Начало Блог Националисти се обединиха на фестивал в Унгария

Националисти се обединиха на фестивал в Унгария

Делегация на ВМРО посети 13-тото поредно издание на унгарския патриотичен фестивал „Magyar Sziget“ по покана от организаторите от националистическото движение HVIM („64 провинции“).

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, организационният секретар Юлиан Ангелов, членът на Изпълнителния комитет Георги Дракалиев, председателят на младежката организация в София и член на Организационния съвет Александър Йолов и членовете на младежката организация в София Мартин Ангелов – Княза и Михаил Петров представляваха България по време на мащабното събитие.

Срещата на представителите на ВМРО с националистите от Хърватия, Унгария, Полша и Молдова положи основите на бъдещ разговор през есента за формиране на съюз, базиран на три принципа – борба с ляво-либералната идеология, борба с агресивните вражески национализми и недопускане на турското и ислямистко нашествие в Европа.

Българската делегация се възползва от възможността да възстанови стари приятелства и да установи контакт с нови организации. Пространството пред обкиченото с български трибагреник и огромно знаме на ВМРО българско бунгало се превърна в любимо място за дебат и срещи на нови приятели на Организацията от цяла Европа.

Фестивалът се проведе в рамките на четири дни в околностите на Верюце, недалеч от Будапеща. Присъстваха гости от HČSP (Хърватия), MND (Молдова), Młodzież Wszechpolska (Полша), Nordisk Ungdom (Швеция), Voorpost (Фландрия) и Forza Nuova (Италия). Освен домакините от HVIM („64 провинции“), на фестивала имаше голям брой представители и на силната унгарска националистическа партия „Йоббик“, която се радва на огромна популярност в страната.

Българската делегация даде няколко интервюта на различни медии – включително едно от тях – за телевизията на „Йоббик“. Бяха проведени срещи с депутати от силната унгарска националистическа партия, на които се обсъждаха общите проблеми пред България и Унгария, проблемите с решаването на Циганския въпрос и възможностите за общи действия.

Бяха раздадени голям брой книги на английски за ВМРО и същината на Македонския въпрос, тениски с лика на българския герой Владо Черноземски и организационния герб. Историята на ВМРО, българите в Македония и повдига на Владо Черноземски впечатлиха изключително много представителите на другите народи.

Трогателна гледка бе да се види как унгарец и хърватин обясняват подвига на героя Черноземски на шведи и поляци, а на фона на нощното небе се вее знамето на ВМРО, споделят представителите на ВМРО.

Особен интерес в унгарските националисти бе породен от споменаването на лагера Янка пуста в Унгария, където Владо Черноземски е подготвял хърватски атентатори. Мястото бе локализирано и в бъдеще там се очаква да бъде изграден общ паметник, почитащ българското, хърватско и унгарското бойно приятелство.

Българската делегация спечели уважението и симпатиите на всички. Подновени бяха стари приятелства, изградени нови, а българският национален въпрос бе популяризиран.

Предишна статияЗаглавията – 08.07.2013
Следваща статияКьорсокак в Дясното

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Богданов: От нас зависи дали ще има по-строги мерки срещу коронавируса

От нас зависи дали ще има по-строги мерки. Нека да няма отново КПП-та, призова народният представител За да няма...

Смолянските родолюбци отбелязаха празника на Смолян – 108 години Освобождение

Cлeд Бepлинcĸия ĸoнгpec oт 1878 г. Смолян и Cмoлянcĸият ĸpaй ocтaвa пoд тypcĸo влaдичecтвo, нo нe и бългapcĸият дyx нa poдoпчaнинa. Чyждoтo...

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Ковид-19 пациент струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са 16,8%...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Коментари