Начало Uncategorized НЗОК да обясни връзката между здравното осигуряване и услугите

НЗОК да обясни връзката между здравното осигуряване и услугите

Коментар на председателя на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова във връзка със здравната система, осигуровките и произтичащите от тях проблеми. Припомняме, че НЖО проведе пресконференция по повод липсата на държавна политика спрямо онкоболните. На началната страница на ВМРО.бг ще откриете и анкета с въпрос „Виждате ли смисъл да плащате здравни осигуровки?“.

Позицията на Петрова вижте тук:

Според европейско проучване българският пациент се оказва най-доплащащият за лекарства, медицински изделия и услуги.

Последният анализ на НАП показва, че 2,5 млн. граждани не се осигуряват, от които 1 млн. са в чужбина, 430 000 са социално слаби и 230 000 не желаят да се осигуряват. Тези цифри показват единствено и само, че българинът е загубил всякакво доверие в здравната система и  вече не става въпрос за солидарност, а за справедливост.

Да задължиш някого да плаща каквото и да е в пазарна среда е абсурдно. Всеки трябва да има право на избор, както е записано в българската Конституцията /чл.51/.

При положение, че държавата ни задължава да плащаме здравни осигуровки, би трябвало всеки гражданин при нужда да получи адекватно, точно и бързо лечение, като всички медицински услуги се поставят в конкурентна среда, която да регулира качеството и цените.

Много е важно касата да каже за връзката между здравното осигуряване и услугите, които има право да ползва всеки отговорен български гражданин, внасящ здравни осигуровки, като правилата в системата трябва да бъдат насочени единствено и само в услуга на хората.

Кой и как разпределя средствата от НЗОК не се знае. Още повече, че България е единствената страна в ЕС, която не събира, не анализира и не използва данни от статистиката, свързани със заболеваемост, райониране, пол, възраст и др., което би помогнало правилно да се насочват средствата от НЗОК.

По данни на ЕК, България е на челните места в ЕС по средства отделяни за здраве. Въпреки това качеството на медицинските услуги не се подобряват, а дори се занижават.

Хората са убедени, че плащането на здравни осигуровки не им гарантира нито добри здравни услуги, нито добро качество, нито безплатно здравеопазване.

Затова смятам, че трябва да се осигури достъпност и  качество на медицинските услуги,  което да мотивира повече хора да внасят здравни осигуровки.

Крайно време е здравеопазването и НЦОК да се изчистят  от безхаберието и безотговорността, като се използва всичко което може  в интерес на пациента.

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари