Начало Блог Патриотичното пространство е „колкото капи, толкова и капитани”

Патриотичното пространство е „колкото капи, толкова и капитани”

Не виждам нищо лошо в коалициите, смята лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

Източник: в. „Сега“

– Г-н Каракачанов, кога от „Волен Сидеров е за психиатър“, „руши националната кауза“ стигнахте до идеята да го поканите да сте в един политически блок?

– Аз отдавна говоря, че е необходимо националистическите, патриотичните формации да се консолидират, защото се получава разпиляване на много гласове. Още през март социолозите констатираха, че има между 10 и 12 % готовност за патриотичен вот. Той пак ще се излее, но в 5-6 партии. Вероятността тези 5-6 формации да вземат кой 1, кой 2 процента и да изгорят е реална. Оттук логиката може да бъде само една, ако човек има здрав разум в главата – някаква форма на консолидация. Цялото това разделение в патриотичното пространство е по един типично български принцип и обичай: „Колкото капи, толко капитани“. Казал го е Гоце Делчев, като е обяснил, че затова сме 500 г. под властта на турския султан. Това е логиката за нещата.

– Тези проценти за всяка формация обаче ще се съберат ли механично?

– Нищо механично няма, но тези 10-12 %, които желаят една силна националистическа формация в бъдещия парламент, биха могли да бъдат консолидирани от едно подобно обединение. Механичен сбор няма как да се получи, но тези хора с работа, с идеи, могат да бъдат убедени, че това е нещо трайно. Друг е въпросът дали ще успеем да го направим, но е направена първата крачка. На 5 септември аз изпратих писмо на всички формации с предложение да направим една среща, за да уточним вижданията си, да видим кой какво има срещу другия, кой какво различно вижда от другия и ако можем, да уеднаквим позициите си. Следващият ход е да започнем да говорим за консолидация. Разговорите текат от март-април и няма патриотична формация, с която да не съм разговарял.

– А мислите ли, че ще имате успех, като поне четири формации от тези са отцепници от „Атака“, включително на бившата му съпруга, и т.н.?

– Ето за това разпиляване на вота говорим. Имало е някакви проблеми между различните формации, но ако не е имало, всички щяха да са в една формация. Въпросът е да преодоляваме проблемите, а не да ги задълбочаваме. До момента на този фронт има някакво затишие, откакто водим тези разговори. Поне няма нападки и няма взаимни атаки. Така че едно такова обединение може да прерасне в сериозен патриотичен блок, в реална алтернатива, а не измислени проекти на стари муцуни, които участваха в разграбването на България и сега говорят, че ще ни вкарат в правия път. Няма как г-жа Кунева да оправи България, след като вече имаше възможност и не го направи – когато преговаряше и беше натоварена с най-високата отговорност да защитава българския интерес, тя не го направи – затварянето на III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“. Да не говорим за областта на земеделието, където българският земеделец не е равнопоставен с полския или унгарския, защото така бяха водени преговорите. Така че да бъдат така добри да не ми се явяват като спасители.

– А не Ви ли притеснява разкрачената позицията на „Атака“ към ГЕРБ – ту подкрепят, ту са опозиция?

– Когато те подкрепяха ГЕРБ, аз съм изразявал своята позиция на неодобрение. Тяхната политическа позиция беше обяснима – ГЕРБ бе нещо ново, срещу Тройната коалиция, и те ги подкрепиха, но мисля, че можеха да бъдат поне 2-3 идеи по-критични. Вече третата и четвъртата година са опозиция. Може би се предовериха на хубавите приказки на премиера Борисов и на неговите обещания, които е давал публично, а вероятно и на четири очи.

– Говорите за алтернатива на сегашния политически модел…

– Тази алтернатива може да бъде само една – политическите партии в България да отстояват националния интерес на страната. Това не е общо говорене, защото националният интерес не е да клякаме на всеки външен натиск. Например руснаците ни натискат въобще да не правим проучване за шистов газ, защото имат интерес да ни продават техния си газ, и ние клякаме. Американците ни натискат да не правим „Белене“, защото са купили „Марица – Изток“ и по времето на Иван Костов са си договорили едни високи цени за дълги периоди – това е тотална далавера. Това е клякане на външни интереси, но в ущърб на българските граждани. В четвъртата година, 10 месеца преди изборите, Николай Младенов се сети да прави червени линии, програма за външна политика. И как започна – не предлага нищо, а прави комисия. В България практиката е ясна, ако искаш да не свършиш нещо – правиш комисия. Алтернативата е ясна – когато виждаш как 99 % чужди компании, които влизат в страната, източват парите и ги изнасят навън, не можеш да мълчиш. Не можеш да мълчиш, когато виждаш как електроразпределителните фирми седем години грабят тотално, не внасят нищо в държавния бюджет, постоянно вдигат цените, без да предлагат по-качествена услуга.

– Това от недалновидност, некадърност, за изгода или друго се получава?

– Казал го е Константин Величков още в края на ХIХ в.: „Българският политик гледа на политиката не като служба на обществото, а като временно попаднал му келепир“. Само че, ако онези политици направиха съединението на България, направиха независимостта на България, учудиха света с Балканската война и България беше седмата икономика в Европа, в момента сме последните. Наричаха ни прусаците на Балканите, сега ни наричат простаците на Балканите. Премиерът ни обеща догодина да изпреварим Румъния, ама, извинявайте, мен не ме въодушевява перспективата да сме предпоследни в ЕС. Ами Албания кога ще изпреварим, там доходите са по-високи от България.

– А за тези 20 г. вие не бяхте ли част от този политически модел, макар и не в управлението?

– Никога не съм бил част от този политически модел. Бил съм в парламента два пъти – може всеки да провери какво съм говорил там и какви предложения съм внасял. От модела на разграбване на България не съм бил никога. По тази логика всички 7 млн. българи са част от този модел. Само че някои са говорили и са се борили срещу него.

– Питах за Вашите коалиционни превъплъщения – бяхте партньори ССД, „Гергьовден“, земеделци, сега сте и с БСП за АЕЦ „Белене“?

– Не виждам нищо лошо в това да правиш коалиции. В края на краищата политиката е опит да променяш нещо, според това какво можеш да направиш. През 2001 г. коалицията с „Гергьовден“ беше една съвсем нормална коалиция между две формации от млади хора. Ако тогава не бяха фалшифицирани изборите, макар това, което е сега, надмина всякакви африкански граници, без да обиждам Африка, тези 13 000 гласа можеха да предопределят дали Симеон Сакскобургготски щеше да направи коалиция с ДПС или не. След което, със ССД и земеделците беше коалиция между партньори, стоящи вдясно от центъра, и в това няма нищо лошо. За тези 18 г., откакто ние от ВМРО сме в политиката активно, не сме променяли политическата си позиция, защитаваме едни и същи ценности в полза на българското общество, а не на левите или десните, на богатите или бедните, класи, съсловия или групички. За разлика от много други. Свидетели сме как разни хора, които са били комунисти, сега са антикомунисти. Или бивши от НДСВ, които говорят срещу Тройната коалиция, в която участваха.

– Е не е ли същият случай на Волен Сидеров и Вашето отношение?

– Не е същото, хората са различни. Както аз съм го критикувал, така и той ме е критикувал. Разменяли сме си много остри думи. Компромиси само заради избори обаче мисля, че не трябва да се правят. „Атака“, както и ВМРО, извървяха един път, от който е видно кой какви ценности защитава. Така че, знаем си и кривиците, и правиците и спокойно можем да си говорим за тези работи.

– Последният сложен казус с Македония произведе намерения за червени линии със съседите, къде според вас трябва да минават те?

– Крайно време е България да има ясна концепция какво иска да прави на Балканите. Липсва каквато и да е стратегия за отношенията с Македония. Там има 1.5 млн. българско население. Една част от него няма българско самосъзнание след 100 г. чуждо управление. Друга част имат българско национално съзнание и го заявяват и тази част бива тормозена – вкарвана в затвора, уволнявана. За да спре тази асимилация там, трябва категорично да не се съгласим с това – това е червената линия, а не някакви европейски глупости. Втората червена линийка – не можем да мълчим, когато македонските власти репресират българи, защото са българи. Не можем също така да продължаваме да мълчим за фалшификацията на историята в македонските учебници. И това трябва да бъде концепцията не на това правителство в оставащите му месеци, а да бъде концепция, която да бъде следвана от следващото правителство, както е решено в нормалните държави – формулират се интереси и се следват, без значение дали на власт са леви, десни или центристи.

21 септември 2012

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Налагането на македонизма на Балканите бе чудовищно престъпление

Ето я истинската причина за яростната антибългарска кампания, която се вихри в Москва, Скопие, Брюксел и София срещу българските национални интереси в...

Карлос Контрера: БСП готви „революция“ в транспорта, но тя се случи единствено в нейните редици

Ако някой червен гуру социалист си мисли, че със сценарии и малко джангър пред Столична община ще постави целия град в шах...

Борис Вангелов: Доброволната наборна служба ще струва на бюджета между 8-9 млн. лв.

Предстои решението да мине през Комисията по отбрана и след това на второ четене в парламента Доброволната наборна служба...

Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов: Като представляваш хиляди хора, нямаш право да се криеш вкъщи, под леглото, да мишкуваш

Антов за решението на ДО на СО: Тази прекалена „загриженост“ за гражданите е един добър начин да бъдем манипулирани отново и отново

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място

Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Коментари