Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас -18-20 септември 2010

вижте новините за нас -18-20 септември 2010

„Дневен Труд”: Зоват за майчин език в детската градина

„24 часа”: Етнос ли са ескимосите и марсианците?

Нюз.бг: ВМРО скочиха срещу двуезичието в детските градини

Дарик Нюз: ВМРО: Мераците за майчин език от детската градина са провокация

Агенция „Фокус“: ВМРО: Искания за „майчини езици” и религия в детската градина са провокации

“Класа”: ВМРО против изучаването на майчин език в детските градини

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов за преброяването на населението на НСИ: Не може подобно нещо да се случва в една държавна институция

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки засадиха дръвчета в столичния район „Илинден” 

БНР, „Неделя 150”: Красимир Каракачанов и Иван Балев за уволненията в НСИ и нередностите при преброяването на населението

„Медиапул”: Уволнен служител на НСИ: БАН е определила етносите в преброителната карта на НСИ 

Фрог Нюз: Кр. Каракачанов: Грамотен човек не може да говори за македонска нация в България

„Дневник”: Етносите за преброяването са определени от БАН

Агенция „Фокус“: ВМРО иска Консултативният съвет за национална сигурност да обсъди ромския въпрос 

Актуално.ком: ВМРО към президента: Циганският въпрос е въпрос на национална сигурност!

Всекиден.ком: Десните свирят сбор


„Дневен Труд”: Зоват за майчин език в детската градина

 

20 септември 2010

Като„провокация и опит за разделяне на обществото“ определиха вчера от ВМРО идеята майчиният език и религията да станат задължителни в учебните планове, а изучаването на майчиния език заедно с българския да започва от детската градина. Предложението за такава промяна в Закона за училищното образование е на „Сдружение за културно взаимодействие“, председателствано от ректора на Висшия ислямски институт доц. Ибрахим
Ялъмов. Според организацията законът трябвало да се основава на признатата и от ЮНЕСКО доктрина за интеркултурното образование, което залагало на етническото и културното разнообразие и учело децата на толерантност.
Според войводите обаче това е недопустимо, защото „образованието у нас е светско и гражданско, а не религиозно или етническо“, обяви зам.шефът на партията Костадин Костадинов.

 

„24 часа”: Етнос ли са ескимосите и марсианците?

 

20 септември 2010

„През 1992 г. имаше няколко хиляди, които се записаха като-мароканци. Не отричам правото на всеки един български гражданин да се запише в графата „Разни“ какъвто иска, ако ще ескимос.“ Красимир Каракачанов,
лидер на ВМРО, пред БНР.

 

 

Нюз.бг: ВМРО скочиха срещу двуезичието в детските градини

19 септември 2010

От ВМРО се обявиха категорично против изучаването на религия и майчин език в детските градини.

Повод за тази реакция са действията на ректора на т. нар. Висш ислямски институт доц. Ибрахим Ялъмов, който настоя религията и майчиният език да станат задължителни и в детската градина. Според движението Ялъмов подкрепял „двуезичността“.

От ВМРО напомнят, че нуждата изучаването на български език да започва възможно най-рано е породена от факта, че голяма част от децата в смесените райони, както и в циганските общности, не успяват да се социализират, защото не владеят на достатъчно ниво езика на страната ни.

Това е и основният смисъл на задължителната ранна предучилищна подготовка и възпитание, смятат още от ВМРО.

Според тях от възможно най-ранна възраст децата трябва да получават познания за това, че живеят в общество, в държавата България, в среда на граждани.

Исканията за „майчини езици“ и религия в детската градина са провокации и поредни опити за разделяне на обществото ни по най-различни признаци, изтъкват от ВМРО и напомнят, че образованието у нас е светско и гражданско, а не религиозно или етническо.

Пълен текст:

http://news.ibox.bg/news/id_1530795983

 

Дарик Нюз: ВМРО: Мераците за майчин език от детската градина са провокация

 

19 септември 2010

ВМРО определи като провокация предложението майчиният език и религията да бъдат въведени като задължителни учебни дисциплини в учебните планове, като изучаването на майчиния език заедно с българския да започне от детската градина.

Както съобщи Дарик в четвъртък такова предложение към проекта за нов закон за училищното образование са направили от Сдружение за културно взаимодействие, в което влизат интелектуалци, интересуващи се от местната турска култура. Председателят на организацията – ректорът на Висшия ислямски институт доц. Ибрахим Ялъмов, обясни пред Дарик част от идеите с аргумента, че в момента турският език не се усвоява ефективно като задължително избираема дисциплина.

Новият закон според Сдружението за културно взаимодействие трябва да се основава на признатата и от ЮНЕСКО доктрина за интеркултурното образование, което залагало на етническото и културното разнообразие и учело децата на толерантност. Освен майчиният език и религията да станат задължителни предмети в учебните планове, сдружението с председател Ибрахим Ялъмов предлага още: „Законопроектът според нашата преценка не се основава на най-новата педагогическа доктрина – интеркултурното образование. Според ЮНЕСКО това е най-перспективната образователна система. От гледна точка на нашето сдружение то създава предпоставки на децата от малцинствените общности да се запознават със своята култура, история, своята религия, да усвояват своя език. Интекултурното образование дава възможност на децата и от мнозинството да се запознаят с културата на малцинствата в нашата страна. Ние предлагаме няколко неща. Първо, майчиният език и религията да се въведат в учебните планове като задължителни учебни дисциплини. Майчиният език трябва да се изучава не само в училищата, но и в детските градини заедно с българския език. Аз приемам идеята за билингвизъм, тоест децата трябва да знаят и майчиния език, и официалния език. В съвременните условия трябва да владеят и един западен език. Второто нещо, има такива райони, където училищата или паралелки учат само децата ромчета или турчета. В тези паралелки да се въвеждат допълнителни учебни дисциплини, свързани с тяхната култура, техния език, литература, с тяхната история. Сега имаме следното – майчиният език, религията, английският език, компютърната грамотност са включени в една група избираеми предмети и се казва на детето да избере или английски, или турски, или религия, или компютри“.

В декларация от ВМРО реагираха остро като нарекоха предложенията провокация и поредни опити за разделяне на обществото ни. Войводите напомнят, че образованието у нас е светско и гражданско, а не религиозно или етническо. Сред заместник-председателя на ВМРО Костадин Костадинов има нужда изучаването на български език да започва възможно най-рано, защото голяма част от децата в смесените райони не успявали да се социализират, защото не владеят добре български: „Бяхме в село Голеш, в община Кайнарджа, в което живеят 1500 души, от тях само 15 души са българи, дори няма и толкова. В него единственото място, където детето може да говори на български, е училището. Защото то не среща българи по улицата, вкъщи му говорят на турски, гледа турска телевизия и когато на едно такова дете започнеш да му говориш и в училище на майчиния му език, когато то излезе рано или късно от Голеш с какъв език ще се пробва да си намери работа и какво ще получава тогава. Чия държава ще бъде тази, в която повече от 50% от хората няма да знаят да говорят официалния ни език“.

Пълен текст:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=589614

 

Агенция „Фокус“: ВМРО: Искания за „майчини езици” и религия в детската градина са провокации

 

19 септември 2010

София. ВМРО излезе с позиция по повод това, че ректорът на Висшия ислямски институт доц. Ибрахим Ялъмов преди дни настоя религията и майчиният език да станат задължителни и в детската градина. В позицията се казва „Ние от ВМРО напомняме преди всичко нуждата изучаването на български език да започва възможно най-рано, защото голяма част от децата в смесените райони, както и в циганските общности, не успяват да се социализират, защото не владеят на достатъчно ниво езика на страната ни. Това е и основният смисъл на задължителната ранна предучилищна подготовка и възпитание. Също така от възможно най-ранна възраст децата трябва да получават познания за това, че живеят в общество, в държавата България, в среда на граждани.

Искания за „майчини езици” и религия в детската градина са провокации и поредни опити за разделяне на обществото ни по най-различни признаци. Доколкото ни е известно, господин Ялъмов е ректор на учебно заведение и не е негова работа да отправя подобни предложения. Напомняме, че образованието у нас е светско и гражданско, а не религиозно или етническо”.

Пълен текст:

http://www.focus-news.net/?id=n1441763

 

“Класа”: ВМРО против изучаването на майчин език в детските градини

 

19 септември 2010

Исканията за изучаване на майчин език в детските градини от страна на висши ислямски духовници са провокации. Това се казва в декларация на ВМРО, разпространена вчера. Поводът: преди дни ректорът на Висшия ислямски институт доц. Ибрахим Ялъмов настоя религията и майчиният език да станат задължителни и в детската градина. В позицията на войводите се казва, че преди всичко трябва да се изучава български език в забавачките, защото голяма част от децата в смесените райони, както и в циганските общности не успяват да се социализират, защото не владеят на достатъчно ниво езика на страната ни.

Пълен текст:

http://www.klassa.bg/news/Read/article/115746_%D0%92%D0%9C%D0%A0%D0%9E+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD+%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA+%D0%B2+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов за преброяването на населението на НСИ: Не може подобно нещо да се случва в една държавна институция

 

19 септември 2010

София. Аз не съм в кухнята на уволненията в Националната статистика, поради простата причина, че нямаме никакво отношение във или със Националния статистически институт. Скандалът избухна, когато стана известно, че в т. нар. пробно преброяване са включени най-различни графи за националности, което най-малкото е скандално. Примерно българомохамеданска националност. Ние просто направихме една пресконференция. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, в интервю за предаването на БНР „Неделя 150”. Ние поискахме този, който е направил тази глупост, защото това, меко казано, е глупост, да си понесе отговорността. „Дали го е направил от неграмотност, дали го е направил от някакви други криворазбрани негови си убеждения и принципи, нас не ни интересува”, добави Каракачанов и посочи, че не може подобно нещо да се случва в една държавна институция.

Пълен текст:

http://focus-news.net/?id=n1441738

 

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки засадиха дръвчета в столичния район „Илинден”

 

18 септември 2010

София. Във връзка с празника на София, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и заместник-председателят и столичен общински съветник Ангел Джамбазки днес участваха в начинание по залесяване на градинката при църквата „Света Троица” в столичния район „Илинден”, съобщиха от пресцентъра на партията. Инициативата е на читалище „Гоце Делчев”, което се намира на територията на района. Присъстваха районният кмет на „Илинден”, общински съветници, както и няколко класа ученици от близкото училище.
Район „Илинден” е знаков за ВМРО, защото мнозинството от населението му са бежанци, предимно от Вардарска Македония, принудени да напуснат родните си места след Илинденско-Преображенското въстание.
ВМРО, като част от проектите „Чиста памет” и „Зеленото е родолюбие”, има множество начинания в „Илинден”, свързани с опазване на паметните места, с почистване и въстановяване на зелени площи и залесяване на нови такива.
Хубаво е, че и малките жители на квартала се включиха активно и собственоръчно садиха дървате. Добре е тези деца да бъдат възпитавани да пазят и съхраняват средата, в която живеят. Хубаво е, че сега тук всичко изглежда по-чисто и по-зелено, защото „Зеленото е родолюбие” – това коментира Ангел Джамбазки.

Пълен текст:

http://www.focus-news.net/?id=n1441595

 

БНР, „Неделя 150”: Красимир Каракачанов и Иван Балев за уволненията в НСИ и нередностите при преброяването на населението

 

19 септември 2010

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО; Иван Балев, бивш директор на Дирекция „Демографска и социална статистика” в НСИ

Водещ: Чули сте, драги слушатели, за уволненията, съпътстващи тази фаза пробното преброяване в България, уволненията в Националната статистика и подозренията, че там започва нещо, което прилича на политически контрол. Разбира се, не за пръв път се случва в историята на демокрацията в България, от друга страна, заслужава коментар, тъй като почеркът, който действа, може би е важен, за да установим кои са действащите пружини, така да се каже, действащата магма на това правителство. В студиото в момента са господата Красимир Каракачанов, който оглавява ВМРО, познавате го от дълги години, Иван Балев, от 36 години работи в Националната статистика, в този институт и е един от директорите, уволнени по случая. Искам да чуя, разбира се, и гледна точка на Мариана Коцева, която символично подаде оставка пред министър-председателя, нещо, което имаше на практика самосъхранителен жест, доколкото знам, това се практикува, но ако после пожертваш твои подчинени, вече моралният жест не върви. Ние не знаем как са се развивали нещата зад кадър, затова е добре да чуем г-н Каракачанов. Не е първият път, в който вие бяхте уведомени или се задействахте да работите по този въпрос, че има нередности с преброяването?

Красимир Каракачанов: Честно казано, аз не съм в кухнята на тези уволнения, поради простата причина, че нямаме никакво отношение във или със Националния статистически институт. Помните, че скандалът избухна, когато стана известно, че в т.нар. пробно преброяване са включени най-различни графи за националности, което най-малкото е скандално. Примерно българомохамеданска националност. Да оставим настрана, че мохамеданска религия няма, има мюсюлманска религия. Македонска националност, гагаузка националност и т.н. Ние просто направихме една пресконференция. Между другото преди да вдигнем шум, представители на ВМРО се срещнаха с госпожа Коцева. По нейните думи тя каза, че не е много добре информирана какво точно и как точно се е случило. Ние искахме просто този, който е виновен за това нещо, да си понесе отговорността.
Водещ: Как не е много добре информирана? Вие вероятно вадехте тези извадки и примери?

Красимир Каракачанов: Не, не, аз не съм бил на тази среща, моите заместници г-н Костадинов и г-н Ангелов са били на срещата с госпожа Коцева, но ние поискахме този, който е направил тази глупост, защото това, меко казано, е глупост, да си понесе отговорността. Дали го е направил от неграмотност, дали го е направил от някакви други криво разбрани негови си убеждения и принципи, нас не ни интересува. Не може подобно нещо да се случва в една държавна институция. Помните 1946 година тогавашната компартия направи един подобен експеримент с едно преброяване в Благоевградска област, с което накара населението да се пишат македонци. До ден днешен това тежи на българската държава и постоянно под път или над път, и Югославия десетилетия наред, след това Македония като неин наследник в този регион предявяват претенции към България за нещо несъществуващо. Така че нашата теза беше не е нормално една държавна институция да легитимира претенциите на някакви външни фактори, които се опитват и които биха използвали едно подобно преброяване за свой аргумент, за да атакуват отново България. Сега ако покрай този случай някой в самия институт се опитва да разчисти терена, да махне едни, за да сложи други или да си провежда някаква собствена партийна или някаква лична политика, ние за това не можем да носим отговорност.
Водещ: Кой някой ще иска да направи такава какафония, за да може да разчиства терена?

Красимир Каракачанов: Не, аз не казвам, че какафонията е направена, за да разчисти терена, но казвам, използвайки ситуацията след тази какафония, ако това е довело до някакво разчистване на вътрешни сметки…
Водещ: По-скоро друго, г-н Каракачанов. Вашият светъл порив е бил употребен.
Красимир Каракачанов: Вижте сега, ние сме длъжни да реагираме при подобно нещо.

Водещ: А кой ви задейства, така да се каже?
Красимир Каракачанов: Кой да ни задейства, ние четем медии, наблюдаваме какво се случва в интернет, кой има да ни задейства. Между другото ние сигнализирахме за още два подобни случая. Във Варна в края на август имаше фестивал на различните култури и този фестивал се финансира от Министерството на културата. Там също за пореден път пък беше представен някакъв си помашки етнос. В Националната агенция по труда, ако не ме лъже паметта, са пуснали също нещо подобно, в което пак вкарват нещо подобно. Не знам дали някой го прави умишлено, или българското чиновничество е достигнало такава степен на некомпетентност и неграмотност, че прави подобни гафове, но тези гафове са факт в рамките на еди месец.
Водещ: Учудвам се, че така бързо реагираха и направиха тези уволнения. Защото по принцип правителството се пази да създаде впечатление, че действа под натиск, този министър-председател, и че под влияние на опозицията може да кадрува. Изглежда има и някакви други причини, които говорят, че става дума за свръхчувствителност по този повод.
Красимир Каракачанов: Това аз не мога да знам, но както е известно, мисля, че не само ВМРО, но и много нормални граждани са чувствителни, когато се тиражират подобни неща. По темата за т.нар. македонско малцинство 20 години ние сме обект на обстрел от Югославия, впоследствие от Македония. Преди години се опитаха най-различни и в момента го правят, и то ислямистки организации, финансирани от Саудитска Арабия, от други „европейски” фондации, които са абсолютно ислямистки, които се опитват да пробутват тази теза сред населението в Западните Родопи, въобще в Родопите, че те са някакъв отделен етнос на религиозна основа и т.н. Аз мисля, че това са абсолютно несъстоятелни неща. И не само аз, тя и науката го е доказала. И когато подобни пориви отвънка някой да ни създава проблеми поради неграмотност или поради недоглеждане се допускат от една държавна институция, съгласете се, че някой трябва да е виновен за това. Аз не знам кой е. Мисля, че този институт си има ръководство и то би трябвало да установи.

Водещ: В България има македонски граждани.
Красимир Каракачанов: Македонски граждани сигурно има, то има сигурно и от Танганайка граждани, но това не означава, че има танганайско малцинство. Македонски граждани, които учат в България, работят в България. Но те не са обект на това преброяване. В преброяването се преброяват само българските граждани. Те не са обект чуждите граждани на това преброяване, нека да има всякакви граждани, ние не сме страна, която трябва да се затваря, нека да има всякакви, но да легитимираме претенциите на Скопие или пък на Анкара или пък на други външни. Специално ако говорим за българомохамеданите, ислямистки фактори, които се опитват за запалят проблем в България, да го легитимираме чрез една държавна институция, най-малкото е несериозно, просто не трябва да се случва. Това е нашата позиция.

Водещ: Струва ми се, че това са големи думи.
Красимир Каракачанов: Ами не са големи. Вземете между другото те не са държавна тайна вече, още 1998 г., когато шеф на Националната служба за сигурност беше ген. Атанас Атанасов, това беше правителството на Иван Костов, е направен първият сериозен доклад по темата ислямския фундаментализъм и тогава имаше една поредица от екстрадирани подобни саудитски и всякакви други арабски граждани, които идваха в България и създаваха проблеми. Идваха всякакви такива, които на практика се опитваха да радикализират българските мюсюлмани.

Водещ: Да, вече чух.

Красимир Каракачанов: Много са.

Водещ: Този бивш шеф на тази служба вчера го чух, че той формулира общо взето като най-голяма опасност за националната сигурност тъкмо това, малцинствения проблем, според неговото мислене. Сега обаче ще чуем нашия уволнен събеседник. Г-н Каракачанов, доволен сте вече от тези три жертви предполагам?

Красимир Каракачанов: Когато говорим за даден проблем, въобще нито жадуваме мъст, нито кръв.

Водещ: Е, има си хас, сега пък.

Красимир Каракачанов: Понеже казахте три жертви. И затова казвам. Ние поискахме едно нещо. Да се освободи непосредственият виновник за това нещо и той да си понесе отговорността. Ние не сме казали г-н Х, У, или госпожа Z да бъдат уволнени. Поради простота причина, че…
Водещ: За да има това установяване, трябваше да има достатъчно дълго и добро разследване.

Красимир Каракачанов: Абсолютно съм съгласен с вас.
Водещ: Но то не бе приложено. Сега моля ви, г-н Балев, да кажете вашата гледна точка към случая. Разбира се, един от важните случаи дали трябва да има нарочна специална компетентност фирмата, която извърши преброяването.
Иван Балев: Фирмата, която извърши преброяването? Преброяването се подготви, организира и провежда от НСИ, а фирмата вероятно за която говорите, тя беше наета с конкурс да разработи т.нар. информационна система „Преброяване 2011 г.” Но аз мисля, че преди това трябва да кажа моето становище по отношение на казаното от г-н Каракачанов. Защото донякъде имам представа какво се случи, тъй като бях непосредствен участник. На 2 септември е имал среща, както г-н Каракачанов каза, г-н Костадинов, другият не го знам, при нашата председателка. Какво са си говорили, аз не знам. Но аз на 7 септември в предаването на „Хоризонт” „Преди всички”, в 7,45 беше, трябваше да обобщя това, което се е случило до 7 септември, електронното преброяване тогава завършваше, и някои резултати. Когато ми се обадиха от „Хоризонт”, ми казаха останете на телефона да чуете г-н Костадинов и да вземете отношение по неговите думи. И аз чух тук по радиото, предполагам, че имате запис, г-н Костадинов каза следното: Ние бяхме при госпожа Коцева и казахме, че НСИ при всяко преброяване си измисля по някой етнос. Първият етнос, който сме си измислили 1992 г., беше гагаузкият. 2001 г. сме измислили македонския, а 2011-а българомохамеданите. Те отиват при нея и казват, че да, това са несъществуващи етноси, вие трябва да ги махнете, няма такива етноси, след което тя са съгласява. И на 7-и г-н Костадинов в това предаване по „Хоризонт” каза ние все още чакаме, преброяването тече, но те не са махнати. Тя не ни е предоставила данни и за броя на македонците от 2001 г. Това му бяха думите. Разбира се, спестявам си обидните квалификации, че сме малоумни, че сме неграмотни, некомпетентни и т.н.
Водещ: Нещо повече, вие разделяте българския народ и сте от родители, имаше такава хипотеза.

Красимир Каракачанов: Не може да си грамотен човек и да твърдиш, че има македонска нация в България…

Иван Балев: Нека да се изкажа, г-н Каракачанов.
Красимир Каракачанов: Това няма нужда да си на 30 години служба в Националния статистически институт…

Иван Балев: Точно затова, защото се занимавам с преброявания от 1975 г.
Водещ: Да, и какво говори опитът?

Иван Балев: Опитът е следният, аз и когато трябваше да се включа и да коментирам това изказване на г-н Костадинов, аз имах един статистически годишник пред мене, в който цитирах точно страница, таблица. И в него е видно 1910, 1920…

Красимир Каракачанов: Коя година?

Водещ: 1910, 1920 и 1926 година, тъй като годишникът, с който аз разполагах, беше от 1932 г., статистически годишник на Българското царство. В него, мога тука да ви кажа точно страницата, ако ви интересува, да намерите там таблицата, в която са посочени резултати – за гагаузкия етнос, през тези три преброявания, както и за българомохамедани при същите тези три преброявания.

Красимир Каракачанов: Дайте да не се базираме на практиките от началото на ХХ век. Защото помните, че по това време има и кампания за похристиянчване на българомохамеданите, което не смятам, че е най-нормалното.
Иван Балев: Изслушайте ме. 1992 г., когато се взе решение за провеждане на преброяване в края на 1992 г. от Великото Народно събрание, в НСИ ние никога не сме претендирали, че сме специалисти по тази тематика и ние никога не сме хората, които определяме кои са етносите в България. Ние използвахме една дефиниция, която ни предоставиха учени от БАН. Те са известни. Тези учени ни подготвиха номенклатура, подготвиха ни отговорите и тази номенклатура заедно с цялата програма на преброяването беше приета от комисия по демографските въпроси от Великото Народно събрание. Г-н Петко Симеонов е бил председател на тази комисия.
Красимир Каракачанов: И какво имаше в …

Иван Балев: В тези номенклатури, които те ни предоставиха, имаше точно тези, ето ги тук, това е официално издание на НСИ, утвърдените номенклатури по тези въпроси.

Водещ: Може да прочетете, да изброите.

Иван Балев: Етническа група. Тогава в преброителната карта имаше посочени два въпроса, девет отговора. И те бяха: българска, турска, циганска, еврейска, татарска, арменска, черкезка, гагаузка. След което имаше друга и се даваше възможност на лицата, използвайки единствено правилния, единствено възможния принцип на самоопределение, да посочат към кой етнос принадлежат. И към тези етноси са ни предоставени вече ето тези средните: арабска, американска, африканска, виетнамска, влашка, гръцка, кюрдска, македонска – код № 18. Изброяват се още немска, полска, за да се стигне до позиция 32 – българомохамеданска. Това е номенклатурата, която е утвърдена, която ние не сме я правили. Правили са я …
Водещ: Г-н Каракачанов, вие познавате ли тази зелена книжка?
Красимир Каракачанов: Не, не я познавам.

Водещ: Трябваше да се запознаете.

Красимир Каракачанов:Ами вижте, 1992 г. все още съм бил студент, за да се запозная с нея. Но на преброяването, което стана, това, че в графата „Разни”, т.е. други, никога не е имало, тъй като съм се преброявал и аз в края на краищата, в таблицата, която трябваше да се попълва, никога не е имало помашка, българомохамеданска или македонска националност.
Иван Балев: Девет групи е имало.

Красимир Каракачанов: Нито македонска, нито българомохамеданска е имало.
Иван Балев: Аз ви казах принципа на самоопределение.
Красимир Каракачанов: Това, че. Вижте, принципът на самоопределение си е нормален. Вие обаче пропускате да кажете, че…

Иван Балев: Какво?

Красимир Каракачанов: Тогава, 1992 г., когато се провеждаше това преброяване, ДПС го използва да си наложи своите политически тези или позиции и в някои части на Родопите насилствено караха българомохамеданите да се пишат турци.

Иван Балев: Много добре го знам този случай.
Красимир Каракачанов: Така. Помните ли тогава, че имаше няколко хиляди човека, които марсианци…

Иван Балев: Не е имало такова нещо, гарантирам ви.
Красимир Каракачанов: Моля? Вземете статистиката.
Иван Балев: Аз съм участник.

Красимир Каракачанов: Ами вземете и публикувайте…
Иван Балев: Това са едни медийни писаници, които просто не подлежаха. Мога да ви кажа точно какъв беше случаят. Имаше един човек във Варна по повод на една подобна анкета, която беше пусната наскоро отново за етническа група на учениците и тогава един родител беше записал детето си ескимос. Това нещо после се прехвърли на преброяването и започнаха тези спекулации, че са се записали ескимоси и т.н.

Водещ: Този документ, който цитирахте, представлява ли основополагащ документ за вашата работа? Все още ли това е единственото…
Иван Балев: Това е вътрешна номенклатура на НСИ. Тя беше използвана и при преброяването през 2001 г. И тогава, при обработката вече, беше подготвен един електронен вариант и хората, които не шифрираха, както през 1992 г. ръчно всеки код, а отново имаше т.нар. падащи менюта. Тази номенклатура беше падащо меню и през 2001 г.

Красимир Каракачанов: Аз не отричам правото на всеки един български гражданин дали по убеждения, дали по някакви други негови съображения да се запише в графата „Разни” какъвто иска, ако ще ескимос.
Водещ: Това е много милостиво, но това е основно човешко право.
Красимир Каракачанов: Чакайте малко. Но точно това е нормално. В графата „Разни” да се запише какъвто желае. Сега дали е някакво временно настроение, дали е някакво убеждение, чувство, негово право, да се запише какъвто желае. Но държавната институция НСИ…

Иван Балев: Да?

Красимир Каракачанов: … да издава бланка, в която легитимира претенциите на Скопие за македонска нация, е просто пълна глупост. Съгласете се. Значи, нямам нищо против, вие знаете, само да довърша, само да довърша. Вие знаете, че на последното преброяване имаше в България 10 хиляди човека, които се записаха македонци

Иван Балев: Не е вярно.

Красимир Каракачанов: А колко са според вас?
Иван Балев: При последното преброяване през 2001 г. македонците в България са 5073 души.

Красимир Каракачанов: Значи, може би 2001 бяха…

Иван Балев: 1992 г. бяха 10 807.

Красимир Каракачанов: Точно така.

Иван Балев: Но знаете ли от тези 5073-ама човека 2001 г…
Красимир Каракачанов: Това исках да ви кажа, точно това щях да ви кажа.
Иван Балев: … колко от тях са граждани на Македония?
Красимир Каракачанов: Ами не повече от 10 % според мен.
Иван Балев: 1500 души. Т.е. …

Красимир Каракачанов: Така. Изслушайте ме само, мисълта ми беше друг

Последни Новини

Карлос Контрера: Целта не сте Вие, целта са Вашите деца

Заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в София Карлос Контрера във „Фейсбук“: Видяхте ли този билборд? Харесва ли Ви?...

Каракачанов: Тагарев тежи на ГЕРБ и ДПС. Той излага България

На Еманюел Макрон му е ясно, че няма как да се пратят войски на НАТО в Украйна – поне Турция и Унгария...

ВМРО – Кюстендил спази традицията: дариха 1000 мартеници и 1000 знамена

Те бяха раздадени в селата Радловци, Раждавица и Рашка Гращица ВМРО - Кюстендил превърна в традиция подаряването на мартеници...

МВнР със скандален гаф за произхода на българите

Председателят на ВМРО и историк д-р Красимир Каракачанов алармира за случая  „Прабългарите – народ от тюркски произход“ – това...

Лобисткият закон за перките в Черно море трябва да бъде оттеглен!

Подкрепяме напълно хотелиерите, ресторантьорите, рибарите и жителите на морските райони Проектът за Закон за енергията от възобновяеми източници в...

Красимир Каракачанов: В момента тече пазарлъка кой какви позиции ще заеме след ротацията

Нашите БТР-и в Украйна ще бъдат едни пътуващи ковчези Ротация ще има, а в момента тече пазарлъка кой какви...

Каракачанов: Политическият кабинет на МО бърза да намаже филията преди ротацията със сделка за 400 млн. лв.

Тези, които управляват България, са откровени лъжци Критиката на ГЕРБ и ДПС към военния министър Тодор Тагарев за БТР-ите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir