Начало Видео Веселинов в ТВ Европа - 20 септември 2017

Веселинов в ТВ Европа – 20 септември 2017

Веселинов: Сега е моментът да се създадат работещи решения за демографската криза

Повече от 15 г. говорим по проблема демографска криза, която вече се превърна в катастрофа. Затова и сега е моментът да се създават работещи решения.

Това заяви Искрен Веселинов – заместник-председател на ВМРО и на парламентарната група на Обединени патриоти, в ефира на ТВ Европа. Той коментира дискутираните въпроси по време на кръгла маса „Демографската криза и трудовата мобилност“, която се проведе във вторник.

Демографският въпрос е комплексен, проблем на цялото общество. Това е най-голямото предизвикателство и най-големият проблем за българската нация. Затова и трябва да е във фокуса на всяко едно българско правителство, категоричен е Веселинов.

Мнението му е, че сегашният кабинет полага усилия и предлага мерки за преодоляване на демографската криза.

Демографската криза е ниска раждаемост, висока смъртност, отрицателно салдо на миграция, вътрешно преразпределение – деструкция на етноконфесионалното разпределение на нацията, обезлюдяване и регионално различие – което води до големи вътрешни миграционни вълни, обясни заместник-председателят на ВМРО. Веселинов даде пример със столицата София като лош модел на водена до сега държавна политика, както и инвестиции, които концентрират население на едно място, което пък води до неговата по-ниска репродуктивна способност.

Една от първите задачи ни Обединени патриоти в този мандат е била да се ревизират тези държавни политики, които до сега не са били осъзнавани, планирани и съответно и последиците от тях не са оценявани.

Искрен Веселинов обясни, че идеята на проведената поредна кръгла маса е желанието на политиците да обяснят пред обществото какво се прави по демографския проблем.

Демографската криза създава колизии във всяка една сфера – и в образованието, и в националната сигурност, и в икономиката, където липсата на работна ръка води до невъзможност за растеж, обясни народният представител.

Затова по думите му преди лятото пожарно е бил създаден този вариант за привличане на работещи от общностите ни зад граница. Това на практика и спаси летния сезон, коментира той.

За в бъдеще обаче трябва да бъдат предприети много по-комплексни мерки. Процедурата по получаване на т.нар. „синя карта“, която дава възможност за работа на специалисти, от каквито имаме дефицит, да бъде опростена, каза Веселинов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Карлос Контрера: На софийските гробища действа мафия

На софийските гробища действа мафия, а поругаването на гроба на Стоянка Мутафова е един от стотиците случаи на година

Джамбазки към евродепутатите: Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор

Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор. Като Ви слуша човек, ще каже, че тази зала е пълна...

ВМРО в Раковски с редица инициативи, насочени към патриотичното възпитание, спорта, децата и хората с увреждания

Съветниците и членовете на ВМРО от община Раковски направиха отчет за работата си през последните месеци и свършените инициативи. Техните начинания са...

Трима войводи на ВМРО оживяха в картина на прочутия Борис Маскръчки

Проектът с трима войводи на ВМРО се реализира с помощта на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Трима войводи...

ВМРО – Пловдив: Общината няма план за стратегическите обекти

Ръководството на ВМРО - Пловдив даде пресконференция по теми, свързани с предстоящата сесия и позицията на Организацията по предложенията, както и други...

Най-младият общински съветник Никола Чакалов: Политиката се нуждае от млади хора

Преди близо година в новоизбрания Общински съвет на Стара Загора влезе и един 18-годишен младеж, тогава още ученик в Търговската гимназия „Княз...

Мария Цветкова: Гражданите на Ямбол заслужават да имат нова и модерна болница

Ямболската нова и модерна болница ще бъде готова до края на 2022 г., увери здравният министър в отговор на въпроси на Цветкова...

Коментари