Начало Видео Веселинов пред ТВ Европа - 29 септември 2017

Веселинов пред ТВ Европа – 29 септември 2017

Ще има ли регистър на имамите, които са получили образованието си в чужбина? Трябва ли държавата да финансира?

Темата коментира в живо включване от Народното събрание в ефира на ТВ Европа народният представител от Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Той е един от авторите на законопроекта на патриотите за промяна в Закона за вероизповеданията.

При спазване на закона за висшето образование има начин Висшият ислямски институт да бъде регистриран като висше учебно заведение или дисциплината да се преподава в който и да е български университет под контрола на българската държава, коментира депутатът.

Той е категоричен, че трябва да избягаме от това хората, които формират религиозното поведение у нашите сънародници мюсюлмани, да бъдат обучени извън страната – Саудитска Арабия, Турция или където и да е другаде.

Лансираната от вицепремиера Красимир Каракачанов идея е част от големия законодателен пакет за промяна на Закона за вероизповеданията, който Обединени патриоти са изготвили и в момента се съгласува с различни институции преди внасянето му.

Веселинов коментира и проблемите между имамите – тези, които са живели и са обучени в страната ни и другите, които идват отвън. Местните, които изповядват от десетилетия традиционната религия, се сблъскват с външните, които представляват нов клон на исляма, характерен с радикализъм. Всъщност радикалният ислям не е религия, това е идеология, поясни народният представител.

Изправени сме пред заплахата да си отгледаме революционна среда, насочена срещу мнозинството, срещу традициите на българския народ и срещу българските мюсюлмани. Заплахата тръгва от несоциализираните общности, каза Искрен Веселинов и даде като типичен пример циганските гета.

Обединени патриоти водят много конструктивен диалог с държавните институции, за да получат подкрепа за предлаганите промени в закона за вероизповеданията, увери Веселинов и изброи, че това са Министерството на образованието, Дирекцията по вероизповеданията, Министерството на финансите. Той обясни, че голямата задача, която трябва да се реши с промените, е опазване на националната сигурност.

Веселинов е категоричен, че за всяко вероизповедание трябва да се спре финансирането от външни източници. Ако има някакви дарения, то трябва да са за конкретна цел, да се изразходват под контрола на Сметната палата и във всеки един момент да бъде следен източникът от нашите служби за сигурност.

Запитан за това дали българската държава трябва да има ангажимента да финансира, Веселинов посочи, че трябва да бъде гарантиран минимумът средства от страна на държавата, но той обобщи, че не става дума само за мюсюлманското, а за всички регистрирани вероизповедания. Като говорим за държавно финансиране, то трябва на първо място да е Българската православна църква, защото в Конституцията е записано, че традиционното вероизповедание в България е източноправославното християнство, каза народният представител. Според него справедлив метод на финансиране би бил пропорционално на броя граждани, изповядващи съответно вероизповедание, съгласно данни от последното преброяване в страната.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

21 октомври (сряда), 12.30 ч., Пловдив – пресконференция на ВМРО

На 21.10.2020 г. (сряда) от 12:30 ч. в клуба на ВМРО - Пловдив, намиращ се на бул. „Марица“ № 51 (под моста...

Откриха паметник на българщината

С официална церемония бе открит паметник на българщината в местността „Чековището“ в курортното селище Свети Константин край Пещера. Той е в памет на...

Избраха общински комитет на ВМРО в Септември

На 18 октомври в град Септември бе проведена общинска конференция на структурите на Организацията в общината. Представителите на местните организации от Септември,...

Така се прави! Младежите от ВМРО с личен пример – чистиха около р. Марица

Младите членове на студентската организация ВМРО в град Пловдив проведоха зелена акция. Те дадоха личен пример как може да си полезен за...

23 октомври (петък), 16.00 ч., с. Струпец – паметна плоча на Гено Димитров

На 23 октомври 2020 г. (петък) от 16.00 ч. в с. Струпец, общ. Роман ще бъде открита паметна плоча на Гено Димитров...

Д-р Петрова поздрави дамите от „Зонта клуб – София“

От организацията отбелязват 25 години от основаването си Днес съвременната жена има много превъплъщения – на майка, съпруга, любима,...

Коментари