Начало Българите по света Осъдиха български лидер в Босилеград по... закон за „името и делото на...

Осъдиха български лидер в Босилеград по… закон за „името и делото на Тито”

Председателят на Демократичния съюз на българите в Босилеград Драголюб Иванчов е осъден на глоба от € 500 от съд във Враня, Сърбия. За това информира Културно-информационният център на българите в Босилеград.

Иванчов обвинен, че не е имало знаме на Р Сърбия по време на церемонията при отбелязването на 91-та годишнина на Ньойския договор на 27 ноември 2010 г. пред паметника на Васил Левски в Босилеград. Тогава били издигнати 5 държавни знамена на Р България, едно партийно знаме на ВМРО и едно знаме на „Атака“.

Председателят на Демократичния съюз на българите в Босилеград е убеден, че става дума за пореден политически скандал срещу партията на българите в Западните покрайнини. Той смята, че съдията Драган Станкович с тази присъда е изпълнил политическа поръчка на управляващите в Сърбия.

В решението е посочено, че е нарушен Закон за употребата на герба, знамето и химна на СФРЮ и за използването на образа, името и делото на Йосип Броз Тито, който на практика е недействителен закон на несъществуваща държава.

Знамето на Сърбия пък винаги се намира на няколко крачки от паметника на Левски, на входа на държавната поща в Босилеград, и така беше и на този ден, оспорва Иванчов.

Изслушаните свидетели по делото – всичките полицаи – лъжат, че на този ден са се развявали 5 държавни знамена на Р България. Полицаите явно не правят разлика между държавните знамена на Р България и партийните знамена на Демократичния съюз на българите, които бяха развявани и които са одобрени от Министерството за държавно управление и местно самоуправление на Р Сърбия, посочват от КИЦ „Босилеград“.

Припомняме, че преди година шефът на Културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов беше призован пред сръбския съд по същия закон, защото издигнал българско знаме на 3 март тази година.

В началото на месец май пък Общинската избирателна комисия в Босилеград отказа да признае статута на малцинствена партия на Демократичния съюз на българите, въпреки че той недвусмислено се доказва от решението за регистрация, издадено от сръбското Министерство за държавно управление и местно самоуправление.

20 септември 2012 г.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Спират достъпа до образование на български език в Босилеград

Одисеята на един паметник

КИЦ – Босилеград възмутени, че се сърбизира най-големия български светец Свети Иван Рилски

Отново проблеми за българи на границата със Западните покрайнини

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари