Начало Блог Патриотичното възпитание в училище започва от посещение на светини като Шипка

Патриотичното възпитание в училище започва от посещение на светини като Шипка

Автор: Деян Стайков, зам.-председател на Общинския комитет на ВМРО – Русе, историк

С моите ученици проведох урок за участието на България във Втората световна война. Като част от урока на мултимедийна презентация им показах разрушената София и им разказах за бомбардировките над другите градове. Разказах им разбира се за летеца-герой Димитър Списаревски. За въздушните боеве над София и за тарана, за смъртта на Списаревски.

След разказа за летеца в стаята настана мълчание, всички се вгледаха в снимката на героя, нямаше въпроси защо се е жертвал или защо не е скочил с парашут. Очите на децата бяха широко отворени и гледаха снимката на Списаревски. Едно дете наруши тишината и каза „Така умират героите”!

Помислих си, толкова ли е трудно днес младите да се възпитават в патриотизъм!? Снимка и разказ за незнайния за тях герой, като че ли не е достатъчно. Днешните ученици искат и могат да обичат родината си, децата на съвремието просто искат примери, които да следват. Този пример не трябва да бъде някоя новоизлюпена чалга-звезда или актьор от поредната сапунка.

Примери има толкова много в миналото ни, но то трябва да им се представя по различен и интересен начин и може би най-важното – да се докоснат до тях на живо, а не на поредната снимка от изпокъсан учебник.

Колко от днешните деца са имали възможност да изкачат Шипка или да посетят Карлово, Копривщица, Панагюрище, Батак и толкова други важни за всеки българин места на национална памет. Защо вместо за бонуси и за безсмислени проекти за ,,иновации” в образованието не се осигурят средства за екскурзии и посещения на тези важни за всеки българин места, защото националното възпитание започва и с това.

Пример, който бъдещите граждани на страната ще следват през целия си живот. Днес урокът бе за героя-летец Димитър Списаревски, един от многото непознати герои за днешните деца.

29 февруари 2012

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари