Начало Темите на ВМРО „Цените скачат, властта пада“ през обектива на медиите (ОБЗОР)

„Цените скачат, властта пада“ през обектива на медиите (ОБЗОР)

Повече от 200 души се събраха пред Министерския съвет в протестна акция срещу увеличението на цените на тока и водата, влязло в сила от 1 юли. Демонстрантите внесоха декларация с искания за незабавна отмяна на новите цени, освобождаване от длъжността на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев и разпускане на комисията.

Протестът беше под надслов „Цените скачат, властта пада” и беше организиран от ВМРО, съвместно с „Атака”, БНРП, СПС „Защита”, „Национална съпротива”, граждански, екологични и пенсионерски организации. Представители на Гражданско движение ДНЕС, което от години се бори срещу монополистите, също подкрепиха протеста.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов поиска детайлна проверка на дейността на ДКЕВР и напомни, че ВМРО иска ревизия на държавния регулатор от вече няколко години.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки пък напомни, че в дейността на комисията трябва да бъдат активно представени и потребителите.

Двамата припомниха, че в момента тече подписка на ВМРО за референдум срещу концесията на „Софийска вода”, както и дело във Върховния административен съд срещу новите цени на водата по инициатива на ръководството на партията.

Преди дни инициаторите внесоха и експертно становище срещу повишенията в цените, а с протести през пролетта ВМРО предупреди управляващите да не позволяват нови увеличения.

Тук може да видите как медиите отразиха протеста срещу увеличението на цените:

БНТ: Протест на ВМРО и „Атака“ срещу поскъпването на тока

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов лошият частен монопол в електроразпределението налага то отново трябва да премине в държавни ръце, а договорите с трите компании да бъдат разтрогнати. Каракачанов изрази недоумение, че и ГЕРБ като предишните управляващи са пренебрегнали интересите на потребителите за сметка на тези на олигархията.

НТВ: Десетки протестираха пред Министерски съвет заради поскъпването на тока

Десетки излязоха на протест пред Министерския съвет срещу 13-процентното поскъпване на тока. Недоволните поискаха оставката на председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, тъй като според тях държавният орган защитавал интересите на монополите. Сред организаторите на събитието са партиите ВМРО и „Атака“.

БТВ: По-високите цени на тока поставиха властта на „електрически стол“

Демонстрацията на недоволните от увеличаващите се цени граждани бе организирана от ВМРО и „Атака” и други националистически и граждански формации.

Докато хората се събираха пред Министерски съвет в час, който съвпада с редовното заседание на кабинета, в парламента не пропуснаха да дискутират въпроса.

ТВ7: Протест срещу цените на тока

Участниицте в протеста настояха и за оставката на председателя на държавния регулатор Ангел Семерджиев, както и за реформа в комисията. Към протеста на гражданите се присъединиха и представители на българското духовенство. Недоволните от високите цени хората планират нови протести, ако исканията им не се изпълнят.

ББТ: Протест срещу шоковото повишение на ток, вода, парно

Протест пред Министерския съвет срещу шоковото повишение на цените на ток, вода, парно. Надсловът е: „Цените скачат, властта пада”. Инициативата е на ВМРО,подкрепени от „Атака” и редица неправителствени организации.

През март ВМРО събра стотици пред ДКЕВР в предупредителен протест. Преди дни пък беше внесено експертно становище срещу поредното увеличение на цената на тока. От седмици в София тече и подписка за местен референдум за разваляне на концесията на „Софийска вода”.

БГНЕС: Протестиращи: ГЕРБ, ще ви удари ток на изборите (видео)

Протестът под надслов „Цените скачат, властта пада“ събра на едно място и пенсионери, и майки с деца. Носеха плакати, на които пише: „Държавата гние, проблемът сте вие“, „ГЕРБ – ще ви удари ток на изборите“, „Бойко, ти си милиардер, народът не“. Красимир Каракачанов подчерта, че младите напускат страната, защото са видели експерименти от политици, които, вместо да обединяват, ограбваха народа. Той отново говори и против монополистите.

„Труд“: ВМРО и „Атака“ спретнаха протест срещу поскъпването на тока

Каракачанов заяви, че българското общество започва да узрява, че не трябва да бъде разединено. Според лидерът на ВМРО електроразпределителните дружества не са внасяли дивидент в размер на над 400 милиона лева през годините, с което са нарушили договорите си и това дава основание държавата да ги развали.

„24 часа“: Цените скачат, властта пада – протест срещу поскъпването на тока (галерия)

Засега са се събрали между 150 и 200 протестиращи пред МС. Те скандират „Оставка“, носят плакати с надписи: „ГЕРБ ще ви удари ток на изборите“, „Бойко, ти си милиардер, народът не е“, „Не министерски кресла, а електрически стол“, и други.

Агенция „КРОСС“: Протестиращи искат електрически стол за властта

Под засилено полицейско присъствие недоволните от дейността на монополите скандират под прозорците на Министерски съвет. Те настояват за оставката на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев и за реформи. Протестиращите са опънали дълга черна транспаранта срещу сградата на правителството с предупреждението: „Държавата гние, проблемът сте вие.“

Нюз.бг: ”Държавата гние, проблемът сте вие”, викат под прозореца на Борисов

Със заплашителни плакати и възрожденски песни пред Министерския съвет започна протестът на Атака, ВМРО, Зелените, гражданско движение ДНЕС, НРБ и други патриотични формации срещу повишението на тока.

Факти.бг: Протест пред Министерски съвет срещу високите цени на тока

На протеста са лидерите на Атака и ВМРО Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. На площад „Независимост“ са се събрали около 300 души. За втори път, след като протестираха срещу гей парада София прайд, двете партии се събират заедно, което подхранва спекулациите за бъдеща предизборна коалиция между тях. Протестиращите настояват за оставката на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев и за реформи.

БНюз: 200 протестираха срещу скока на тока

Докато министрите заседаваха, те слушаха революционни песни и носеха плакати с надписи „Държавата на ГЕРБ = скъп ток + педерастия“ и „Бойко Борисов е обикновен крадец“. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов отсече, че монополистите тенденциозно вдигат цените и отчитат двойно плащане на някои услуги, като сключват скъпи консултантски договори.

Дарикнюз: Протестиращи искат замразяване на цените на тока за година

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов регулаторната комисия е позволила да се вдигне цената на тока само на частните компании, а не и на държавната АЕЦ. Той смята също, че електроразпределителните дружества не са внасяли дивидент в размер на над 400 милиона лева през годините, с което са нарушили договорите си и това дава основание държавата да ги развали. В края на протеста исканията на протестиращите бяха оформени в декларация до министър-председателя.

Агенция „Фокус“: Десетки протестират срещу високите цени на ток, вода и парно пред Министерския съвет

Каракачанов заяви, че българското общество започва да узрява, че не трябва да бъде разединено. По думите му – младите хора напускат страната, защото са видели какви ли не експерименти от политици, дошли уж в името на българския народ, за да го обединяват. А правеха само едно-единствено нещо – ограбваха го, заяви той. Според Каракачанов – председателят на ДКЕВР прави каквото му кажат управляващите, а то е да защитава интересите на монополистите. Протестиращите скандират „Оставка”.

Тук може да видите как представителите на ВМРО обясниха в няколко национални ефира какви са исканията им:

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНР часове преди протеста: Ще настояваме правителството да освободи цялата Комисия за водно и енергийно регулиране, защото тя не функционира и защитава само и единствено интересите на монополистите. За седем години тези три фирми: ЧЕЗ, Е.ОН и EVN са ощетили България със сумата от 495 милиона лева.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки от мястото на протеста в сутрешния блок на Нова телевизия в задочен спор с енергийния министър Делян Добрев: Поскъпването най-вече на тока е „нахално“ и ще доведе до фалит малките фирми. Искаме договорите с електроразпределителните дружества, например, да бъдат прекратени и те да бъдат „изгонени от България“. Когато има неизпълнения на условията в договорите няма никаква пречка те да бъдат прекратени, без да плащат неустойки.

Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов пред Нова българска телевизия ден преди протеста пред МС: ВМРО години наред води борба с дружествата монополисти. Организирахме вече няколко протеста с искане за поносими и реалистични цени на услугите ток, вода, парно. Интересно е защо има енергийни експерти, които твърдят, че цената на тока например е справедлива. Защото България изнася ток и за Македония, и за Турция, а и в двете държави цената на тока е много по-ниска от колкото у нас.

Софийският организатор на ВМРО Стефан Грънчаров в сутрешния блок на ББТ:  Последното увеличение на тока е скандално, а доводите са абсурдни. Единствената причина за неправомерното повишение на цените е интересът на монополистите. Решението е едно – външните корпорации биват изгонени, електроразпределителните и водоснабдителни дружества се връщат в ръцете на държавата и се налага един строг контрол върху дейността им.

снимка: „Труд“

5 юли 2012

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари