Начало Българите по света Осъдиха български лидер в Босилеград по... закон за „името и делото на...

Осъдиха български лидер в Босилеград по… закон за „името и делото на Тито”

Председателят на Демократичния съюз на българите в Босилеград Драголюб Иванчов е осъден на глоба от € 500 от съд във Враня, Сърбия. За това информира Културно-информационният център на българите в Босилеград.

Иванчов обвинен, че не е имало знаме на Р Сърбия по време на церемонията при отбелязването на 91-та годишнина на Ньойския договор на 27 ноември 2010 г. пред паметника на Васил Левски в Босилеград. Тогава били издигнати 5 държавни знамена на Р България, едно партийно знаме на ВМРО и едно знаме на „Атака“.

Председателят на Демократичния съюз на българите в Босилеград е убеден, че става дума за пореден политически скандал срещу партията на българите в Западните покрайнини. Той смята, че съдията Драган Станкович с тази присъда е изпълнил политическа поръчка на управляващите в Сърбия.

В решението е посочено, че е нарушен Закон за употребата на герба, знамето и химна на СФРЮ и за използването на образа, името и делото на Йосип Броз Тито, който на практика е недействителен закон на несъществуваща държава.

Знамето на Сърбия пък винаги се намира на няколко крачки от паметника на Левски, на входа на държавната поща в Босилеград, и така беше и на този ден, оспорва Иванчов.

Изслушаните свидетели по делото – всичките полицаи – лъжат, че на този ден са се развявали 5 държавни знамена на Р България. Полицаите явно не правят разлика между държавните знамена на Р България и партийните знамена на Демократичния съюз на българите, които бяха развявани и които са одобрени от Министерството за държавно управление и местно самоуправление на Р Сърбия, посочват от КИЦ „Босилеград“.

Припомняме, че преди година шефът на Културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов беше призован пред сръбския съд по същия закон, защото издигнал българско знаме на 3 март тази година.

В началото на месец май пък Общинската избирателна комисия в Босилеград отказа да признае статута на малцинствена партия на Демократичния съюз на българите, въпреки че той недвусмислено се доказва от решението за регистрация, издадено от сръбското Министерство за държавно управление и местно самоуправление.

20 септември 2012 г.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Спират достъпа до образование на български език в Босилеград

Одисеята на един паметник

КИЦ – Босилеград възмутени, че се сърбизира най-големия български светец Свети Иван Рилски

Отново проблеми за българи на границата със Западните покрайнини

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ВМРО доказа, че е най-голямата формация в патриотичното пространство

В патриотичното пространство ВМРО доказа, че е най-голямата политическа формация ВМРО е най-голямата политическа формация в патриотичното пространство и...

Кузман Илиев: ВМРО показа, че има гръбнак

ВМРО плати тази скъпа цена, но го направи с радост и показа, че има гръбнак. Така кандидатът от гражданската...

Боян Чуков: Изборните резултати в Турция трябва да бъдат касирани

Когато има избори в България и има избирателни секции в Турция, се повтаря едно и също. Това не е изненада. Не е...

Джамбазки: Заради изборните нарушения в Турция ДПС получи два мандата допълнително

В петък ВМРО поиска касиране на вота от турската държава Поискахме изборите в Турция да бъдат касирани, защото бяха...

191 години от рождението на Филип Тотю

ВМРО - Русе и ВМРО - Две могили отдадоха заслужена почит на войводата Филип Тотю. В събота се навършиха 191 години от...

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Коментари