Начало Българското семейство Още малко за „майките престъпнички”

Още малко за „майките престъпнички”

В утрешния ден се очаква протест по казуса с т. нар. „майки престъпнички”. Публикуваме текст на д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО. Жените от ВМРО подкрепиха каузата на протестиращите майки. Тук можете да прочетете и текста на декларацията на протестиращите.

От една седмица телефонът ми прегря. Разтревожени майки от Благоевград, Хасково, Сливен, Пловдив и други градове на страната ми звънят, за да споделят  случващото се в последните няколко дни. Все по проблема за „майките измамнички” и по „конфликта” детско заведение или социално плащане. Всичките ми разговори бяха изключително вълнуващи и тревожни, а в повечето случаи завършваха с думите: ”Кажете ми престъпничка ли съм? Пита ли ме някой в тази държава как се справям с тези деца?”

По неофициални данни минималната сума за отглеждане на едно дете на възраст между една и две годинки е около 600 лв. на месец, без екстри, като се включат само: мляко, сирене, хляб, плодове, зеленчуци, сокчета и пелени.

Онова, което се случва сега не е случайно. Тихомълком през 2006 г. депутати са гласували промените в Закона за социално осигуряване, но никой не си е направил труда да огласи публично тази промяна. От 2006 г. до днес е изминало доста време и сега се питам как НОИ изведнъж през април 2010 г. се сети, че някой някъде е нарушавал ЗСО? Къде беше НОИ до сега? Къде е координацията между институциите, които трябва да следят спазването на закона? Възможно ли е нито една директорка  на детска ясла да не знае промените в ЗСО? Възможно ли е работодателите да си траят за това? Възможно ли е хиляди майки да бъдат наричани “престъпнички” без да се търси административна отговорност и наказания на държавните служители, които имат отношение към избухналия скандал? Та нали тези държавни служители имат достъп до всички документи, които са подавали майките през тези години.

Цялата тази схема е напълно ясна на всички в нашата държава, но тук според мен, вина имат не майките, а служителите от съответните администрации. Защото как ние да спазваме законите на България, след като същите тези държавни служители не ги спазват или съветват как да не ги спазваме. И де да беше това единственият абсурд! Та нали всеки ден се сблъскваме с нелюбезни, некомпетентни, нелоялни, безотговорни и непрофесионално подготвени хора в българската държавна администрация.

Ние във ВМРО винаги сме чувствителни, когато стане дума за стриктното спазване на законите на България. Едва ли има нужда дори да припомняме, че незнанието на един закон не е основание да не го спазваме.

Но днес аз няма как да не бъда на страната на българските майки. Нали тъкмо те с съвременните героини, преглъщали всичките несгоди на безумните последни 20 години. Няма как да не подкрепям тяхната инициатива. Всички трябва да ги чуят, защото едва ли някоя от тях умишлено е нарушила закона. Едва ли някоя майка  е тръгнала на работа от скука или за развлечение. Повечето от тях са притиснати от кризата и търсят пътища за оцеляване. Просто и ясно.

В днешната кризисна демографска ситуация всички ние сме длъжници на  майките. А замисляли сте се някога на какво унижение и уродливо социално инженерство са подложени са подложени именно те: не ги вземат на работа, защото децата им са малки и често боледуват, болничните им ги изплащат след две – три седмици, закъсняват им редовно детските надбавки и т.н.

Нека всеки в този казус да си понесе отговорността – персонални наказания на всички държавни служители, станали съучастници.  Оставки на директори, началници на отдели и  сектори, до най-ниско ниво. Проверка на всеки индивидуален случай. Просто защото темата е чудовищно важен симптом. И защото така се случва във всички цивилизовани страни.

Време е за промяна, господа управляващи! И тя трябва да започне от държавната администрация. Убедена съм, че не са нужни гръмки фрази, а само компетентни, професионално подготвени и отговорни хора. Правителството на господин Борисов показва, че иска да се справи с престъпността и корупцията и това е похвално. Ние няма как да не подкрепяме тези действия. Но за това са нужни много труд, кураж и истински реформи на всички нива. Истински реформи.

За майките. За майките изходът е само един – амнистия на задълженията. С едно решение на Народното събрание.

Последни Новини

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ е тежко предателство към българските граждани

Бъдещото управление е неморално и безпринципно, целта е да се усвоят милиони от еврофондовете, отбелязаха съпредседателите на ВМРО Тримата...

Коментари