Начало Последни новини Обсъждане за референдум "Турция в ЕС": Хронология на събитията

Обсъждане за референдум „Турция в ЕС“: Хронология на събитията

12 часа, 20 октомври

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СКАНДИРАТ „ОСТАВКА“ И „БОКЛУЦИ“

Протестиращите пред Народното събрание пробиха полицейския кордон и застанаха до входа за депутати. Десетките събрали се пред сградата на парламента не спират да скандират „Оставка“, „Боклуци“ и „Елате при нас“.

Очаква се някой от народните представители да излезе и да обясни защо се стигна до позорното решение за отлагане на гласуването, което е в грубо нарушение на закона. Днес Народното събрание трябваше да се произнесе по подписката на ВМРО за провеждане на референдум за членството на Турция в ЕС.

Полицията засили охраната на сградата, включиха се и тежко въоръжени полицаи. Излизането на всеки един народен представител е посрещано с викове „Предател“. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов призовава протестиращите да запазят спокойствие и да бъдат толерантни към полицията, която в момента също е в стачна готовност.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше многократно призовавана да излезе пред протестиращите. Най-находчивите лозунги, които демонстрантите измислиха бяха „Цецке, бъди мъж“, „Волен – предател и ибрикопочитател“, „Волен мишок“.

9 часа, 20 октомври

ДЕСЕТКИ НА ДЕМОНСТРАЦИЯ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Десетки симпатизанти на ВМРО са се събрали пред Народното събрание в очакване на решението, което предстои да бъде взето от парламента относно провеждането на референдум за членството на Турция в ЕС.

Демонстрантите, предимно младежи, са издигнали българския трибагреник и знамето на патриотичната организация.

Скандирайки „Никога на Турция в ЕС!“, симпатизантите призоваха народните представители да гласуват като българи.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ЗА ДЕМОНСТРАЦИЯТА

От ВМРО настояват Народното събрание да гласува „за” провеждане на референдум против членството на Турция в ЕС. Това заяви пред журналисти председателят на ВМРО Красимир Каракачанов по време на протеста, който се провежда пред Народното събрание (НС). Каракачанов подчерта, че в подписката срещу членството на Турция в ЕС са се включили над 300 хил. души и затова парламентът е длъжен по закон да разгледа подписката и да вземе решение за провеждане на референдум. В него българският народ ще се произнесе дали одобрява членството на Турция или не, а българското правителство трябва да се съобразява с това решение. По думите на Каракачанов – въпросът за референдума е формулиран по следния начин: „Против ли сте членството на Турция в ЕС?”.

Според председателя на ВМРО това е най-добрата формулировка на въпроса и НС не трябва да я променя. „Ние сме заложили и държим на този въпрос. Парламентът сега има два варианта – да одобри провеждането на референдум или да го отхвърли. Ако го одобри, между 2-3 месеца президентът е длъжен да насрочи дата за провеждане”, каза Каракачанов. Той заяви, че смисълът, заложен във въпроса на референдума, не трябва да се променя. По думите му, ако днес НС отхвърли провеждането на референдума, ВМРО ще продължат инициативата си с други законови начини – самият Закон за референдумите позволява провеждането на нова подписка. Каракачанов заяви, че ще се направи опит, ако има следваща подписка, в нея да се включат над 500 хил. граждани, което ще направи референдума задължителен, без да има нужда да се разглежда от НС.

ОБСЪЖДАНЕТО В ПАРЛАМЕНТА

Цецка Цачева: ГРАО не може да провери подписката без да е обезпечена финансово

Депутатите обсъждат предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Против ли сте членството на Турция в Европейския съюз”. В самото начало председателят на НС Цецка Цачева обясни, че не е извършена проверка относно валидността на внесената подписка. По думите й ГРАО трябва да извърши такава проверка дали в подписката има поне 200 000 подписа на лица с право на глас. Ето защо Цачева предложи служебен проект за решение, в който се казва, че парламентът възлага на ГРАО проверка на данните от подписката и проверката трябва да обхваща записите от ЕГН, 3-те имена, адрес и подпис.

На 8 октомври ГРАО е изпратила писмо до председателя на Народното събрание, с което описва при каква процедура може да стане проверката на подписката с искане за референдум за членството на Турция в ЕС. В него се казва, че извършването на подобна проверка е извън задълженията на ГРАО и за това ще трябва да бъде обезпечена финансово. Това обясни от парламентарната трибуна председателят на НС Цецка Цачева. Тя обясни, че правната комисия на 1 септември излиза единодушно с решение, че трябва да се извърши проверка на подписката, излиза с предложение, че нито еднолично народен представител, нито комисия може да реши въпроса и предлага НС да излезе с решение. На 2 септември Цачева е изпратила писмо до ГРАО да извърши проверка на подписката. След това са проведени две кръгли маси във връзка с този законопроект и е извършена среща с Инициативния комитет. Едва след това е получен отговор от ГРАО, която заявява, че няма как да направи проверката без да е финансово обезпечена.

Бюджетът, който е предвиден за тази проверка е в бюджета на ЦИК за изборите. Кой да подпише договора с ГРАО и да плати за проверката? Трябва да знаем при така действащият закон може ли НС да дебатира по същество? Не. Днес нямаме проект на решение. Никой не иска да бяга от дебата. Този дебат ще се състои в тази зала по същество. Когато подписката отговаря на условията, тогава може да се проведе дебат по същество. Ако имах основание да накарам ГРАО да извършат тази проверка, да съм го направила, каза Цачева.

Иван Костов: Дебатът за членството на Турция в ЕС трябва да се проведе и трябва да започне още сега

Парламентарната група на Синята коалиция подкрепя искането за провеждането на референдум за членството на Турция в Европейския съюз, но той да се проведе едва след като Европейската комисия призове страните-членки да подпишат договора за присъединяване на Турция. Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Иван Костов по време на дискусията в Народното събрание. Костов изрази съжаление, че по такъв изключително важен въпрос Народното събрание не се отнася с необходимото внимание.
„На 3 октомври 2005 г. ЕС направи компромис и започна преговори с Турция, която беше окупирала част от чужда територия. Започнаха преговори без Турция да е изпълнила критериите от Копенхаген. Тогава българската политическа класа не реагира въобще, освен реформаторската десница”, каза Костов. По думите му има много тежки въпроси за решаване между България и Турция, от които се възползва Турция. Тези въпроси не могат да бъдат забавени. Трябва да получат решение”, каза Костов. По думите му дебатът за членството на Турция в ЕС трябва да се проведе и трябва да започне още сега.

Сергей Станишев: Над 300 хиляди подписа изискват уважение и при обсъжданията в НС трябваше да бъде и българското правителство

Уважавам подписката на ВМРО, но ми се струва, че тя е конюнктурна. Въпросът за членството на Република Турция в ЕС е фундаментален, не само за България, но и за целия ЕС. Със сигурност няма български гражданин, който да не се вълнува от българската позиция за перспективата на Турция да влезе в ЕС. Би трябвало да дискутираме по същество инициативата. Тези над 300 хил. подписа изискват уважение. Това заяви от парламентарната трибуна Сергей Станишев – лидер на БСП. „Ако сме сериозни, би трябвало тук при обсъжданията да бъде българското правителство“, допълни той. Бихме искали НС, всички парламентарни групи и правителството да формулират позиция по събраните подписи, за да знаем кой, каква отговорност носи. Би трябвало българското общество да се произнесе за нашата позиция, след като приключат преговорите на Република Турция с ЕС“, заяви Станишев. Не е тайна, че във всички европейски страни се водят дебати по тази тема и няма защо ние в България да се правим, че той не съществува, коментира лидерът на БСП. Станишев заяви още от парламентарната трибуна: „Много се спекулира с исторически емоции на българските граждани с вчерашния, с днешния ден и с бъдещето. Решението трябва да бъде взето с отворени очи. Няма защо да се страхуваме да водим дебат“.

Лютви Местан: Българският народ не може да бъде отговорен

Трябва да бъдем една идея по-отговорни, защото за първи път българско Народно събрание обсъжда проект за решение за провеждане на референдум по една много важна тема. Това заяви от парламентарната трибуна Лютви Местан – депутат от ДПС и заместник-председател на партията. Това по същество е внасяне на законопроект, защото резултатът от тази инициатива ще има задължителен характер, защото целокупният български народ ще бъде ситуиран като единен законодател. Важен е въпросът – чия е отговорността за резултата от всенародното допитване, смята Местан. По думите му, народът не може да бъде отговорен, отговорни са представителните власти.

Волен Сидеров и депутатите на „Атака“ напуснаха пленарната зала, защото тяхното предложение за провеждане на референдум с въпрос „Съгласни ли сте Турция да се присъедини като държава членка към Европейския съюз?“ беше отхвърлено.

20 октомври 2010

Източник: агенция „Фокус“, агенция „КРОСС“, Нюз.бг

Последни Новини

Красимир Каракачанов за сглобката, националните интереси, приоритетните проекти за Плевен и важността да се гласува

С лидера на ВМРО и водач на листата на партията в 15 МИР Плевен – Красимир Каракачанов от информиционния сайта „Плевен за...

Контрера: Трябва да се създаде европейска агенция за антитероризъм със седалище в София

Настояваме и за единни здравни стандарти за ЕС и да се подкрепят българските земеделците Това каза в студиото на...

Български знамена на пазарджиклии раздадоха Юлиан Ангелов и Георги Коприщенов от ВМРО

В Пазарджик по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на...

Карлос Контрера: Суверенитетът на България може да бъде върнат само по един единствен начин и това е национално отговорно управление

Суверенитетът на България може да бъде върнат само по един единствен начин и това е национално отговорно управление - функция на широко...

Юлиан Ангелов: ВМРО никога не е преставала да подкрепя сънародниците ни зад граница

ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ са партиите, които извършиха национално предателство спрямо българщината в Македония като подкрепиха т.нар. „френско предложение“, заяви Юлиан Ангелов в...

Каракачанов: Честит 24 май на всички българи от Дунав до Бяло море и от Черно море до Охрид

Празнуваме Деня на българската азбука! Всички българи от Дунав до Бяло море и от Черно море до Охрид имат основанието да се...

Благодарение на нашата битка за българщината в 44-тото НС си върнахме най-българския празник!

Днес е 24 май! Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir