Начало Видео Пресконференция на ВМРО, МНИ, БККС, СМБП и СД

Пресконференция на ВМРО, МНИ, БККС, СМБП и СД

Над 10 000 българи от Македония, Западните покрайнини и Молдова са със спрени преписки за получаване на българско гражданство след като Министерството на правосъдието поиска от тях невъзможни за представяне документи. Наред с това министерството нарушава законите на страната ни.

Това съобщиха на пресконференция предстедателят на ВМРО Красимир Каракачанов, организационният секретар Юлиан Ангелов, историкът акад. Георги Марков, проф. Трендафил Митев – председател на Македонски научен институт, Мирослав Ризински от Български културен клуб – Скопие, Петър Колев – председател на Сдружението за македоно-българско приятелство – Щип, и Трайче Попов от Студентско дружество „Вардар” – София.

Исканията към нашите сънародници са да представят документ за български произход, въпреки че от 1912 г. в Македония такива не се издават, а официалната политика от 1945 г. насам е да се отрича съществуването на преселници. На кандидатите за българско гражданство е бил поставен и неизпълним срок – едва от две седмици, за да представят документите.

Красимир Каракачанов съобщи, че през последните няколко месеца е провел редица срещи с министър-председателя Пламен Орешарски, председателя на БСП Сергей Станишев (като мандатоносител), с министъра на правосъдието Зинаида Златанова. Въпреки нелепостта на изискванията към сънародниците ни, мерки не са били предприети.

Изискването на министерството граничи с национално предателство и илюстрира тоталната безотговорност по отношение на българите зад граница. Ако проблемът не бъде решен на заседанието на Съвета към Министерство на правосъдието, ВМРО ще организира редица протести.

Министерството на правосъдието нарушава закона като не признава документи, издадени от Държавната агенция за българите в чужбина. Не признава българската принадлежност на хората в Западните покрайнини, въпреки че дори Сърбия го прави, не признава гагаузите в Молдова, а те винаги са били част от българския народ. Това обяви организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Известно ли Ви е някой българин от Македония да е опозорил родината ни в чужбина, да е върнат или екстрадиран? Коя институция поиска на българите в Македония документ, доказващ българския им произход, когато се биха в Македоно-одринското опълчение? Ние не знаем къде са костите на нашите дядовци, а какво остава за документите им, изрази възмущението си Петър Колев.

Мирослав Ризински призова българското правителство да промени процедурата и да облекчи българите, които искат да получат българско гражданство.

ВМРО се съмнява, че някой чиновник от ЕС е развил дейност, отбелязвайки че България издава много документи за българска принадлежност, правителството затова нехае, а Агенцията е натискана да не издава документи, с абсурдното изискване желаещите дори да оставят там оригиналите, които притежават. Статистиката обаче показва, че през миналата година Румъния е издала повече от 300 хиляди документа за гражданство на молдовци, през 2011-2013 г. в Унгария са одобрени над 344 хиляди документи, а от 1952 до 2005 г. Германия е издала над 5 млн. нови германски паспорти.

И така у нас се стига до абсурда да се отказват документи за българско гражданство на родители, чиито деца учат в България и имат от няколко години български паспорти. В същото време зам.-министър констатира доволно, че са намалили издаването на български паспорти, коментират от ВМРО. И добавят, че на фона на демографския срив в България в новата концепция на външно министерство няма нито дума за хората с българско самосъзнание в Македония.

България за пореден път слага бариера за българите, които са извън пределите й, обобщи Красимир Каракачанов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Налагането на македонизма на Балканите бе чудовищно престъпление

Ето я истинската причина за яростната антибългарска кампания, която се вихри в Москва, Скопие, Брюксел и София срещу българските национални интереси в...

Карлос Контрера: БСП готви „революция“ в транспорта, но тя се случи единствено в нейните редици

Ако някой червен гуру социалист си мисли, че със сценарии и малко джангър пред Столична община ще постави целия град в шах...

Борис Вангелов: Доброволната наборна служба ще струва на бюджета между 8-9 млн. лв.

Предстои решението да мине през Комисията по отбрана и след това на второ четене в парламента Доброволната наборна служба...

Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов: Като представляваш хиляди хора, нямаш право да се криеш вкъщи, под леглото, да мишкуваш

Антов за решението на ДО на СО: Тази прекалена „загриженост“ за гражданите е един добър начин да бъдем манипулирани отново и отново

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място

Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Коментари