Начало Видео Султанка Петрова в "Европа сутрин" - 4 декември 2017

Султанка Петрова в „Европа сутрин“ – 4 декември 2017

Д-р Петрова: Няма как да се продължава с мантрата, че държавата е длъжна на тези, които 27 години бяха невключени на пазара на труда

Трудоспособните безработни и тези, които не пускат децата си на училище няма да получават социални помощи. Как ще се случи това конкретно и какви ще бъдат резултатите?

Коментар на заместник-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в ефира на „Европа сутрин“ по ТВ Европа.

Това е част от управленската програма. Приоритет № 7 е увеличаване на жизнения стандарт и доходите от труд чрез заетост. А в цел 31 е записано, че става обвързване на заетостта със социалните помощи. Нищо ново няма в тази ситуация. Отдавна в МТСП работим точно в тази посока, заяви д-р Петрова.

От  януари до септември 2017 г. първа работа са започнали 188 хиляди души. Това са хора, завършили току-що образованието си, също трайно безработни и т.нар. обезкуражени, обясни заместник-министърът. 147 300 души са започнали работа благодарение на Агенция по заетостта, допълни тя, като посочи, че добрата координация в работата на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта дава много добър резултат.

Голяма част от невключените на пазара на труда вече са включени. Това става и чрез програма „Работа“, която стартира от 1 септември 2017 г. Тя e насочена към най-уязвимите групи от обществото и към най-бедните региони. Петрова даде пример със Северозападната България, където работа са започнали 1200 души, повечето от които са от малцинствата.

Няма как да се продължава с мантрата, че държавата е длъжна на тези, които 27 години бяха невключени на пазара на труда, категорична е тя.

Медиатори, социални работници и психолози от Агенцията по заетостта работят имено с проблемните места и групи, информира заместник-министърът.

Конкретно за циганските общности Петрова посочи, че хората там в годините назад са били манипулирани. Сега основната задача на управлението е да изведе приоритет образованието, както и заетостта. По думите ѝ така може да се реши проблемът с интеграцията на ромите.

Възраждането на българския дух, идентичност, традиции е пътят към по-добро бъдеще, както и запазването на младите, квалифицирани хора, обучени в България, да останат в родината, смята д-р Султанка Петрова.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари