Начало Българите по света Трансгранично сътрудничество с Македония без права за българите

Трансгранично сътрудничество с Македония без права за българите

Дали българският посланик в Македония Иван Петков поиска обяснение защо Македонската православна църква се отнесе дискриминационно към българите и отказа да отслужи панихида за Тодор Александров.

Този въпрос задава председателят на Дружеството за македоно-българско приятелство в Щип и организатор на ВМРО за Македония Петър Колев.

Повод е срещата между кмета на Щип Илчо Захариев и представителя на българската държава два дни след като Македонската православна църква лиши сънародниците ни от един християнски обичай, за който своевременно и съгласно правилата и изискванията е била уведомена.

Интересно е дали заявената готовност между двете страни за трансгранично сътрудничество включва и спазване и отстояване правата на българите в Македония, допълва Колев.

Ръководство на ВМРО – Враца също се включи в отбелязването на 89-тата годишнина от гибелта на Тодор Александров в Щип. Областният председател Красимир Богданов, регионалният организатор Станислав Стаменов, председателят на градската организация Марин Цветков и заместник-председателят на младежката организация Момчил Янков участваха в панахидата посветена на войводата в църквата „Успение Богородично” в Ново село.

Те също изразиха възмущението си от поредната провокация към хората с българско самосъзнание, а именно отказът на Македонската православна църква да отслужи панахидата в памет на големия революционер.

Врачани и патриоти от Щип, водени от Петър Колев, се поклониха и пред костите на погребаните бойци в българското военно гробище край гр. Струмица.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари