Начало Видео Питане към министъра на труда и социалната политика - 19.06.2020

Питане към министъра на труда и социалната политика – 19.06.2020

След въпрос на Веселинов и Сиди от ВМРО към министър Сачева мнозинството в НС пое курс да се работи по Кодекс за социална подкрепа

ВМРО продължава да е за отмяна на ЗСУ. Кодексът трябва да обедини в един нормативен акт цялостната държавна политика в тази сфера, при условие че поставя семейството и децата като основна ценност на обществото.

В момента сме свидетели на множество примери за социален паразитизъм. Не е възможно да се проследи колко помощи получава едно лице от държавата, категорични са народните представители от ВМРО и припомнят, че настояват за отмяна на ЗСУ и за кодифициране на дейностите, чрез които държавата да обедини възможностите за подкрепа на хората в неравностойно положение.

От трибуната на Народното събрание депутатът от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Александър Сиди отправи питане от негово и от името на съпредседателя на ОП и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов към министъра на труда и социалната политика Деница Сачева относно фрагментирано законодателство в социалната политика.

Администрирането на нормативните актове, които са свързани със социалното подпомагане, се извършва от различни ведомства, което според нас води до липса на възможност за общ поглед на системата от различни форми на социално подпомагане. На практика е невъзможно да се проследи едно лице или семейство колко и какво получава от държавата, още по-малко съществува възможност от това лице да се искат насрещни усилия за социализация. Това по наше мнение благоприятства социалния паразитизъм, каза Сиди и пита Сачева:

Считате ли, че фрагментираното законодателство в областта на социалното подпомагане благоприятства провеждането на социална политика с ясен фокус и перспектива, както и възможност за мониторинг на резултатите от нея?

Внесено е искане от депутати от ОП и ГЕРБ и по питането ще се проведе разискване. Изготвен е и проект на решение, с който НС да ангажира МТСП с конкретни срокове за анализ на законодателството и неговата кодификация.

Текст на въпроса на Веселинов и Сиди:

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО

МИНИСТЪРА НА ТРУДА И

СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Г-ЖА ДЕНИЦА САЧЕВА

ПИТАНЕ

от Искрен Веселинов и Александър Сиди,

народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасяме питане

ОТНОСНО: Фрагментирано законодателство в социалната политика

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Социалното подпомагане е сфера, която все повече привлича общественото внимание и респективно води до множество законодателни инициативи в различни посоки. Действащите нормативни актове в тази посока станаха многобройни и често се администрират от различни ведомства. Това създава липса на възможност за общ поглед на системата от различни форми на социално подпомагане. На практика е невъзможно да се проследи едно лице или семейство колко и какво получава от държавата, още по-малко съществува възможност от това лице да се искат насрещни усилия за социализация. Това по наше мнение благоприятства социалния паразитизъм. Дори само действащите закони в тая сфера са смущаващо много: ЗСП, ЗСПД, ЗСУ, ЗЛП и т.н. Част от тях бяха приети под уличен натиск и без ясна преценка за ефекта им, други съдържат откровено идеологически тези, противоречащи на традиционните ценности на нашия народ. Все повече хора и обществени организации с пълно основание поставят въпроса за отмяна на някои закони, дори такива, които не са още влезли в сила.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Във връзка с гореизложеното отправяме следното питане:

Считате ли, че фрагментираното законодателство в областта на социалното подпомагане благоприятства провеждането на социална политика с ясен фокус и перспектива, както и възможност за мониторинг на резултатите от нея?

София, 05.06.2020 г.                               

Искрен Веселинов

Александър Сиди

 

Прилагаме и проекта за решение на НС:

РЕШЕНИЕ

във връзка с разискванията по питането от народните представители Искрен Веселинов и Александър Сиди към министъра на труда и социалната политика Деница Сачева относно фрагментирано законодателство в социалната политика.

Народното събрание на основание чл. 90, ал. 2 от Конституцията на Република България и чл. 105, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

РЕШИ:

1.     В срок от четири месеца Министерството на труда и социалната политика да изготви и представи в Народно събрание анализ на действащото законодателство в областта на социалното подпомагане и да предложи концепция за неговото кодифициране.

2.     В срок от шест месеца Министерството на труда и социалната политика да представи в Народно събрание проект на Кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялостната държавно политика в тази сфера.

София, 19.06.2020 г.                              Народни представители:

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари