Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 11 август 2010

вижте новините за нас – 11 август 2010

Агенция „Фокус“: Костадин Костадинов: КРС редовно е поставяла пред турските институции проблема за заглушаването на българските радиостанции, но без резултат

Агенция „Фокус“: През септември предстои среща между КРС и турския регулатор за честотите по Северното Черноморие

Агенция „Фокус“: 58 турски радиостанции, 22 български и 2 руски радиостанции звучат в ефира на Варна, отчетоха ВМРО и КРС

Дарик нюз Плевен: ВМРО стартира подписка за ремонт на улица “Лозенка”

 


Агенция „Фокус“: Костадин Костадинов: КРС редовно е поставяла пред турските институции проблема за заглушаването на българските радиостанции, но без резултат
10 август 2010

 

Във връзка с проблема за заглушаването на българския ефир от радиостанции от други балкански държави Агенция „Фокус” разговаря със зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов.

Фокус: Г-н Костадинов, участвахте в дейността на работна група по проблемите на заглушаването на българския ефир във Варна и региона от страна на турски радиостанции. Какви са резултатите от дейността на групата?
Костадин Костадинов: Работната група работи днес и беше в състав Веселин Божков, директор на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), инж.Димо Иванов, директор на териториалната дирекция на КРС, Стефан Соколов координатор на ВМРО за Област Варна и Шумен. Видяхме се в 8.30 часа и приключихме към 11.30 часа.
Беше ни обяснено, че ние нямаме възможност за ефективно противодействие на това, което се случва в нашия ефир – не само във Варна, но и в цялата страна. Има международни конвенции, които Турция не спазва. В България има 800 точки за радиоразпръскване. В Източна Тракия в Турция има 200 точки, 90 точки за разпръскване има в Истанбул и предградията на града. Тези 90 точки са със статут на временни като това продължава в последните 10 и повече години. Турците излъчват със излъчватели от по 30 киловата, докато допустими са излъчватели с мощност 3 киловата. В България имаме и много незаети честоти, особено в малките населени места и гранични райони, където няма интерес от страна на радио операторите и няма заети честоти, които се заемат от турски радиостанции. Българските излъчватели са слаби. Получава се така, че като тръгне човек да си избира радиостанция, апаратът хваща по-силния сигнал, който е турският.
Фокус: Как бихте обобщил резултатите от тази среща?
Костадин Костадинов: Във „Виница”, във Варна, при замерване засякохме 58 турски, 21 български и 2 руски станции. Стигнахме до заключението, че трябва да се напише едно писмо до съответните турски органи и да поискаме да се преведат турските излъчватели според изискванията. Ако това не бъде уважено, защото ние пускаме официално искане, поискахме от КРС и получихме като уверение, да се сезират международната организация, която прави мониторинг на радиочестотите. Международната организация е в правото си да излезе с решение и да накаже страната, която нарушава международните конвенции, т.е. Турция. И турците ще трябва да плащат глоби.
Фокус: Досега КРС не е ли предприела действия за отстраняването на проблема с българския радиоефир?
Костадин Костадинов: КРС редовно е поставяла проблема за заглушаването на българските радиостанции от страна на турските станции, но ефект е нямало. Посрещали са ги много добре, изслушвали са ги, отнасяли са се към тях добре, но резултат не е имало. Това е от години насам. Проблемът е свързан с поведението на държавното ръководство. Бойко Борисов при посещението си в Турция също е поставил въпроса, но отново не е имало резултат. Получихме уверение, че ние сме записали това, което турците правят в момента, като предприсъединително условие за присъединяването на Турция към ЕС. Реално КРС е изпращала сигнали до Турция, но те не са отвръщали. Имало е подобен проблем със сигнала на БТВ и на Нова в Русенско, но след като от КРС са се свързали с румънските институции, проблемът се е разрешил. Румънците също агресивно навлизат в нашия ефир. Единствената държава, която не навлиза в нашия ефир и която не извършва агресивна радиопропаганда, е Сърбия, а всички останали излъчват силен сигнал във вътрешността на България. Но то при тях е въпрос и на държавна политика. Българската държава е оставила ефира да се регулира от търговските интереси на радиооператорите. Те като не притежават средства да си купят мощни излъчватели от 5 – 6 или 10 киловата, тогава разчитат на малки излъчватели и не могат да се преборят с турския сигнал, особено през лятото. Стига се до проблема във Варна да се хващат 58 турски и само 21 български станции. Извън Варна не може да се хване никаква радиостанция, освен „Хоризонт”, „Христо Ботев” и „Дарик”.
Фокус: КРС са изпращали сигнали, но какво друго могат да направят?
Костадин Костадинов: КРС нямат други правомощия, освен да изпращат сигнали до турските институции. Ние попитахме не може ли ние да ги заглушим? Ние не можем да заглушим турските радиостанции заради международните конвенции, които сме подписали и които ние спазваме, а турската страна не.
Фокус: Има ли други проблемни зони по отношение на ефира?
Костадин Костадинов: В Пазарджик може да се хващат гръцки радиостанции, в цяла Северна България се хващат минимум пет румънски радиостанции, които се хващат до върха на Стара планина. В Южна България, въпреки Рило-Родопския масив, гръцките сигнали стигат до Тракийската низина. Гръцки станции могат да се хванат и в Благоевград. Македонски радиостанции се излъчват без проблем и не е трудно да хванеш станция на албанците в Македония и са я слушаш при Радомир. Обхватът на българските радиостанции изчезва още като се мине на 20 – 30 км от границата и се влезе в която и да е съседна на България държава. Това важи за всички наши радиостанции. По пограничните райони е допустимо навлизане от 20 до 30 км във вътрешността на другата държава, защото сигналът се разпръсква и не може да се контролира. Само че сръбска радиостанция не може да се хване в Плевен. А Варна се намира на над 300 км. от Истанбул, а турските радиостанции се хващат перфектно. Шумен на повече от 150 км от Румъния, а румънските радиостанции се хващат перфектно. Румънски радиостанции се хващат перфектно в прохода „Петрохан”. Проблемът е и в нас, защото имаме слаби излъчватели и имаме незаети честоти. За разлика от другите държави, където държавата се намесва в тези въпроси и подпомага операторите, то в България всичко е оставено в ръцете на радио операторите, които няма как да се преборят.
Фокус: Предприемат се действия спрямо заглушаването на българския ефир от турски радиостанции. Но спрямо другите страни ще се предприеме ли нещо?
Костадин Костадинов:В края на септември въпросът за заглушаването на българския радиоефир от съседни държави ще бъде поставен по време на регионалната среща на институциите, които отговарят за този въпрос. Веселин Божков ни каза, че когато въпросът се поставя пред съседните на България държави, те поставят въпроса, че български радиостанции заглушават техните станции. Например турците са казали, че български станции заглушават станциите в Истанбул. От КРС са предложили една турска група да дойде да прави замерване в България и една българска група да направи замерване в Турция, за да е безпристрастно замерването, но те нито са казали да, нито са казали не. Това е разговор с хора, които не искат да водят разговор. Ще се сезира международната организация и въпросът ще бъде поставен на международен арбитраж.
Фокус: Кога във времето може да има разрешаване на проблема?
Костадин Костадинов: Ние ще настояваме въпросът да се постави пред международната организация още през септември. А колко ще трае самата процедура, не знаем. Но вземе ли се подобно решение, то не подлежи на коментар. То ще е задължително за изпълнение. Тя и самата конвенция е задължителна сега, но те не я спазват.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=f15567

Агенция „Фокус“: През септември предстои среща между КРС и турския регулатор за честотите по Северното Черноморие
10 август 2010
София. През септември ще направим двустранна среща с турския регулатор и ще изчистим проблема със заглушаването на сигнала на българските радиостанции по Северното Черноморие от турските радиостанции. Това заяви в предаването „Това е България” на радио „Фокус” председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.
„Нямаме точна информация нито за мощността, нито за временните излъчватели, които турската страна им е дала временен статут”, посочи Божков.
Според него проблемът не е от вчера и може да бъде решен. „Трябва да се увеличи броят на българските радиостанции, защото и днес засякохме повече чужди радиостанции, отколкото български. Страната ни има 800 точки на излъчване, докато за европейската част на Турция са отредени 200 точки на излъчване”, коментира Веселин Божков. Той подчерта, че от началото на годината досега в Комисията за регулиране няма нито един сигнал от български радиооператор, който да се жалва от смущения на неговите честоти.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1428942

Агенция „Фокус“: 58 турски радиостанции, 22 български и 2 руски радиостанции звучат в ефира на Варна, отчетоха ВМРО и КРС
10 август 2010
Варна. Във Варна се проведе работна среща с Веселин Божков председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), инж. Димо Иванов началник териториално звено РСКС-Варна, Костадин Костадинов заместник-председател на ВМРО и Стефан Соколов координатор на ВМРО за Област Варна и Шумен по проблема със заглушаването на български радиостанции от чужди по Черноморието. След излагане и обсъждане на проблема бе извършено и контролно замерване в района на квартал Виница за констатиране състоянието на радиоефира, съобщиха от ВМРО – Варна.
Обобщената картина от замерването е следната: 58 турски радиостанции, 22 български и 2 руски. Изложената от д-р Божков позиция на КРС е, че от българска страна е направено всичко възможно за да бъде защитен българският радиоефир. Според него решението на проблема е комплексно като в него участват всички държавни органи имащи правомощия по отношение на радиочестотите. Проблемът е най-остър в малките населени места поради липсата на български радиостанции и издадени лицензи за тези райони. Липсата на интерес от частните радиостанции е обоснован от липсата на икономически перспективи в тези райони като това в съчетание на липсата на средства в Българското Национално Радио за да се изпълнят всички предоставени честоти задълбочава проблема.
От контролното измерване стана ясно, че основният проблем е от страна на турските радиостанции които излъчват с голяма мощност в пъти над допустимата. От страна на КРС са изпратени нужните мерки които трябва да се вземат от турска страна, но засега няма отговор. След проведената работна среща се реши, че ако турската страна не отговори на поставените от българска страна предложения, ще бъде сезиран международният контролен орган ITU за предприемане на санкции.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1428845

Дарик нюз Плевен: ВМРО стартира подписка за ремонт на улица “Лозенка”
10 август 2010
ВМРО-БНД Плевен и Движение „Достойни за България“ започват подписка сред гражданите на Плевен за ремонта на улица „Лозенка“. Това съобщават от местната организация на воеводите. След стапянето на снеговето и обилното количество дъждове, които се изсипаха, състоянието на улицата е трагично, мислят организаторите на подписката.
По „Лозенка“ липсват павета, има оформили се дупки с голям диаметър и дълбочина. Тази пътна артерия е втора по значение за трафика към един от двата най-големи квартала в Плевен – „Сторгозия“. „Лозенка“ облекчава трафика в жилищния квартал и същевременно съкращава времето за част от населението за пристигане до дадена част от града. „Предвид значението на улицата, ние от ВМРО и Достойни за България започваме тази подписка с цел отремонтиране на тази градска пътна артерия, облекчаване трафика в квартал Сторгозия и улесняване пътуването на гражданите с техните автомобили“, се казва в изпратено до медиите становище.
Подписи ще се събират от активисти на ВМРО и Достойни за България на принципа „от врата на врата“. Те ще посетят живеещите на „Лозенка“ и в част от блоковете в „Сторгозия“ като ще се легитимират с отличителни знаци на организациите и членски карти.
Подписката ще продължи до края на тази седмица, след което тя ще бъде внесена в Общински съвет Плевен.
Пълен текст:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=572754

Последни Новини

Красимир Червилов: Победата на дясно-консервативните сили в Европа е рефлекс на налагания досега либерален модел

След жежкото политическото лято, очаквайте следващите ни срещи през октомври, ноември и декември, те със сигурност ще предложат интересни дискусии и още...

Доц. Милен Михов посочи какъв е достойният български отговор на поредната провокация на РСМ

Необходими са спешни и решителни дипломатически, икономически и политически действия от страна на България. Отзоваването на българския посланик в Скопие, спиране на...

ВМРО настоява за спиране на фондовете за Скопие и замразяване на разговорите за членство на РСМ в ЕС

Настояваме България да поиска от Брюксел ясна, точна и единна позиция за антибългарското поведение на правителството на Мицкоски ВМРО...

ВМРО сезира прокуратурата за скандалното поругаване на трикольора на „София прайд“

Националният младежки комитет на ВМРО сезира СГП за случая с публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“....

Започва поголовен хаос с ТЕЛК

От днес „на случаен принцип“ решенията ще се разглеждат само по документи Това вещае само едно – анархия...

Контрера: Терзиев допусна на Черешова задушница извратеняци да се гаврят с родовата памет на България

Не гей парад, психиатрия трябва за такива! Пълна подкрепа за Шествие за семейството! С тези...

Каракачанов: На хората ще им писне и вместо да не гласуват, ще излязат с дърветата и брадвите

Срещу природата не можеш да се бориш, но можеш да вземеш достатъчно мерки, за да минимализираш пораженията. Това каза за предаването „България,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir