Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 20 декември 2010

вижте новините за нас – 20 декември 2010

ТВ „СКАТ“: Протест пред паметника на американските летци


„Труд“: ВМРО: Посланикът на САЩ да си ходи


„24 часа“: ВМРО пъди Уорлик, месел се навсякъде


Нюз.бг: ВМРО сложи кръст на паметника на US летците


ЛайвНюз: ВМРО на протест срещу паметник на американските летци


Агенция „КРОСС“: Уорлик да си ходи


Агенция „Фокус“: Уорлик да си ходи


Агенция „Фокус“:  Костадин Костадинов, ВМРО: Ще искаме премахването на паметника на американските летци


Агенция „Фокус“: ВМРО ще даде пресконференция с участието на Здравко Здравески


Агенция „КРОСС“: Пресконференция на ВМРО в понеделник


“Банкеръ”:ВМРО организира пресконференция с участието на бившия македонски полицай Здравко Здравески


Новината.бг: Жените от ВМРО събират играчки


ТВ „СКАТ“: Протест пред паметника на американските летци

18 декември 2010

Видеоматериал

„Труд“: ВМРО: Посланикът на САЩ да си ходи

19 декември 2010

„Господин Уорлик, прибирайте се вкъщи!“ и „Не на паметника на срама!“. С такива лозунги протестираха привърженици на ВМРО пред сградата на американското посолство в столицата.

Те се събраха пред наскоро издигнатия паметник на американските летци, участвали в бомбардировките над София през Втората световна война. Симпатизантите на ВМРО поставиха в непосредствена близост до него метални кръстове в памет на загиналите в бомбардировките хиляди мирни жители, както и на българските пилоти защитници на града.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че партията настоява за отзоваването на посланик Джеймс Уорлик. Намесата на този човек във вътрешните ни работи и политическия живот на България е безпрецедентна и безочлива, неговото присъствие, говорене и дейност са вредни както за България, така и за образа на САЩ у нас, заяви Джамбазки. „Паметникът на срама“ пък бил само поредното доказателство в това отношение.

„Уорлик отдавна не се държи като дипломат, а като генерал-губернатор, заяви по-рано днес пък друг представител на ръководството на ВМРО – Костадин Костадинов.

Пълен текст

„24 часа“: ВМРО пъди Уорлик, месел се навсякъде

19 декември 2010

ВМРО настоява за отзоваването на американския посланик Джеймс Уорлик, обяви зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки.
Намесата на този човек във вътрешните ни работи и политическия живот на България е безпрецедентна и безочлива, неговото присъствие, говорене и дейност са вредни както за България, така и за образа на САЩ у нас, заяви Джамбазки.
Привърженици на ВМРО организираха протестен митинг пред посолството на САЩ с лозунги „Господин Уорлик, прибирайте се вкъщи!“ и „Не на паметника на срама!“.
Протестиращите се бяха събрали пред наскоро издигнатия паметник на американските летци, участвали в бомбардировките над София в хода на втората световна война. Издигане-
то на паметника преди месеци предизвика скандал.
Вчера симпатизантите на ВМРО поставиха до монумента метални кръстове в памет на загиналите в бомбардировките мирни жители на София, както и на българските пилоти – защитници на града. Според партията трябва да има и техен паметник до този, построен за американците.

Нюз.бг: ВМРО сложи кръст на паметника на US летците

18 декември 2010

Трийсетина симпатизанти на ВМРО заедно с ръководството на партията се събраха на символичен протест пред американското посолство в София.

От ВМРО донесоха два метални кръста, които посветиха на 25-та български летци и над 2700-те загинали мирни жители на София по време на бомбардировките през Втората световна война.

Председателят на Софийската организация на ВМРО Ангел Джамбазки посочи, че в края на Втората световна война загива и Димитър Списаревски, който се е превърнал в символ на българските летци, загинали в небето над София.

Джамбазки посочи, че поводът за протеста е, че преди няколко месеца американският посланик Джеймс Уорлик е открил паметник, който според ВМРО по никакъв начин не отговаря на изискванията за паметници след Втората световна война.

Той трябва да е форма на национално обединение и да уважава загубите и на двете страни, обясни Ангел Джамбазки и допълни, че в противен случай практиката е да се правят войнишки гробища на места, определени за гробове.

Паметникът пред вратите на американското посолство, макар и на тяхна територия, е символ, който почита смъртта на американските летци, разрушили София, заяви председателят на софийската организация на ВМРО. Той подчерта, че това е неприемливо и обидно за паметта на всички българи, загинали по време на атаките в София.

Джамбазки разказа, че има снимки от бордовете на самолетите бомбардировачи, от които се виждат целите на англоамериканските военни – храм-паметника „Александър Невски“, Вечния огън и други.

Написахме едно писмо на посланик Уорлик, който иначе е изключително активен във всякакви обществени мероприятия, киноизяви и други. В писмото поискахме от него да спази моралното си задължение, когато прави такава плоча, да я посвети и на загиналите българи, посочи Ангел Джамбазки. Той коментира иронично, че посланик Уорлик е доста зает с обществените си прояви и не е намерил време за три месеца да отговори на писмото.

За сравнение Джамбазки посочи, че от ВМРО са писали до Европейската комисия преди няколко месеца и са получили отговор веднага. Ангел Джамбазки заяви пред събралите се симпатизанти на ВМРО, че посвещава този ден на загиналите мирни жители на София, на летците, загинали в небето над София и използва повода да напомни на американския посланик, че когато се издигат паметници, те трябва да обединяват, а не да разединяват.

Симпатизанти на ВМРО положиха цветя пред двата кръста и развяха българския трибагреник. Те носеха и плакат с надпис „Не на паметника на срама“. Скромният символичен протест на ВМРО беше охраняван от 5 автомобила на полицията и два камиона на жандармерията.

Пълен текст и видео

ЛайвНюз: ВМРО на протест срещу паметник на американските летци

18 декември 2010

Воеводите искат отзоваването на посланика на САЩ.

Симпатизанти на ВМРО протестираха пред Американското посолство срещу поставeния там преди месец и половина паметник на американските летци. В знак на протест сложиха два кръста, траурна черна лента и плакат с надпис „Не на паметника на срама“. Двата метални кръста са посветени на 25-мата български летци и на 2477-те загинали мирни граждани по време на бомбандировката на София през Втората световна война.

Според зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки американският посланик Джеймс Уорлик е открил паметник, който по никакъв начин не отговаря на изискванията за паметници след Втората световна война. Той трябвало да е форма на национално обединение и да уважава загубите и на двете страни. Този протест имал за цел да напомни на американския посланик, че когато се издигат паметници, те трябва да обединяват, а не да разединяват.

Според Джамбазки, паметникът пред Американското посолство е символ, който почита смъртта на американските летци, разрушили София. Това било неприемливо и обидно за паметта на всички българи, загинали по време на атаките над София.

От ВМРО са изпратили писмо до американския посланик Джеймс Уорлик на 29 октомври, но до този момент не са получили отговор. В писмото е поискано той да спази моралното си задължение, когато прави такава плоча и да я посвети и на загиналите българи. От ВМРО искат незабавното отзоваване на американския посланик, но не само заради паметника, а най-вече заради безпрецедентната намеса на Уорлик в българския политически живот, която дискредитирала както самия него, така и публичния образ на САЩ в България, категорични са воеводите.

Джамбазки коментира с ирония, че посланикът иначе е изключително активен във всякакви обществени мероприятия, киноизяви и не е намерил време за три месеца да отговори на писмото.

Протестът, на който присъстваха около 30 души, беше охраняван от 5 автомобила на полицията и два камиона на жандармерията. От Американското посолство забраниха журналисти и симпатизанти да снимат сградата на посолството, както и паметника на американските летци пред него.

Пълен текст

Агенция „КРОСС“: Уорлик да си ходи

18 декември 2010

Пълен текст

Агенция „Фокус“: Уорлик да си ходи

18 декември 2010

„Господин Уорлик, прибирайте се вкъщи!” и „Не на паметника на срама!”. Това бяха лозунгите на протестиращите пред сградата на американското посолство привърженици на ВМРО, съобщиха от партията. Те се бяха събрали пред наскоро издигнатия паметник на американските летци, участвали в бомбардировките над София в хода на втората световна война. Издигането на паметника преди месеци предизвика скандал. Днес симпатизантите на ВМРО поставиха в непосредствена близост до него метални кръстове в памет на загиналите в бомбардировките хиляди мирни жители на София, както и на българските пилоти защитници на града.
Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че ВМРО настоява за отзоваването на Джеймс Уорлик. Намесата на този човек във вътрешните ни работи и политическия живот на България е безпрецедентна и безочлива, неговото присъствие, говорене и дейност са вредни както за България, така и за образа на САЩ у нас, заяви Джамбазки и допълни, че паметникът на срама е само поредното доказателство в това отношение. Уорлик щеше да е смешен, ако това не беше наглост, категоричен бе Джамбазки.
Уорлик отдавна не се държи като дипломат, а като генерал-губернатор, заяви по-рано днес пък друг представител на ръководството на ВМРО, Костадин Костадинов. Защо например Уорлик не се сети да издигне паметник на обичания в България свой сънародник Макгахан, попита Костадинов и определи американските пилоти, почетени с паметника пред американското посолство, като военнопрестъпници, бомбардирали мирно население.
Преди месец и половина ВМРО предложи на Уорлик да издигне до сегашния паметник и паметен знак на жертвите на бомбардировките, както и на българските летци. Така ще се спази обичайната практика на военна почест в такива случаи, както и добрият тон в дипломацията, смятат от ВМРО. В противен случай, става дума за паметник на неприятелска армия, бомбардирала мирно население. Досега отговор на писмото ни до Уорлик няма, уточни Ангел Джамбазки и иронично предположи, че запълнената програма на посланика, както и филмовите му участия, вероятно са му попречили да отговори на писмото. Джамбазаки съобщи, че в утрешния ден младежите от ВМРО ще се поклонят пред лобното място на кап. Димитър Списаревски, загинал геройски в бой срещу американските бомбардировачи.

Пълен текст

Агенция „Фокус“:  Костадин Костадинов, ВМРО: Ще искаме премахването на паметника на американските летци

18 декември 2010

Американският посланик Джеймс Уорлик трябва да бъде отзован. Това заяви пред Агенция „Фокус” Костадин Костадинов, зам.-председател на Националния изпълнителен комитет на ВМРО във връзка с протеста пред американското посолство, който организират от партията.
„Уорлик упражнява безпрецедентна активност, която се случва през последните години. Тя е най-малкото обидна за нас, като самостоятелна съвременна държава.
Дипломат не може да си позволи такова нещо, още по-малко, ако погледнем и нашите дипломати и техните действия в чужбина – нито един от тях не си позволява подобен език. „Не ми се говори за поведението на нашите дипломати във Вашингтон, колегите на Джеймс Уорлик. Те по никакъв начин за последните 20 години не са се изказали за каквото и да било, нито са защитавали непосредствените интереси на български граждани в САЩ”, каза още Костадинов.
Според него посланик Уорлик се меси твърде много в българските дела. Той не просто рискува да наруши добрия тон, защото отдавна е преминал границите на дипломатическото поведение. Той не се държи като дипломат, нито като посланик, а се държи като генерал-губернатор.
„Това е обидно за мен като гражданин на една държава членка на ЕС и НАТО”, добави Костадинов.
„В писмото, което пратихме до Уорлик преди един месец, изказваме възмущението си от паметника на американските летци до сградата на американското посолство. Това според нас също е изключително обидно. Ние ще искаме премахването на паметника, защото смятаме, че един подобен паметник вместо да сближава нашите две държави, ги разделя. Ще предложим на американския посланик, докато е все още в страната ни, да помисли дали не беше по-правилно да беше издигнал или да издигне все още паметник на американци, които са показали, че България им е била скъпа”, обясни той.
Той даде пример с това, че може да бъде издигнат паметник на Дженюариъс Макгахан – човека, който със своите репортажи популяризира българската трагедия при Априлското въстание. Макгахан е оценен не само от българския народ, но и от неговите сънародници и съвременници. Той умира малко след своите репортажи и когато е погребан в САЩ, на неговия гроб е изписано „Освободител на България”. Костадинов запита защо не бъде направен паметник на 28-ия американски президент Уудроу Уилсън? „Благодарение на неговата защита и застъпничество, загубихме само Западните покрайнини, а можеше да загубим и градовете Враца, Видин, Перник, Кюстендил”, посочи Костадинов.
По думите му – вместо това Уорлик си е позволил да направи абсолютно безпрецедентен ход. 66 години след края на Втората световна война той издига паметник, който показва победителя над победения.
„Хората, чиято памет този паметник почита, са бомбардирали един напълно беззащитен невинен и цивилен град. Това са хора, които са ни повече, ни по-малко военнопрестъпници. Най-унизителното от всичко е, че този паметник бе издигнат с участието на Столична община. По време на откриването му имаше гвардейски оркестър, което наистина е вече изключително унизително. Това не е поведение на държава, а на една територия, на една колония. Неслучайно Уорлик се държи по този начин”, каза още Костадинов.
Отговор на писмото не е получен до момента. От ВМРО няма да искат среща с посланика. По думите на Костадинов – няма какво да си кажат.

Пълен текст

Агенция „Фокус“: ВМРО ще даде пресконференция с участието на Здравко Здравески

Пресконференция с участието на Здравко Здравески ще се проведе в София на 20 декември, съобщиха от ВМРО. Здравески е бивш македонски полицай, ветеран от гражданската война, който със семейството си иска политическо убежище в България. Семейството основателно се страхува от репресии от страна на македонските власти. Здравески е от гр. Прилеп и един от основателите на ВМРО в Македония. Арестуван е от македонските власти без повод, а къщата му е била обискирана заради притежаване на българска литература. Лежал е в затвора заради изявените си пробългарски позиции. В пресконференцията, която ще започне в 13.00 часа в пресклуба на БТА, ще участват още Юлиан Ангелов – организационен секретар на ВМРО и Асен Йорданов – журналист.

Пълен текст

Агенция „КРОСС“: Пресконференция на ВМРО в понеделник

На 20 декември (понеделник) 2010 г. от 13.00 ч. в БТА ще се проведе пресконференция с участието на Здравко Здравески. Той е бивш македонски полицай, ветеран от гражданската война, който със семейството си иска политическо убежище в България. Семейството основателно се страхува от репресии от страна на македонските власти.
Здравески е от гр. Прилеп и един от основателите на ВМРО в Македония. Арестуван е от македонските власти без повод, а къщата му е била обискирана заради притежаване на българска литература. Лежал е в затвора заради изявените си пробългарски позиции. Още подробности около драмата на едно македонско семейство в изгнание можете да научите по време на пресконференцията.
В пресконференцията ще участват още Юлиан Ангелов – организационен секретар на ВМРО и Асен Йорданов – журналист.

Пълен текст

“Банкеръ”:ВМРО организира пресконференция с участието на бившия македонски полицай Здравко Здравески

ВМРО организира пресконференция с участието на Здравко Здравески. Той е бивш македонски полицай, ветеран от гражданската война, който със семейството си иска политическо убежище в България. Семейството основателно се страхува от репресии от страна на македонските власти.
Здравески е от гр. Прилеп и един от основателите на ВМРО в Македония. Арестуван е от македонските власти без повод, а къщата му е била обискирана заради притежаване на българска литература. Лежал е в затвора заради изявените си пробългарски позиции. Още подробности около драмата на едно македонско семейство в изгнание можете да научите по време на пресконференцията.
В пресконференцията ще участват още Юлиан Ангелов – организационен секретар на ВМРО и Асен Йорданов – журналист.

Пълен текст

Новината.бг: Жените от ВМРО събират играчки

17 декември 2010

Благотворителната предколедна инициатива на женското дружество на ВМРО-БНД в Стара Загора оповести пред медиите вчера секретарят Виолина Иванова. Дамите апелират към всички майки на поотраснали деца да занесат ненужните им вече играчки в клуба на войводите на ул. „Кольо Ганчев“ № 62, вместо да ги изхвърлят.

Там те ще се събират до 23 декември, след което ще бъдат отнесени като подарък в детската градина в с. Хан Аспарухово.

„Не събираме дрешки или храни, а само играчки, защото възпитаниците на забавачницата нямат достатъчно, а детското заведение не разполага със средства, за да ги купи“, подчерта Виолина Иванова.

Последни Новини

Контрера: В държавата има пандемия от кърлежи.  Настояваме МЗ да свика кризисен щаб

От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват срещу...

Контрера: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Това е престъпление срещу децата на България! „Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти...

Каракачанов представи книгата си „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ в Ловеч

Ловчанлии с притеснение следят развитието на военните конфликти В четвъртък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посети Ловеч и се...

Андрей Слабаков е за по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара

Лекарства за Европа, но при какви условия? Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по...

Д-р Петрова: За пръв път през 2023 г. в България се раждат под 50 хиляди бебета

Д-р Султанка Петрова, председател на НЖО на ВМРО и бивш заместник социален министър отговаря на въпроса: изчезваме ли? Повод...

20 април (събота), Русе – велопоход „Помни героите“

ВМРО - Русе и сдружение „Вело Русе“ ще проведат традиционния велопоход Русе - Гюргево на 20 април. Под наслова...

Поредно безобразие на бившия военен министър Тагарев

Лъсна поредно безобразие на самозабравилия се бивш вече военен министър Тагарев – праща Военна полиция на журналисти, заради публикации в медиите срещу...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir