Начало Видео Протест срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

Протест срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

ВМРО ще протестира, докато не излезе решението на ВКС за Полфрийман

С искане за справедливост и под звуците на революционни песни членове и симпатизанти на ВМРО проведоха протест пред Съдебната палата в София в понеделник, 7 октомври 2019 г. Демонстрацията е срещу предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

Днес Върховният касационен съд разгледа делото за възобновяването на производство за предсрочното освобождаване на Полфрийман, но не съобщи решението си. Магистратите ще се произнесат в срок до 2 месеца.

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. От тях убиецът излежа 12 години, след което беше пуснат предсрочно от тричленен състав на Софийския Апелативен съд, председателстван от съдия Калин Калпакчиев, което предизвика вълна от възмущение в българското общество.

От ВМРО се обявиха категорично против освобождаването му и поискаха независимо решение на съда. „Съдът не е на БХК“, „Искаме справедливост“, „Джок Полфрийман е опасен“, се чете на плакатите на протестиращите.

Воеводите се заканиха, че ще протестират пред Съдебната палата, докато не излезе решението на съда за освобождаването на Полфрийман.

Депутатът от ВМРО Александър Сиди заяви исканията на протестиращите привърженици на партията си:

Днес сме тук, за да покажем на българския съд, че може да действа независимо, че може да взима решения не под натиск на някакви неправителствени организации, финансирани кой знае от къде. Скандалното в този случай е – основният казус, заради който осъденият е пуснат предсрочно, е взет от съдия Калпакчиев от Българския хелзинкски комитет (БХК), а ние наричаме антибългарски този комитет. Тук сме, за да кажем на българския съд, че може да работи независимо, без натиск от НПО

Надяваме се на справедливо решение, защото това очаква и цялото общество. Надяваме се това, което каза главния прокурор, причината за което и днешното дело (във ВКС), ако думите на главния прокурор са верни и се стигне до крайности се надяваме да бъде закрита тази неправителствена организация – БХК.

Припомняме, главният прокурор Сотир Цацаров каза, че издаденото определение, а не съдебно решение за предсрочно освобождаване на Полфрийман е нарушение на процесуалния закон. Цацаров също заяви, че съдия Калпакчиев бил близък до БХК, защото бил номиниран от тази организация за „Човек на годината“ 2016 г.

Припомняме, предишната година – 2015 г. осъденият Джок Полфрийман бе номиниран от БХК за „Човек на годината“, но след масово неодобрение и оттегляне на други номинации, неговото име бе изтеглено от надпреварата за тази награда.

На въпрос мислите ли, че съдът може да счете присъствието Ви тук като политически натиск, Александър Сиди отговори:

Надявам се, че не. Ако счете това за политически натиск, а експертизата на г-н Кънев (председателят на БХК Красимир Кънев) за никакъв натиск, мисля, че това е двоен аршин, за което ние ще продължаваме да се борим.

Определени съдийски състави взимат странни решения под влияние на неправителствени организации. Те стоят зад позиция, че трябва да разграждат всичко в България, да предизвикват скандали и недоволство, коментира организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Неслучайно пуснахме сигнал срещу БХК, защото виждаме, че това не е правозащитна организация, а антибългарска, която не защитава жертвите, а престъпниците. Толерират такива хора, номинират ги за човек на годината. Нямаме претенции към всички съдии, но има определени хора, които използват позициите си, за да извършват политически или други поръчки, които уронват престижа на съдебната система и на България, категоричен Ангелов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Лекарите и полицаите трябва да бъдат обезпечени с градини за децата им!

Лекарите и полицаите трябва да бъдат обезпечени с градини за децата им, заявява Сиди Това е задължително и за...

По предложение на ВМРО Българското сдружение на родовете от Македония ще получава държавна субсидия

Българското сдружение на родовете от Македония получава подкрепа от държавата Днес народните представители гласуваха в...

Искрен Веселинов: Искаме генерална промяна – Велико народно събрание, а не палиативни промени в Конституцията

Днес обсъждаме не проекта за Конституция, а проекта за свикване на Велико народно събрание. Виждам, че колегите са се старали да четат...

ВМРО обвини ДПС в политически натиск върху директор на училище в Рудозем

ВМРО обвини ДПС в политически натиск върху директора на средното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Рудозем Сийка Кирякова. От ВМРО...

Всяко увеличение на пенсиите е плюс за пенсионерите. Победа за Патриотите – 300 лв. минимална пенсия

Пенсионерите са най-уязвимата група, заслужават увеличение на пенсиите В парламента текат дебати относно Закона за бюджета за общественото осигуряване...

„Сребърната икономика” като икономика на бъдещето

„Сребърната икономика“ е от полза за всички сектори! Това пише в авторския си материал за „Труд“ д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда...

Константин Стаев: Пандемията изважда на преден план човечността

След пандемията да станем по-добри хора Когато се изправиш пред нещо толкова шокиращо тежко, като пандемията, човешкото в теб...

Коментари