Начало По места Преображение - спомен за национално-освободителната борба

Преображение – спомен за национално-освободителната борба

Честванията по случай 109-тата годишнина от Илинденско-преображенското въстание продължават да напомнят за героизма по време на национално-освободителната борба в Македония и Тракия.

На 19 август избухва  второто въстание – това в Одринския вилает. Традиционно тържествата продължават последните дни на юли и в първите седмици на август – между християнските празници Илинден и Преображение господне.

За да изразят своя поклон пред  освободителното дело и за да напомнят за подвига на българите, структурите на ВМРО организират мероприятия в цялата страна.

На 6 август (Преображение по с тар стил) стотици членове и привърженици на ВМРО се събраха в местността Предела, за да отбележат 109-ата годишнина.

На 2 август (Илинден по стар стил) ВМРО „Вардар“ в Благоевград организира турнир по стрелба по повод годишнината от въстанието.

На 28 юли членове и симпатизанти на ВМРО и граждани се събраха пред паметника на героите от Илинденско-Преображенското въстание в местността Предела, край Разлог.

На 21 юли стотици българи почетоха годишнината в Смилево, родното село на Даме Груев. Българският културен клуб – Скопие (БККС) организира събор на българи от България и Македония, както и от българските общности по света.

На 20 юли ВМРО в София по традиция отбеляза годишнината в парка „Света Троица“ на столичния район „Илинден“.

19 август 2012

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО блокира Кресненското дефиле

Акцията #НеПредавайМакедония ще продължи неопределено време Ние от ВМРО още преди месеци предупредихме, че започваме с протести и концерти...

ВМРО сигнализира кмета на Враца за проблеми с електроподаването в кв. „Кулата“

Общинското ръководство на ВМРО изпрати сигнал до кмета на Община Враца Калин Каменов във връзка с проблемното електроснабдяване на квартал „Кулата“.

Николай Гергинов: Македония не е готова за ЕС

Коментар на председателят на ВМРО Младежи – София Николай Гергинов по повод разпространената в медии информация за провокация спрямо България по случай...

Контрера сезира прокуратурата за „Български пощи“

Повече от месец няма отговор кой е виновен и какви са реалните щети от тази безпрецедентна ситуация Общинският съветник...

Джамбазки: Несправедливият натиск на Европа за Македония прави българите евроскептици

Българският представител от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки направи изказване от трибуната на ЕП по отношение на...

Приобщаването на Македонската църква към Сръбската е изключително нагла провокация

Приобщаването на Македонската църква към Сръбската е изключително нагла провокация. Това заяви Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, пред „Фокус“.

Искрен Веселинов: Подигравка – правителството връща по-малко, отколкото взема като ДДС вследствие на поскъпването на горивото

Тези процеси са функция на едно арогантно отношение и нежелание за диалог Мерките на правителството са закъснели, в някаква...

Коментари