български граждани с постоянен адрес в столичен район „Сердика” внесе ВМРО в деловодството на Столична община, съобщиха от партията. Инициативата е реализирана по молба на жителите на квартал „Орландовци” с искане за провеждане на местен референдум за премахване на печално известното гето на улица „Градини” в квартала.
Гетото е формирано преди петнайсетина години, като незаконните постройки са издигнати и върху общинска, и върху частна земя. Частните собственици от години не могат да припарят до собствеността си заради самонастанилите се върху нея цигани.
Местната организация на ВМРО в района и живеещите там граждани организираха подписка по всички правила на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да задължи администрацията на всички нива от Министерския съвет до районното кметство да изпълнят служебните си задължения. Задължения, заради които получават трудови възнаграждения, формирани и от данъците на жителите на Орландовци, тежко потърпевши от циганския произвол и безотговорността и безсилието на властта, уточняват воеводите.

“Новинар”: ВМРО иска референдум заради ромско гето

Над 3000 столичани от район „Сердика” са се включили в инициирана от ВМРО подписка за свикването на местен референдум. Инициативата е по молба на жителите на квартал „Орландовци”, които искат да бъде премахнато незаконното ромско гето на ул. „Градини”. Ръководството на воеводите вече е внесло подписката в деловодството на Столичната община.
Ромите вече 15 години необезпокоявано живеят върху частна и общинска земя, а собствениците на застроените терени не могат дори да припарят до тях. Гражданите от район „Средец” и местната структура на ВМРО призоваха властите да направят всичко необходимо да бъде възстановено спокойствието на жителите на квартал „Орландовци”. Най-много се оплакват жителите на блок 9, които от години осъмват с разбити гаражи и мазета.
От своя страна ромите от квартала заплашиха с бунт и саморазправа, ако бъдат изгонени.

ТВ „Европа”: Цигани разбиха блок в „Орландовци“ в София

Цигани са разбили блок, чиито жители поискаха махане на гетото в столичния квартал „Орландовци“, съобщиха от ВМРО. В събота срещу неделя през нощта нощ са разбити гаражите и мазетата на жилищен блок в квартала. Живущите в блока са в основата на започналата преди месеци подписка за местен референдум с искане за премахване на близкото циганско гето от незаконни постройки.
По всяка вероятност става въпрос за своеобразна наказателна акция от страна на обитателите на незаконните постройки, смятат от ВМРО.

ТВ „СКАТ”: Циганският терор в Орландовци продължава

„Новинар”: Роми разбили блок в Орландовци

Роми разбили гаражите и мазетата на блок в столичния квартал „Орландовци”. За това алармираха от ВМРО. Според тях става въпрос за наказателна акция срещу жителите на блока. В писмо до медиите от партията обясняват, че именно хората от блока са инициаторите на подписката за референдум за събарянето на незаконното ромско гето в района. В бюлетина на МВР обаче за такъв инцидент не се съобщава. Шефът на комисията за сигурност в СОС Ангел Джамбазки пък призова вътрешния министър Цветан Цветанов да изпрати жандармерия да охранява района.

„Монитор”: Роми тероризират четири блока на МВР

Роми от гето в столичния квартал „Орландовци” подлагат на постоянен тормоз намиращите се в близост четири блока на МВР. Обитателите им ежедневно стават жертви на обири, нападения над жени, силна музика и гюбеци. Потърпевшите от циганския терор обаче не са кои да е, а бивши и настоящи полицейски шефове, както и редови ченгета. Блоковете 7, 8, 9 и 10, оформени като един с различни входове, са ведомствени на МВР.
Последният сблъсък на настанените в панелката и обитателите на катуна бил в събота срещу неделя през нощта. Тогава неизвестни роми
разбили четири гаража
За инцидента алармира председателят на комисията по ред и сигурност в Столичния общински съвет Ангел Джамбазки begin_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting.

„Стандарт”: Квартал иска референдум срещу циганско гето

Жителите на столичния квартал „Орландовци“ са събрали подписи за провеждане на референдум срещу незаконно циганско гето. Предстои искането да бъде внесено в Столичния общински съвет, който трябва да насрочи допитването.
Причината – в нощта срещу 16 януари гаражите и мазетата на жилищен блок в „Орландовци“ са разбити. От ВМРО твърдят, че по всяка вероятност става въпрос за своеобразна наказателна акция от страна на ромите.

„Строителство имоти”: Ангел Джамбазки begin_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting: Гетата трябва да се бутат

– Г-н Джамбазки, според вас къде трябва да се търси решението на проблема с ромските гета?
– Единствено в Закона за устройство на територията. В него е записано, че когато една постройка е незаконна, тя трябва да се премахне. Това може да се направи или доброволно от самия нарушител на закона, или от администрацията за негова сметка. Когато дълги години не се предприемат мерки срещу незаконните гета, се създава сериозна неравнопоставеност между ромите и всички други данъкоплатци. Ние не можем да убедим останалите граждани, че те трябва да бъдат стриктни, да спазват законодателството и да си плащат задълженията. Защото има случаи, при които се издават актове на хора за това, че са остъклили балкона, а в същото време отсреща на поляната за две седмици израства един незаконен катун и никой не го закача. Така че решението е в спазването на закона и в убеждението, че никой не трябва да има повече права на базата на етническия си произход.
– По какъв начин Столичната община може да подпомогне решаването на проблема?
– Като възложи по-високи очаквания и отговорности на дирекция „Архитектура и градоустройство“. Освен това районната администрация трябва последователно да прилага влезлите в сила констативни актове и протоколи за премахването на незаконните постройки. Такива има за повечето стари и големи гета, които са проверявани и преброявани десетки пъти. Решенията за тях обаче все още не са изпълнени от администрацията. В момента в София по този начин живеят минимум 30 000 човека.
– Как си обяснявате бездействието на администрацията?
– С дългогодишното нежелание на всяка администрация да се сблъска с този мащабен проблем. Всъщност се страхуваме, че ще ни се скарат от Европа. Същевременно тези гета са резервоари за евтини гласове на изборите и това се знае от всички.
– Как може да се принуди администрацията да приложи взетите решения?
– Като се сменя и се натиска по всякакъв начин.

18 януари 2011

Последни Новини

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir