Начало По места Отказът от преместване на Агенция „Митници“ в Русе разгневи ВМРО в дунавската...

Отказът от преместване на Агенция „Митници“ в Русе разгневи ВМРО в дунавската столица

Общинският съветник на ВМРО в Русе Искрен Веселинов и останалите съветници от „Синята коалиция + ВМРО” внесоха предложение в Общинския съвет да бъде изпратена обща декларация до министър-председателя Бойко Борисов във връзка с преместването на Агенция „Митници“ в Русе.

Местните съветници се обявяват твърдо против последното решение на Борисов да се отложи преместването, с което се отмята от искането си за децентрализация.

Концентрацията на почти всички държавни структури и високоплатени държавни служители изкривява нравственото пространство на България, деформира смъртоносно демографската структура на обществото, обезлюдява важни региони в полза на столичния мегаполис и на софиянци, посочват от „Синята коалиция + ВМРО“. „С тези си действия правителство принуждава българите към вътрешна миграция към столицата и способства за гетоизиране на страната”, се казва още в декларацията.

Преди два месеца Искрен Веселинов разпространи Декларация в подкрепа на преместването на Агенция „Митници” в Русе. В нея правителството бе призовано да не се огъва пред „митничарския натиск” и да доведе докрай идеята си.

Целия текст на документа може да прочетете тук:

До

министър–председателя

на Република България

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Общински съвет – Русе


Уважаеми г-н Борисов,

С изненада и недоумение русенското гражданство посрещна изявленията Ви, че преместването на Агенция „Митници” в Русе се отлага за неопределеното бъдеще. Това изявление идва само ден след като Ваш заместник категорично обяви, че чаканото от всички в региона събитие ще се случи до месец. То идва и след близо половингодишни медийни изяви на Вас и Вашето правителство в посока нуждата от децентрализация, развитието на регионите и пр. – все верни и благородни намерения, които ни вдъхнаха надежда, че има управници, които мислят не само за благоденствието на столицата и столичани. Тези намерения бяха подкрепени публично от всички политически сили на територията на Община Русе, които безпрецедентно загърбиха различията си по други въпроси и по отношение мнението си за управлението Ви като цяло. Бяха подкрепени и от близо 90 % от гражданите, както показа нарочно социологическо проучване на Русенския университет.

Съзнавахме, че преместването на една институция далеч не може да компенсира десетилетната политика, водеща до изпомпване на ресурсите от Северна България и дискриминацията на региона ни по отношение на публичните инвестиции, която го обрича на стопански упадък и демографски колапс, но го приехме като знак за промяна на мисленето, която следва да подкрепим. Не искаме да повярваме, че това се оказва поредният медиен балон или казано по-просто: лъжа, с която да се успиват гражданите и да им се внушава вяра в „светлото бъдеще”. Тази лъжа впрочем не е първата. Докато правителството Ви изливаше милиарди, за да осигури удобен път на софиянци първо до Черно, а после и до Бяло море, инфраструктурата в нашия регион се рушеше трагично дори по пътища, които уж са паневропейски коридори. Вашите министри ни утешаваха с обещания: например министър Плевнелиев /сега президент/ през далечната есен на 2010г. обяви, че изграждането на четирилентови скоростни пътища Русе – Велико Търново и Русе – Варна ще започне още в началото на 2014-та година с бюджетни или европейски средства. Днес за второто направление почти не се говори, а за първото се търсят частни инвеститори, които ще събират такси от очевидно по-богатите от софиянци жители на Северна България, за да възстановят инвестицията си. Като илюстрация за липсата на грижа на правителството Ви, ремонтът на булевард „България”, входът на страната ни от „Дунав мост” и част от европейски коридор, който бе започнат от предишното правителство, все още не е довършен, а през управлението Ви в него не е вложена и стотинка. Вече три години! Все така тихомълком бяха пренасочени близо 140 млн. евро от подобряване на водния път на река Дунав към Софийското метро. Нямаше ли нужда от тези пари в Северна България? Нямаше ли проекти, които могат да се финансират там?

Това са само няколко примера, които показват, че жителите на нашата община имат основание все по-малко да могат да се доверяват на Вашите обещания и заявки за благородни намерения.

Би трябвало да Ви е известно, че концентрацията на почти всички държавни структури и високоплатени държавни служители изкривява нравственото пространство на България, деформира смъртоносно демографската структура на обществото, обезлюдява важни региони в полза на столичния мегаполис и на софиянци. Така и Вашето правителство принуждава българите към вътрешна миграция към столицата и способства за гетоизиране на страната.

Водени от принципа, че един отговорен политик трябва да стои зад думите си и да измисля не оправдания, а начини да реализира обещанията си, Общински съвет – Русе настоява да преосмислите позицията си за преместването на Агенция „Митници” в Русе.

Това трябва да се случи сега!

В противен случай вярата на гражданите в институциите ще продължи да ерозира, а на нея би следвало да се крепи държавността в едно демократично общество.

20 септември 2012

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари