Начало Темите на ВМРО Подписка за референдум срещу членството на Турция в ЕС

Подписка за референдум срещу членството на Турция в ЕС

322 532 подписа за референдум против членството на Турция в ЕС внесоха на 14 юли представители на ВМРО и телевизия „Скат” в Народното събрание. Началото на подписката бе дадено на 18 април. На 20 октомври с безпрецедентното единомислие на ГЕРБ и ДПС Народното събрание реши да отложи гласуването за референдум и да възложи на ГРАО проверка на подписите. Според закона проверката вече трябваше да се е случила, а решението да се вземе до 14 октомври – три месеца след внасянето на 330-те хиляди подписи. Проверката на ГРАО установи още през ноември, че подписите, събрани от ВМРО, са валидни, но Народното събрание продължава да отлага дебатите по референдума в пленарна зала.

Какво се случи досега с подписката на ВМРО:

ВМРО иска общ референдум за Турция и за „Белене” – 15 октомври 2012

Референдумът за АЕЦ „Белене” да се проведе заедно с референдума за членството на Турция в Европейския съюз предлага ВМРО. Това е ефективно и евтино решение, което не противоречи на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Всички чакащи референдуми на една дата, иска ВМРО – 6 август 2012

ВМРО предлага трите „чакащи” национални референдума у нас да се насрочат на една и съща дата. Национален референдум „Три в едно” ще спести средства и ще повиши активността на гражданите.

В момента, освен референдума за АЕЦ „Белене”, „висящ” е още референдумът на ВМРО и „СКАТ” за членството на Турция в Европейския съюз. „Отлежава” и подписка за референдум срещу произвола на монополите, инициирана от гражданското движение ДНЕС.

Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното управление крайният срок за провеждане на референдума за АЕЦ „Белене” е краят на януари 2013 г. Именно тогава могат да се съберат и останалите допитвания, според ВМРО.

Омбудсманът на България няма правомощия да защити правата на българите!? – 4 юли 2012

След председателя на Народното събрание Цецка Цачева и омбудсманът на България Константин Пенчев категорично отказва да уважи искането на над 320 000 български граждани, подписали се за провеждане на референдум против членството на Турция в ЕС, по инициатива на ВМРО и ТВ СКАТ.

Омбудсманът Константин Пенчев разбирал недоволство на инициаторите на подписката за референдум срещу членството на Турция е ЕС, но за негово съжаление нямал правомощията, за да окаже съдействие. Това се казва в отговор на внесено преди две седмици искане за спешна среща с обмудсмана на България.

Подписката за референдум стигна до омбудсмана – 20 юни 2012

Искане за спешна среща с омбудсмана Константин Пенчев внесоха председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и Данчо Хаджиев, съпредседател на Националния фронт за спасение на България (НФСБ).

Поводът е продължаващият противозаконен отказ на Народното събрание да разгледа по същество въпроса за произвеждане на национален референдум с въпрос „Против ли сте членството на Турция в ЕС”.

ВМРО: Измислете по-логично извинение за подписката, г-жо Цачева! – 2 февруари 2012

Липсата на доклади от две парламентарни комисии е причината за незаконното забавяне по референдума за еврочленството на Турция, заявяват от Народното събрание в писмо до ВМРО. От българското национално движение и ТВ „СКАТ“ изпратиха писмо на 18 януари 2012 г. до председателя на Народното събрание Цецка Цачева с искане за спешна среща. Писмото, подписано от Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, беше от името на инициативния комитет, който събра близо 330 хиляди подписа с искане за национален референдум по турската кандидатура за ЕС.

Поискаха спешна среща с Цецка Цачева заради незаконното забавяне по референдума за еврочленството на Турция – 18 януари 2012

Спешна среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева поискаха Красимир Каракачанов и Валери Симеонов от името на инициативния комитет, който събра близо 330 хиляди подписа с искане за национален референдум по турската кандидатура за ЕС.

В нарушение на закона за референдумите разглеждането на искането в пленарната зала на Народното събрание се бави вече година и половина, въпреки приключилите процедури по проверка на подписите.

ВМРО плаши Цецка Цачева със съд заради референдума

Настояване за спешна работна среща изпратиха столичните общински съветници Ангел Джамбазки и Данчо Хаджиев до председателя  на Народното събрание Цецка Цачева. Поводът е едногодишното забавяне на решението на НС по подписката за референдум срещу турското членство в ЕС.

Забавянето на решението грубо протовречи на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Затова от Инициативния комитет заплашват Цачева със съдебно производство пред българските и пред европейските институции.

Цецка Цачева: Референдум за Турция в ЕС е ненужен

„Референдум за присъединяването на Турция в ЕС е преждевременен и ненужен“, категорично заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й референдум може да има само по въпроси, по които може да се произнесе Народното събрание. Тя обяви, че акцент в законодателната политика на Парламента до края на годината ще бъде Изборният кодекс.

Народното събрание отново ще отложи дебатите по референдума против членството на Турция в ЕС

Референдумът за членството на Турция в Европейския съюз няма шанс да влезе за обсъждане в пленарната зала до Коледа. За отлагането се разбра от думите на парламентарния шеф Цецка Цачева, която даде да се разбере, че подписката за референдум не е в списъка с приоритетните за ГЕРБ закони.

Предстои разглеждането на искането за референдум

След проверката от ГРАО и установяването на валидността на подписката, искането на ВМРО за референдум срещу членството на Турция в ЕС се очаква най-после да бъде внесено за разглеждане в пленарната зала. Правната комисия обаче ще го внесе с предложение за отхвърляне.

ГРАО: подписката за референдум е валидна!

Искането за национален референдум за турското членство в Европейския съюз е валидно. Това установи Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) след проверка на подписите по искането.

Народното събрание грубо потъпка закона! Решението за референдум е отложено

Управляващите грубо потъпкаха Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. На 20 октомври с безпрецедентното единомислие на ГЕРБ и ДПС Народното събрание реши да отложи гласуването за референдум и да възложи на ГРАО проверка на подписите. Според закона проверката вече трябваше да се е случила, а решението да се вземе до 14 октомври – три месеца след внасянето на 330-те хиляди подписи. Така законодателният орган на България стана закононарушител.

„Оставка“, „Боклуци“ и „Цецке, бъди мъж“, скандираха протестиращите пред НС

Протестиращите пред Народното събрание пробиха полицейския кордон и застанаха до входа за депутати. Това се случи на 20 октомври, минути след като стана ясно, че Народното събрание е отложило разглеждането на подписката за национален референдум за турското членство в ЕС и е възложило на ГРАО проверка на подписите. Стотици хора не спряха да скандират „Оставка“, „Боклуци“ и „Елате при нас“.

ВМРО не приема отлагане на референдума или промяна на въпроса в допитването

На 16 октомври 2010 г. (събота) – неработен ден, изтича срокът, в който Народното събрание трябва да вземе решение по внесеното искане за референдум против турското членство в ЕС. По време на проведената в понеделник – 11 октомври, среща на Инициативния комитет с председателя на Народното събрание Цецка Цачева беше уточнено, че обсъждането трябва да се състои в първия работен ден на парламента след тази дата – на 20 октомври 2010. Настояваме решението на Народното събрание да бъде взето на 20 октомври 2010, за да не се нарушава закона.

Искането за референдум без пропуски. Започва проверка на подписите

Не бяха открити пропуски в искането за свикване на национален референдум за подписка срещу турското членство в Европейския съюз. Искането бе разгледано на 1 септември в заседанието на Комисията по правни въпроси на Народното събрание. Сега предстои проверка на подписите.

Подписите са внесени. Думата имат депутатите

322 532 подписа внесоха на 14 юли представители на ВМРО и телевизия „Скат” в Народното събрание с искане за свикване на национален референдум, който да определи българската позиция по кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз. Това е първата в историята гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

На 18 април започна подписката за референдум против турско членство в ЕС

Начало на подписката с искане за свикване на национален референдум против членството на Турция в Европейския съюз бе дадено на 18 април в 12.00 часа. Намерението на ВМРО е са да се съберат необходимите по закон между 200 и 500 хиляди подписа, за да бъде насрочен от официалните институции първия първият от 1971 г. година насам национален референдум.


Подписката в цифри, факти и снимки

  • Сред най-активните, участвали в подписката, са най-младите пълнолетни български граждани.
  • Повече от 4000 български граждани с мюсюлмански имена са се подписали за референдум срещу турското членство в ЕС.
  • Не одобряват членството на Турция в Европейския съюз и над 1000 граждани на страни-членки на съюза, които постоянно живеят у нас. Сред тях са белгийци, холандци, германци, гърци, сърби и др.
  • Турски граждани също са се подписали срещу членството на Турция.
  • Около 3000 българи, живеещи в чужбина, са изпратили с писма или са донесли лично в офисите на ВМРО и ТВ „СКАТ” формуляри с подписи. Най-много подписи са пристигнали от Испания, Гърция, Белгия, Италия, Франция, Германия, Швейцария и др.
  • У нас най-много граждани са участвали в подписката в областите София град, Варна, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Благоевград и др.
  • Над 200 доброволци са се включили в събирането на подписи, без да са членове на българското национално движение ВМРО.
  • Цялото население на около 20 села се е подписало в подписката на ВМРО – сред тях са жителите на с. Черни Осъм, Троянско, с. Мугла и Момчиловци в Родопите, с. Екзарх Йосиф, Русенско и др.

Разгледайте галерия снимки от внасянето на подписите в Народното събрание, а също и много снимки, качени във Фейсбук.

20 декември 2010

Последни Новини

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Кр. Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема

След заявената вчера подкрепа за правителство на Денков и Габриел от страна на ДПС, на 100% съм сигурен, че в състава му...

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

Коментари