Начало Видео Сиди - Канал 3 - 5 юли 2018

Сиди – Канал 3 – 5 юли 2018

Александър Сиди: Нито Патриотите, нито ГЕРБ са лобирали за акциза на бездимните цигари

Мотивите на БСП за исканата оставка на шефа на КЕВР били несериозни, смята депутатът от Обединени патриоти

Раздор между управляващите вся внесения законопроект за вдигане на акциза на бездимните цигари. Законопроектът бе забавен по искане на Обединените патриоти, а темата в предаването „Денят на живо” по Канал 3 коментира народният представител Александър Сиди.

Решението днес показва, че сме приели неговото мнение. Това е проблем, който ни раздели на две части. Първо случването бе непонятно за нас. Подобни данъчни закони трябва да бъдат консултирани с коалиционните партньори. Не за първи път реагираме, няма и да е за последен, коментира Сиди.

Опитаха да направят този закон, без да се координират с нас. Ние разбрахме едва в последния момент за него. Заради което се възпротивихме. Това е едната причина. И втората е, че още не е ясно какво е влиянието на този продукт върху здравето. Нека дадем шанс на този нов продукт. Няма безвредни цигари, но и ЕК излезе със становище за него. Защото още не е ясно дали е толкова вреден, колкото обикновените. Докато не излязат резултати, които да докажат, че са достатъчно вредни, не би трябвало да ги облагаме с акциз. Защото това е идеята на акциза, да откаже пушачите, обяви народният представител от Обединени патриоти.

Предложението на ГЕРБ бе акцизът да поскъпне с 4 процента. При това положение тези цигари щяха да отпаднат от пазара. Аз не правя реклама на тези цигари, но не е редно изваждането на един играч от пазара по този начин, при положение, че може да са по-щадящи за здравето от другите.

Това, което решихме е акцизът да се вдигне на 50% от другите. С 1,70 лв.  Даваме възможност на производителя сам да реши с колко ще повиши цената, коментира членът на ВМРО.

Днес седнахме на масата, след като се разрази този скандал, който бе между ГЕРБ и Обединени патриоти и в частност ВМРО и Атака, допълни Сиди и уточни, че печалбата за бюджета ще е около 15 милиона лева.

Той коментира и изказването на Бойко Борисов, че „когато патриотите дойдат за бюджета“ тези пари, които щели да бъдат загубени от акциза, „„щял да им извади тези пари“.

Не знаех, че имаме отделен бюджет. Няма как да бъдат извадени парите на патриотите, нито на ГЕРБ. Това са пари на българските граждани. Това бе по-скоро емоция от страна на премиера. Заговори се за лобизъм, но ние нито веднъж не сме споменали подобно нещо. Вече споменах двата наши аргумента.

Аз не съм взимал пари и съм уверен, че никой от моята партия не е взимал. Нито ГЕРБ, нито някой от нас е лобирал.

Този закон не бе изтеглен, но го вкарахме с поправките, които предложихме. Сега предстои да се направят преизчисления, каза още депутатът от Обединени патриоти.

Той коментира концесията на летище „София”, срещу която вече се обявиха от БСП в парламента.

Нямаме обща позиция. БСП свършиха с едната тема, с която атакуваха управляващите и веднага започнаха с другата. Явно работят активно и се опитват да ни спасят от това ужасяващо, според тях, правителство на ГЕРБ.

Тогава, когато концесията гарантира националния интерес, аз лично съм „за“ концесията. В случая обаче трябва да видим детайлите.

Относно опита на левицата да свали председателя на КЕВР той каза:

Не разбрах мотивите на БСП. Аргументите на БСП защо се вдига цената на тока бяха несериозни. Другото им твърдение, че Иван Иванов не е защитил интереса при сделката на ЧЕЗ.

Токът, дори и с 1 ст. Да поскъпне, винаги е проблем. Но персоналната смяна на Иван Иванов няма да реши нищо. Такава смяна означава, че веднага ще започне атака по всички звена.

Увеличението е сериозно и ще се усети през отоплителния сезон. Но за съжаление такава е ситуацията на световния пазар с цената на газа, каза още Александър Сиди и уточни, че причината да не пада цената на тока, когато пада цената на газа, е, че се трупа резерв.

Очаквам политическите партии да се държат отговорно. Ние се стремим да увеличаваме социалните плащания, пенсии и т.н., за да можем да компенсираме поне отчасти това увеличение.

Това, което трябва да е ясно, че това е независим пазар, независим регулатор. Не трябва да се допуска натиск върху тях, категоричен бе Сиди, който е и член на енергийната комисия в парламента.


Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари